Μακαρονάδα με κιμά και μελιτζάνα

Ελάτε να φτιάξουμε μια μακαρονάδα αλλιώτικη από αυτές που έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Πειράζουμε την κλασική συνταγή με κιμά και προσθέτουμε μελιτζάνες. Ξέρετε πόσο θρεπτικό είναι αυτό το λαχανικό; Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε νάτριο, πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και διαιτητικές φυτικές ίνες, που την καθιστούν μια πολύ υγιεινή τροφή, γι’ αυτό άλλωστε και αποτελούσε αγαπημένη τροφή βασιλιάδων και βασιλισσών. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι όσο λιγότερο τη μαγειρεύετε, τόσο περισσότερο διατηρεί τα θρεπτικά της συστατικά, γι’ αυτό αποφύγετε τα πολλά τηγανίσματα. Αν θέλετε να μειώσετε λίγο την πικρή της γεύση, τρίψτε λίγο αλάτι πάνω της αφού την κόψετε και αφήστε τη για 30 λεπτά πριν τη μαγειρέψετε.
Υλικά:

500 γραμ. σπαγγέτι
4 μικρές μελιτζάνες τσακώνικες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
μία φορά περασμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
6 ώριμες ντομάτες κομμένες σε καρεδάκια
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό


Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες. Αφαιρούμε λωρίδες από τις φλούδες τους, να γίνουν ριγέ, και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τις βάζουμε σε μ πολ, τις περιχύνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, στους 200 C για 8’-10’, να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε στην άκρη. Σε τηγάνι, σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε τον κιμά για 5’, σβήνουμε με λίγο κρασί και αφήνουμε 2’-3’ να πάρει βράση. Σε κατσαρόλα, στο υπόλοιπο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 3’-4’, να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ζάχαρη. Αδειάζουμε τον κιμά με όλους τους χυμούς του τηγανιού και τις ψημένες μελιτζάνες στη σάλτσα ντομάτας, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10’. Τέλος πασπαλίζουμε με μαϊντανό. Στο μεταξύ, έχουμε βράσει τα ζυμαρικά και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Τα περιχύνουμε με τη μισή σάλτσα κιμά . Ανακατεύουμε πολύ καλά, τα σερβίρουμε σε πιατέλα και από πάνω περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα κιμά.