Μικροί και μεγάλοι καλωσορίζουν την Άνοιξη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (από 4/3)

To Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) καλωσορίζει τον Μάρτιο και μας προσκαλεί να υποδεχθούμε την Άνοιξη με παλιές και νέες δράσεις, αλλά κυρίως με μουσική, εγκαινιάζοντας ήχους και μελωδίες που θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους από το ΚΠΙΣΝ.

Συγκεκριμένα, το ΚΠΙΣΝ θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3), με μια συναυλία αφιέρωμα στην ποίηση της μουσικής, ενώ οι Schooligans εμπνευσμένοι από την ελληνική μουσική ιστορία και παράδοση, θα μας συντροφεύσουν στην Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου με διασκευές δημοτικών και κλέφτικων τραγουδιών.

Παράλληλα, οι μουσικές αναζητήσεις συνεχίζονται τα Σάββατα με την καθιερωμένη ενότητα Music Escapades, ενώ αυτό το μήνα, οι πιο τολμηροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη δική τους μουσική στο πιάνο που θα βρίσκεται στο Φάρο. Οι μουσικές εκδηλώσεις του μήνα πλαισιώνονται από πλήθος καλλιτεχνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του ΚΠΙΣΝ.

Το Σαββατοκύριακο, οι μικρότεροι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ θα μάθουν να κάνουν ποδήλατο σε μία ειδικά διαμορφωμένη πίστα, με την καθοδήγηση των έμπειρων εκπαιδευτών του MBike, ενώ ένα διαφορετικό εργαστήρι αρχιτεκτονικής τους προσκαλεί να ανακαλύψουν την έννοια της κεντρικής ιδέας στην αρχιτεκτονική, το ρόλο του νερού, το κέλυφος ενός κτίσματος και την αρχιτεκτονική τοπίου, έχοντας ως βάση έργα διάσημων αρχιτεκτόνων.

Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν σε έναν από τους πιο πρωτότυπους αγώνες δρόμου, τρέχοντας προς τα πίσω σε μία επίπεδη διαδρομή γύρω από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Αναλυτικές πληροφορίες για το συνολικό προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

Δραστηριότητες για Παιδιά

Μικροί Ποδηλάτες
Σάββατο 4/3 & Κυριακή 5/3, 10:00-14:00 (υπαίθριο parking)
Οι μικροί ποδηλάτες εκπαιδεύονται! Σε μια ειδικά διαμορφωμένη πίστα και με την παρουσία έμπειρων εκπαιδευτών, παιδιά ηλικίας 4-8 ετών μαθαίνουν ποδήλατο. Εξοικειώνονται με τα μέρη του ποδηλάτου, ποδηλατούν με ασφάλεια, γνωρίζουν τις βασικές τεχνικές και κυρίως κάνουν αυτό που αγαπούν περισσότερο! Ακόμα, για τα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών, θα υπάρχει ειδικός χώρος εκμάθησης με ποδήλατα ισορροπίας, με τα οποία θα ανακαλύψουν τη χαρά της ισορροπίας σε δύο ρόδες.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: MBike

Γνωριμία με την Αρχιτεκτονική: Ντύνω… τον κύβο
Σάββατο 4/3, 17:30-19:30 (παιδικό εργαστήρι ΕΒΕ)
Με αφορμή τους χώρους του ΚΠΙΣΝ, ανακαλύπτουμε την έννοια της κεντρικής ιδέας στην αρχιτεκτονική, το ρόλο του νερού, το κέλυφος ενός κτίσματος και την αρχιτεκτονική τοπίου, αντλώντας ερεθίσματα από έργα διάσημων αρχιτεκτόνων. Πώς μοιάζει το κέλυφος ενός κτίσματος στην αρχιτεκτονική; Ας πάρουμε ιδέες από τα έργα του Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Gehry για να δημιουργήσουμε το δικό μας προσωπικό έργο!

* Για εφήβους 13-18 ετών (έως 20 άτομα)

Δραστηριότητες για Ενήλικες

Backwards Run III
Κυριακή 5/3, 16:30-18:00 (στίβος)
Τρέξιμο 2 χλμ. προς τα πίσω, σε επίπεδη διαδρομή γύρω από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Το τρέξιμο προς τα πίσω επιτρέπει στους αθλητές να αποφεύγουν συνήθεις κακώσεις, να έχουν ταχύτερη αποκατάσταση κακώσεων, να καίνε περισσότερες θερμίδες και να βελτιώνουν την ισορροπία τους, ενώ προσφέρει ποικιλία στην προπόνησή τους. Σημειώστε ότι ο ταχύτερος αθλητής στο τρέξιμο προς τα πίσω ολοκλήρωσε τα 5 χλμ. σε 19.31’.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Αναγέννηση & Πρόοδος

Music Escapades
Οι Έλληνες Πρωτοπόροι: Electronica

Electroware
Σάββατο 4/3, 21:00 (Φάρος)
Μουσικός και παραγωγός, o Electroware (Στέφανος Κωνσταντινίδης) έπαιξε σηµαντικό ρόλο στη διαµόρφωση της ηλεκτρονικής µουσικής τη δεκαετία του ’90, µέσα από δισκογραφία, live εμφανίσεις και DJ sets στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εµπνευσµένος από τη δεκαετία του ’80, την electropop, τα synthesizer και τα soundtracks ταινιών, ο Electroware θα παρουσιάσει στη συναυλία του το νέο-retro κύµα της ηλεκτρονικής µουσικής, µε έµφαση στα αναλογικά synthesizer, τα reverbs και τα sci-fi samples, µε τη νοσταλγία να πρωτοστατεί στην κουλτούρα της Synthwave σκηνής.

ILIOS & Νίκος Βελιώτης
Σάββατο 11/3, 21:00 (Φάρος)
Με εκατοντάδες συναυλίες, διαλέξεις και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, ο ILIOS είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις της ελληνικής μουσικής σκηνής. Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, παραμένει ενεργός στα διεθνή εικαστικά και μουσικά δρώμενα. Ο Νίκος Βελιώτης ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική στα ‘80s, οπότε και δημιούργησε τους In Trance 95 μαζί με τον Αλέξανδρο Μαχαίρα. Στα ‘90s στράφηκε στον πειραματισμό και την avant-garde με τους Cranc, ενώ στα ‘00s δημιούργησε τους Texturizer (με τον Coti Κ) και τους Looper (με τους Ingar Zach & Martin Kuchen). Συνεργάστηκε επίσης με τον Γιάννη Αγγελάκα. Από το 2010, ILIOS και ο Νίκος Βελιώτης συμπράττουν στο σχήμα Mohammad.

Μιχάλης Δέλτα
Σάββατο 18/3, 21:00 (Φάρος)
Ο Μιχάλης Δέλτα είναι μία από τις πιο επιδραστικές φιγούρες στο χώρο της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Στέρεο Νόβα, ενός από τα σημαντικότερα συγκροτήματα που σημάδεψαν τη δεκαετία του ‘90. Από το 1999 και μετά ακολούθησε μια παραγωγική σόλο καριέρα, με albums που γνώρισαν επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ΚΠΙΣΝ θα παρουσιάσει live το καινούργιο του μουσικό project PATHOS. Πρόκειται για μια σύνθεση ηλεκτρονικής πειραματικής μουσικής με τα ζωντανά drums του Πέτρου Τσαμπαρλή, που στη σύμπραξή τους ερμηνεύουν ηχητικά τον αστικό θόρυβο μέσα από δυνατούς ρυθμούς και ενεργειακές δονήσεις ηλεκτρονικών ήχων. PATHOS για ζωή!

Μιχάλης Δέλτα: Synthesizers, Laptop, Videos
Πέτρος Τσαμπαρλής: Drums

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
Τηλ: 21 6809 1000