«Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές»: Σχολικός τουρισμός στην γενέτειρα του φιλοσόφου

«Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές»: Σχολικός τουρισμός στην γενέτειρα του φιλοσόφου

Μια εκδρομή που συνδυάζει γνώση, φιλοσοφία, εκπαίδευση, παιχνίδι, τις ομορφιές του βουνού και της θάλασσας, το παρόν και το μέλλον. Ο Δήμος Αριστοτέλη, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής και πλάι στο Άγιον ‘Ορος, είναι έτοιμος να μπει δυναμικά στον «χάρτη» των σχολικών εκδρομών, ημερήσιων αλλά και πολυήμερων. Οδηγός ο μεγάλος ‘Ελληνας φιλόσοφος, ερευνητής και διανοητής, Αριστοτέλη.

Στόχος να αποτελέσει μία από τις βασικές επιλογές των μαθητών Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων ολόκληρης της χώρας, για τις εκπαιδευτικές εκδρομές αυτής της σχολικής χρονιάς. Ο δήμος Αριστοτέλη, λοιπόν, πραγματοποιεί «δυναμική είσοδο» στο σχολικό τουρισμό και ρίχνει στη «μάχη» ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων, ξεναγήσεων και δράσεων. Θα ονομάζεται «Μικροί Αριστοτελικοί Περιπατητές».

πηγή φωτο: xalkidikipolitiki.com

Συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με τη γνώση

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα από τη δημοτική αρχή της περιοχής στο θεματικό «Άλσος του Αριστοτέλη», παρουσία τουριστικών πρακτόρων, αρχαιολόγων, εκπαιδευτικών και μαθητών. «Όταν σε αυτόν τον τόπο έχεις τον Αριστοτέλη, τη γενέτειρα του οικουμενικού φιλοσόφου, που έχει προσδιοριστεί από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες διαχρονικά, τότε δεν μπορείς παρά να εντάξεις αυτό το κομμάτι του τουρισμού και της εκπαίδευσης», είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος.

Μέσω των «Μικρών Αριστοτελικών Περιπατητών» ο δήμος προτρέπει τους μαθητές να επισκεφτούν τα Αρχαία Στάγειρα και το θεματικό «Άλσος του Αριστοτέλη». Εκεί θα βρουν τα πειραματικά όργανα (ηλιακό ρολόι, πυξίδα, πεντάφωνο, οπτικοί δίσκοι, εκκρεμές, υδροστρόβιλος κ.α.) τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους που αναφέρονται στα συγγράμματα του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά».

Επίσης, οι μαθητές μπορούν να ακολουθήσουν τμήματα του Αριστοτελικού Περιπάτου. Έτσι θα περιπλανηθούν στη φύση και στους παραδοσιακούς οικισμούς του δήμου, θα επισκεφτούν το εμβληματικό Φυτώριο του Αριστοτελικού Όρους με τα εκατομμύρια φυτά του και θα δοκιμάσουν τη γαστρονομία του τόπου.

«Ο δήμος Αριστοτέλη με πολλά τοπόσημα, με σπουδαία ιστορία, με ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον προτείνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σχολικού τουρισμού, μονοήμερο ή πολυήμερο, ανάλογα με την επιλογή που θα κάνει κάθε σχολείο που επιθυμεί να επισκεφτεί την περιοχή» προσθέτει ο κ. Βαλιάνος, συμπληρώνοντας πως με το τέλος του προγράμματος στους μαθητές, πέρα από το ότι θα φεύγουν «πλουσιότεροι σε γνώσεις» θα τους απονέμεται και η κονκάρδα του μικρού φιλοσόφου.

Ο προϊστάμενος Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου ‘Ορους, Γιώργος Σκιαδαρέσης, είπε επίσης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα του σχολικού τουρισμού. «Ο δήμος Αριστοτέλη συνδυάζει όλες τις περιόδους της ιστορίας με μνημεία και να γνωρίσει την ιστορία από τα προχριστιανικά μέχρι τα νεότερα χρόνια της περιοχής», υπογράμμισε.

Επίσκεψη στα Σιδηροκαύσια

Αμέσως μετά το «Άλσος του Αριστοτέλη», οι τουριστικοί πράκτορες και μαθητές της περιοχής ξεναγήθηκαν μέσα από ένα κατάφυτο μονοπάτι στα Σιδηροκαύσια, ένα εντυπωσιακό ιστορικό αξιοθέατο.  Πρόκειται για ένα οθωμανικό λουτρό (χαμάμ) που βρίσκεται εκεί από τον 15ο αιώνα.

Ο ιστορικός χώρος είναι αθέατος από το δρόμο και στα σχέδια είναι να δημιουργηθεί μια εναέρια γέφυρα που θα ενώνει το «Άλσος του Αριστοτέλη» με το οθωμανικό λουτρό και να κάνει την πρόσβαση πιο εύκολη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Πώς θα επιστρέφουν στην τάξη μαθητές που νόσησαν – Τι ισχύει για καραντίνα και σχολικές εκδρομές

Ιπποκράτειο: 14χρονη με σοβαρή πνευμονία λόγω κορωνοϊού

Απίθανο: Μαθητές ελληνικού σχολείου στην Γκάνα χορεύουν… ποντιακά!