Ένας από τους εκπαιδευτικούς φορείς που έχουν ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια για το επίπεδο διδασκαλίας και τις καινοτόμες μεθόδους που εφαρμόζει στην εκμάθηση Αρχαίων Ελληνικών σε παιδιά και εφήβους είναι η Ελληνική Αγωγή.
Όσοι μαθητές έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν μαθήματα είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως σημειώνουν ότι αποτελεί την ιδανική επιλογή για να γνωρίσει ένα παιδί την μαγεία της ελληνικής γλώσσας αξιοποιώντας τις αρχές της βιωματικής μάθησης.
Θέλοντας να μάθουμε περισότερο για το εκπαιδευτικό έργο της Ελληνικής Αγωγής και τα πρόγραμματα εκμάθησης Αρχαίων Ελληνικών μιλήσαμε με την Ευγενία Μανωλίδου, που έχει αναλάβει την διεύθυνση της Σχολής και μάς παρουσίασε τις πρακτικές που έχουν αναγάγει την Ελληνική Αγωγή σε κορυφαίο εκπαιδευτικό Οργανισμό για την προώθηση των Αρχαίων Ελληνικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις.
Η Ελληνική Αγωγή και το αξιόλογο εκπαιδευτικό της έργο χαίρουν της αναγνώρισης της εκπαιδευτικής κοινότητας παγκοσμίως. Μιλήστε μας για τις συνεργασίες που έχετε αναπτύξει με ακαδημαϊκά Ιδρύματα κλασικών σπουδών στο εξωτερικό.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πράγματι ξεκινήσει επαφές και συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Το 2020 επισκέφθηκα για πρώτη φορά την Ακαδημία Vivarium Novum στη Ρώμη, όπου τα Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται ως ζώσα γλώσσα.
Εντυπωσιάστηκα και θαύμασα την αγάπη και τον ζήλο με τον οποίον μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά νεαροί φοιτητές που δεν είναι Έλληνες ούτε έχουν καταγωγή από την Ελλάδα, ούτε καν μακρυνή. Και δεν σας κρύβω ότι ζήλεψα τους καθηγητές ακούγοντάς τους να διδάσκουν μιλώντας στα Αρχαία Ελληνικά, κάτι που δεν έχω ακούσει ποτέ από κάποιον Έλληνα.
Έκτοτε οι σχέσεις με όλους τους συνεργάτες εκεί είναι άριστες και πρόσφατα για πρώτη φορά πραγματοποιήσαμε μία εκπαιδευτική εκδρομή με τους εφήβους μαθητές της Ελληνικής Αγωγής στην Ακαδημία αυτή. Αλλά και με το αντίστοιχο Polis Institute της Ιερουσαλήμ, το Paideia Institute στη Νέα Υόρκη και το Ralston College στην Savannah οι σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί είναι άριστες και πρόκειται να δείτε πολλές συνεργασίες στο μέλλον.
Πρόσφατα το Journal of Classics Teaching που εκδίδεται από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την μέθοδο διδασκαλίας στην Ελληνική Αγωγή στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τα βήματα που γίνονται είναι αργά αλλά σταθερά και συνεχώς ανοδικά.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Ελληνικής Αγωγής που τα τελευταία 25 χρόνια έχει μεγαλώσει γενιές παιδιών που μαθαίνουν να αγαπούν την ελληνική γλώσσα και αντιμετωπίζουν τα Αρχαία Ελληνικά ως ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας;
Εφέτος κλείνουμε τα 29 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και οδεύουμε στα 30! Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μυστικό, παρά μόνο η αστείρευτη αγάπη του ιδρυτή και των συνεργατών της Ελληνικής Αγωγής για τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Και η αλήθεια είναι πως, όταν ξεκινήσουμε την διείσδυση στα κείμενα της ελληνικής γραμματείας και αποκτήσουμε μία ελάχιστη έστω γνώση των αριστουργημάτων της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας, της Ποίησης και της Μυθολογίας, αναρωτιόμαστε όλοι, πώς είναι δυνατόν να μην μαθαίνουμε όλοι οι Έλληνες Αρχαία Ελληνικά για να έρθουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας σε επαφή με όλα αυτά τα σπουδαία κείμενα.
Επίσης αγαπάμε όλοι πάρα πολύ τα παιδιά. Θέλουμε να τους προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε, να τα οδηγήσουμε στο δρόμο της Γνώσης, της Αρετής, της Φιλομάθειας για να είναι πάντοτε έτοιμα και δυνατά να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής.
Πολλά παιδιά γυρνούν την πλάτη στο μάθημα των Αρχαίων θεωρώντας ότι είναι κάτι ξεπερασμένο που δεν τους αφορά. Ποια είναι η δική διδακτική πρόταση ώστε η διδασκαλία των Αρχαίων να απαλλαχθεί από το παραδοσιακό μοντέλο (κείμενο- μετάφραση – Γραμματική – ασκήσεις) ;
Πλέον, μετά από τόσα ταξίδια που έχω κάνει τα τελευταία δύο χρόνια στην Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη, έχω καταλήξει πως ο μόνος τρόπος να μεταδώσουμε σωστά τα Αρχαία Ελληνικά στα παιδιά είναι η διδασκαλία με τον ζωντανό και βιωματικό τρόπο προσέγγισης, όπως κάνουμε και με τις ξένες γλώσσες.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας και οι περισσότεροι είναι διστακτικοί, διότι είναι κάτι εντελώς καινούργιο.
Όμως εγώ, που το έχω δει να γίνεται στην πράξη και βλέπω τα αποτελέσματα που είναι εντυπωσιακά, είμαι σίγουρη πως είναι πολύ πιο εύκολο για εμάς τους Έλληνες να μάθουμε Αρχαία Ελληνικά από ό,τι οι ξένοι που τα διδάσκουν μιλώντας τα.
Εάν αυτοί μπορούν, τότε εμείς μπορούμε δυο φορές! Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ενδιαφέρον τα παιδιά και το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών θα γίνει από τα αγαπημένα τους.
Πώς έχετε αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών, ώστε το μάθημα να γίνει πιο ελκυστικό για τους μαθητές;
Στην Ελληνική Αγωγή χρησιμοποιούμε την τεχνολογία όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να φέρουμε την διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο σήμερα, με τρόπο που να προσελκύει τα παιδιά όσο γίνεται περισσότερο.
Όλες μας οι τάξεις είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικές οθόνες και πίνακες, οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν το μάθημα υβριδικά, δηλαδή παράλληλα στην τάξη και εξ αποστάσεως, ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένα. Αυτό είναι κάτι που μας έχει φέρει κοντά σε μαθητές που δεν ζουν στην Αθήνα, αλλά και στους Έλληνες του εξωτερικού.
View this post on Instagram
Μιλήστε μας για το πρωτοποριακό «Athena Pallas Project». Θεωρείτε ότι ότι αυτό το σύστημα διδασκαλίας που φέρνει τα παιδιά της Ομογένειας πιο κοντά με την Αρχαία Ελληνική γλώσσα μπορεί να αποτελέσει όχημα για μεγαλύτερη εμβάθυνση των δεσμών της Ομογένειας με τη γενέτειρα;
Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Athena Pallas» με στόχο την γνωριμία με τους μαθητές των ελληνικών σχολείων της Ομογένειας με τα Αρχαία Ελληνικά. Ξέρετε, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, τα παιδιά στα σχολεία διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά ή Λατινικά, είτε στο Γυμνάσιο, είτε από το Δημοτικό.
Δεδομένου ότι τα ελληνικά ημερήσια σχολεία φτάνουν έως την Β ή Γ γυμνασίου, τα παιδιά δεν μαθαίνουν Αρχαία Ελληνικά, ή μαθαίνουν ελάχιστα, καθώς ο στόχος των δασκάλων εκεί είναι να μάθουν τα παιδιά καλά τα νέα Ελληνικά.
Το πρόγραμμα «Athena Pallas» λειτουργεί ως ενισχυτικό των νέων Ελληνικών και φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στη γλώσσα μέσω της Μυθολογίας, της Ιστορίας, της Ετυμολογίας και των Παραδόσεων που ξεκινούν από την αρχαιότητα και φτάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα πολλές τάξεις από διαφορετικά σχολεία και ολοένα προστίθενται περισσότερα.
Πώς θα απασχοληθεί δημιουργικά ένα παιδί Δημοτικού που θα συμμετάσχει στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής; Τι το διαφορετικό έχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προτείνετε και ομολογουμένως έχουν αγαπήσει οι γονείς που το εμπιστεύονται φανατικά τόσα χρόνια για την απασχόληση των παιδιών τους πριν τις οικογενειακές διακοπές;
Το θερινό ολοήμερο πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής (summer camp) ταξιδεύει καθημερινά τα παιδιά σε διαφορετικούς προορισμούς μέσα στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών.
Μέσα σε 5 εβδομάδες, επισκεπτόμαστε 25 διαφορετικά μέρη και μαθαίνουμε την Ιστορία τους αλλά και τα «μυστικά» που κρύβει ο κάθε χώρος.
Ξεκινάμε την πορεία στο χρόνο με δεδομένο ότι όλα τα μνημεία έχουν μνήμη και «θυμούνται», και εμείς πρέπει να σκύψουμε λίγο και να τα ακούσουμε.
Συνδυάζοντας τη Γνώση με την Περιπέτεια, οι μικροί μας ταξιδιώτες ενθουσιάζονται και με πολλή χαρά αποκτούν γνώσεις και εμπειρίες που θα του μένουν αξέχαστες. Το πρόγραμμα ξεκινά στο τέλος του σχολικού προγράμματος και διαρκεί έως τα τέλη Ιουλίου.
Το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα της Ελληνικής Αγωγής τι δραστηριότητες περιλαμβάνει; Ποιες θα είναι οι θεματικές του;
Στο φετινό μας πρόγραμμα θα συνεχίσουμε τις ιστορικές περιηγήσεις στο κέντρο των Αθηνών και θα εμπλουτίσουμε το πρόγραμμά μας με ακόμη περισσότερους προορισμούς που πέρυσι δεν ήμασταν έτοιμοι να συμπεριλάβουμε. Είναι απίστευτο το πόσα πολλά μαθαίνουμε και εμείς οι ίδιοι σε αυτές τις εκδρομές και πόσα ανακαλύπτουμε για τον απαράμιλλο πολιτισμό μας.
Ποια είναι η ωραιότερη ανάμνηση που έχει μείνει χαραγμένη μέσα σας από τα επιτυχημένα καλοκαιρινά προγράμματα των περασμένων ετών;
Αυτό που θυμάμαι πάντα είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο έρχονται τα παιδιά από πολύ νωρίς το πρωί στη Σχολή και μας ρωτούν πού θα πάμε και τί θα μάθουμε.
Οι γονείς εντυπωσιάζονται από την ευκολία που ξυπνούν τα παιδιά τους μέσα στο καλοκαίρι και πολλοί μας ρωτούν εάν πράγματι τους πηγαίνουμε στα μνημεία και στα μουσεία και εάν όντως τους κάνουμε Αρχαία Ελληνικά!
Δεν πιστεύουν ότι τα παιδιά τους σε τόσο μικρή ηλικία θέλουν να περνούν το καλοκαίρι τους μαζί μας.
Όμως, όπως ήδη ανέφερα, όλα έχουν να κάνουν με την αγάπη και την βιωματική προσέγγιση , την μέθοδο και τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας ώστε ο δάσκαλος να πλησιάσει τα παιδιά, και όχι να πρέπει τα παιδιά να φτάσουν τον δάσκαλο για να κατανοήσουν τις γνώσεις που έχει να τους προσφέρει.
Όταν γίνεται αυτό, είναι μαγικό! Και εάν καταφέραμε να το κάνουμε εμείς, μία μικρή σχολή Αρχαίων Ελληνικών, τότε σίγουρα γίνεται να το καταφέρουν όλοι. Πιστεύω ειλικρινά πως, εάν όλοι οι Έλληνες αγαπήσουν τα Αρχαία Ελληνικά, θα αλλάξουν στην Ελλάδα μας όλα προς το καλύτερο.
*Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη και στα Αγγλικά. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ