“Με το κεφάλι ψηλά, ατρόμητη μαμά παιδιού ΑμεΑ”: Το μήνυμα ενθάρρυνσης που αξίζει να ακουστεί παντού

Αγαπητή μαμά,

Σε βλέπω να πηγαίνεις το παιδί σου για θεραπεία ενώ οι φίλοι σου πάνε τα δικά τους παιδιά στο ποδόσφαιρο ή στο μπαλέτο.

Σε βλέπω να αποφεύγεις τις συζητήσεις όπου οι γνωστοί σου απαριθμούν τα επιτεύγματα των παιδιών τους.

Είσαι χαρούμενη για εκείνους αλλά ταυτόχρονα σε ενοχλεί λίγο η αδιαφορία τους προς το παιδί σου για το οποίο όλα είναι περίπλοκα.

Σε βλέπω να προσπαθείς να τα προλάβεις όλα: το σπίτι σου, τις εβδομαδιαίες θεραπείες, τις επισκέψεις στους γιατρούς και το σχολείο, εάν το παιδί σου είναι αρκετά τυχερό ώστε να πηγαίνει σε κάποιο σχολείο κατάλληλο για τις ανάγκες του.

Σε βλέπω να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις ένα κράτος ανάλγητο. Πάντα με το κεφάλι ψηλά. Ατρόμητη μαμά.

Σε βλέπω καθισμένη με τις ώρες μπροστά στον υπολογιστή να ψάχνεις στο Διαδίκτυο για να βρεις θεραπείες που χρειάζεται το παιδί σου ή για να επικοινωνήσεις με μαμάδες σαν εσένα. Συντρόφισσες στην ατυχία και στον αγώνα.

Για να μπορέσεις να αντέξεις ψυχολογικά.

Βλέπω τη θλίψη και το θυμό στο πρόσωπο σου όταν ακούς τον κόσμο να παραπονιέται για το τίποτα, ενώ εσύ δεν μπορείς να προγραμματίσεις τη ζωή σου για πάνω από ένα μήνα.

Σε βλέπω να ξυπνάς νωρίς το πρωί και να εκτελείς τα καθήκοντα της μαμάς αγόγγυστα, ενώ έχεις περάσει άλλη μία άγρυπνη νύχτα.

Ξέρω ότι αισθάνεσαι αόρατη, σαν να μην βλέπει κανείς τα σύννεφα που σε περικυκλώνουν. Σαν να μην έχεις γίνει σκιά του εαυτού σου μετά από τόσα χρόνια αγώνα.

Σε βλέπω όμως και να συνεχίζεις με οποιοδήποτε κόστος να πηγαίνεις μπροστά και να μετακινείς βουνά για να προσφέρεις στο παιδί σου το καλύτερο δυνατό.

Τις μέρες που αναρωτιέσαι αν μπορείς να κάνεις περισσότερα, θέλω να ξέρεις ότι η άνευ όρων αγάπη σου για το παιδί σου είναι το μεγαλύτερό σου όπλο. Κι εσύ είσαι η ενσάρκωση αυτής της αγάπης.

Αυτό το κείμενο δεν έχει σκοπό να εκφράσει παράπονα. Ο μόνος του σκοπός είναι να αποτίσει φόρο τιμής στις μαμάδες των παιδιών με αναπηρία, που μάχονται στις σκιές για να επιτρέψουν στα παιδιά τους να έχουν μια καλή ζωή στο μέλλον.

Πηγή: Laura Julia Fiquet
Union des Mamans d’ Enfants Handicapé

Μαρία Τούβα