«Λέμε όχι στον σχολικό εκφοβισμό»: Το Infokids.gr στην τελετή βράβευσης των σχολείων που διακρίθηκαν

Σε μια όμορφη και εγκάρδια ατμόσφαιρα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπιου Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε, στο Μουσείο της Ακρόπολης η τελετή απονομής βραβείων του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού «Λέμε όχι στον σχολικό εκφοβισμό».

Ο διαγωνισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος «Σέβομαι την Διαφορετικότητα» που υλοποιεί το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας με το Βρετανικό Συμβούλιο, τη συνεργασία της Samsung Ελλάδος και υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ.

Το Infokids.gr έδωσε το παρών σε αυτή την σπουδαία εκδήλωση στηρίζοντας την προσπάθεια για καταπολέμηση κάθε μορφής εκφοβισμού και ανάδειξης αξιών και ιδανικών που συμβάλλουν στο χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας και μιας καλύτερης ζωής για όλους.

Οι μαθητές έστειλαν ένα ηχηρό “όχι” στον εκφοβισμό

22.000 μαθητές από Ε Δημοτικού έως Γ Γυμνασίου σχολείων από 60 πόλεις όλης της Ελλάδας και 12.000 εκπαιδευτικοί, εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν εξαιρετικής αισθητικής βίντεο και παρουσιάσεις PowerPoint στέλοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού και υπέρ της ισότητας ευκαιριών. Οι συμμετέχοντες μαθητές κλήθηκαν μέσα από τα projects του να αναδείξουν τα ιδανικά και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, και πώς αυτές βοηθούν στην επίλυση διαφορών και γενικότερα στην ανάπτυξη μιας φιλειρηνικής κουλτούρας.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, Γιώργος Παπαδάκης, ενώ τα βραβεία απένειμαν, μεταξύ άλλων, ο χρυσός παραολυμπιονίκης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, εκπρόσωποι από το υπουργείο Παιδείας παρευρέθηκαν και μίλησαν στο κοινό, ενώ το λόγο πήρε και η πρώην Υπουργός, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αλλά και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Μίμης Δομάζος.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθητές και μαθήτριες χορωδιών από διάφορα σχολεία έδωσαν το δικό τους στιγμα -άλλωστε τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές της ημέρας- τραγουδώντας, μετά μουσικής, ενώ μια χορευτική ομάδα κοριτσιών, έκανε χορευτική επίδειξη.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Την ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών πρόληψης ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό, πριν αυτός γίνει πράξη και λάβει τις διαστάσεις μάστιγας εντός της σχολικής κοινότητας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην ομιλία του.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια πραγματική μάστιγα, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός ειδεχθούς εγκλήματος, καθώς στρέφεται εναντίον του ανθρώπου, εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην πιο τρυφερή του ηλικία. «Θίγει τον άνθρωπο, όταν μάλιστα διαμορφώνει την προσωπικότητά του», τόνισε και επισήμανε την τεράστια ηθική απαξία, την οποία έχει αυτή η συμπεριφορά.

Παράλληλα, τόνισε ότι «αυτό πρέπει ν’ αναδείξουμε» και ότι «για να εκβάλουμε κάτι από την Κοινωνία μας, όπως οφείλουμε, πρέπει ν’ αναδείξουμε την επικινδυνότητά του». Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, σημείωσε ότι όλοι μαζί «υψώνουμε ένα τείχος προστασίας. Τείχος προστασίας για όλα αυτά τα θύματα. Αλλά υψώνουμε και τη φωνή σε όλους τους θύτες, είτε έχουν συνείδηση αυτού που κάνουν είτε δεν έχουν. Γιατί σημασία έχει το αποτέλεσμα».

Τέλος, εξήρε τη σημασία της συμμετοχής τους και της συμβολής τους στην αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής μάστιγας εντός της σχολικής κοινότητας

Αυτά τα σχολεία αναδείχθησαν οι μεγάλοι νικητές του διαγωνισμού

Τα σχολεία που διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν με πλούσια δώρα για τις δημιουργίες τους είναι τα ακόλουθα:

1ο Βραβείο: Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα

2ο Βραβείο: 7ο Δημοτικό Καματερού

3ο Βραβείο: 9ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

40 Βραβείο: Δημοτικό Κολλεγίου Αθηνών – Μποδοσάκειο

50 Βραβείο: 4ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου

Τιμητική διάκριση απέσπασαν το Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας, το Δημοτικό Αδένδρου Θεσσαλονίκης και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά Καλαμάτας.