Μεγάλη ανησυχία στη Μ. Βρετανία για την επικίνδυνη φλεγμονή που ο κορωνοϊός προκαλεί σε παιδιά

Ο κορωνοϊός εκδηλώνεται και ως θανατηφόρα φλεγμονή σε κάποια παιδιά, αποκάλυψε χθες Βρετανική μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την έντονη ανησυχία που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο υπ. Υγείας Matt Hancock, αναφορικά με τα περιστατικά παιδιών που αυξήθηκαν στο NHS.

Η μελέτη ασχολήθηκε με 8 περιπτώσεις παιδιών που εισήχθησαν στις ΜΕΘ με σύνδρομο φλεγμονής που συνδέεται με τον COVID-19, όλα εκ των οποίων βγήκαν θετικά στο τεστ αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, δείχνοντας, δηλαδή ότι τον είχαν περάσει, χωρίς όμως να έχουν εκδηλώσει σχετικά συμπτώματα.

Για την ακρίβεια, οι Βρετανοί επιστήμονες που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet έκαναν λόγο για ένα άνευ προηγουμένου σύμπλεγμα, το οποίο προκαλεί εθνική ανησυχία.

Εξηγούν, ότι πέρα από τα 8 αρχικά παιδιά που μελετήθηκαν εκταταμένα για τις ανάγκες της έρευνας, άλλα 20 παιδιά εξετάστηκαν και βρέθηκαν με τα ίδια συμπτώματα –τα πρώτα 10 από αυτά είχαν αντισώματα κορωνοϊό στο αίμα τους που σημαίνει ότι τον «πέρασαν».

Οι επιστήμονες καταλήγουν στη μελέτη τους: «Θεωρούμε, ότι αυτή η κλινική εικόνα αντιπροσωπεύει ένα νέο φαινόμενο που επηρεάζει τα παιδιά που έχουν μολυνθεί ασυμπτωματικά με τον COVID-19 και εμφανίζεται ως ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο με πολυοργανική εμπλοκή παρόμοιο με τη νόσο Καβασάκι που προκαλεί φλεμγονώδες σοκ».

Ο Dr. Jon Cohen, λοιμωξιολόγος του Brighton & Sussex Medical School, πάντως, επιμένει, ότι κάτι άλλο συμβαίνει και ότι δεν είναι ο κορωνοϊός που έχει προκαλέσει αυτά τα προβλήματα. Χωρίς να έχει εμπλακεί στην παραπάνω μελέτη, θεωρεί ότι «το κλινικό σύνδρομο που περιγράφεται, αυτή η ατυπική Καβασάκι ή τοξικό σύνδρομο, μπορεί να προκληθεί από διάφορα ερεθίσματα και είναι πιθανό αυτό το σύμπλεγμα να προκλήθηκε όχι από τον Covid-19 αλλά ως αποτέλεσμα κάποιου άλλου μολυσματικού ή μη-μολυσματικού ερεθίσματος».

Κάνει και στον ίδιο εντύπωση, βέβαια, ότι υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις παιδιών ανά τον κόσμο (στην Αμερική μετρώνται 64), οπότε αυτό «μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι είναι πράγματι ένα νέο, αλλά ευτυχώς σχετικά σπάνιο  σύνδρομο.»

Πηγή: DailyMail