“Μαμά φοβάμαι τον πόλεμο”: Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία

"Μαμά φοβάμαι τον πόλεμο": Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία

H Eυρώπη από χθες ξημέρωσε με έναν πόλεμο να διεξάγεται στην επικράτειά της καθώς η Ουκρανία δέχεται κατά μέτωπο επίθεση από τη Ρωσία.

Τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από εικόνες που δεν περιμέναμε να δούμε. Εικόνες φρίκης και εφιάλτη που ξυπνούν από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας μας.

Το θέμα μονοπωλεί και τις συζητήσεις καθώς όλοι ανησυχούμε για τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα αυτής της οδυνηρής κατάστασης.

Είναι αναπόφευκτο, λοιπόν, οι εικόνες ή οι κουβέντες αυτές να φτάσουν στα μάτια και τα αυτιά των παιδιών, που εύλογα εκφράζουν τις απορίες και τις ανησυχίες τους, καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν ή να ερμηνεύσουν όσα συμβαίνουν. Τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τον πόλεμο όπως οι μεγάλοι. Συχνά συσχετίζουν με τον εαυτό τους και την οικογένειά τους ό,τι βλέπουν και ακούν, με αποτέλεσμα να ανησυχούν για τη δική τους ασφάλεια, να νιώθουν άγχος και φόβο.

Τι λέμε, λοιπόν, στα παιδιά για τον πόλεμο;

Πριν ξεκινήσετε να δίνετε πληροφορίες σε ένα παιδί, καλό είναι να του κάνετε ορισμένες ερωτήσεις, ώστε να καταλάβετε τι ακριβώς έχει ακούσει, τι γνωρίζει. Αυτό θα σας βοηθήσει να του δώσετε απαντήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

Όπως τονίζει η Ειρήνη Ρέρα,MSc Παιδοψυχολόγος – Dipl. Αθλητική Ψυχολόγος” Δυστυχώς γινόμαστε πάλι μάρτυρες ενός απάνθρωπου γεγονότος,του πολέμου στην Ουκρανία. Μαζί με εμάς σε αυτόν τον σκληρό κόσμο ζουν και τα αθώα παιδιά μας. Κάποιοι γονείς επιδιώκουν να κρατήσουν σε απόσταση τα παιδιά τους από τα δυσάρεστα τεκτενομενα για να τα προστατέψουν από τη θλίψη και το φόβο αλλά σε ένα κόσμο γεμάτο ερεθίσματα από παντού,πόσο να κρατήσεις τα παιδιά μακριά από την αλήθεια;”

Τα 5 sos βήματα για να εξηγήσουμε στο παιδί τι συμβαίνει στην Ουκρανία

-Το να αρνηθούμε ένα γεγονός ή να πούμε ψέματα για αυτό, μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά περισσότερο και να ευνοήσουμε έτσι την ανάπτυξη ενδοψυχικών συγκρούσεων,συμπλεγμάτων και μιας ανεξήγητης (για εκείνα) αίσθησης απειλής.
-Μιλαμε πάντα στη γλώσσα των παιδιών και λέμε την αλήθεια,με απλά λόγια. Απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια.
-Δεν μεταφέρουμε το άγχος μας στα παιδιά. Είμαστε ψύχραιμοι και δεν τα τρομοκρατούμε. Αντίθετα, αποδεχόμαστε ότι είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε και τα καθησυχάζουμε.
-Κλείνουμε τις ειδήσεις και προστατεύουμε ευλαβικά τα παιδιά μας από το να δουν σκληρές εικόνες πολέμου στην τηλεόραση.
-Συζητάμε για τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε,επιλέγουμε κάποιον από αυτούς και μιλάμε για την καλοσύνη,την αλληλεγγύη δίνοντας μια αισιόδοξη προοπτική για το ”καλο”που υπάρχει τον κόσμο,αρκεί να το επιλέξουμε.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος στα Τρίκαλα: “‘Εφυγε” από κορωνοϊό 41χρονος λίγο πριν γίνει μπαμπάς για 4η φορά

“Ο Καραγκιόζης σε αποκριάτικους μπελάδες”: Μια ξεκαρδιστική παράσταση θεάτρου σκιών στο “Αυλαία”

Τα ορφανά της πανδημίας: Πόσα παιδιά έχουν χάσει τουλάχιστον έναν γονιό στην Ελλάδα