Μήνυμα στη μελλοντική μου κόρη: «Δεν με νοιάζει αν έγραψες 12 στο διαγώνισμα με νοιάζει να μην σταματάς να προσπαθείς»

Δεν σε γνωρίζω ακόμα και δεν ξέρω πότε θα σε γνωρίσω. Ελπίζω τον καιρό που θα σε γνωρίσω να είμαι έτοιμος να ανταπεξέλθω συναισθηματικά και οικονομικά στις υποχρεώσεις μου. Να είσαι σίγουρη οτι θα αγαπώ τόσο εσένα οσο και την μαμά σου.

Μακάρι να είμαι γεμάτος με γνώσεις τόσο επιστημονικές οσο και εμπειρικες για να μπορέσω να είμαι εκεί σε κάθε βήμα της ζωής σου.

Να μπορώ να σε υποστηρίξω όταν το χρειαστείς αλλά και να σε διδάξω όταν δεν γνωρίζεις κάτι πολύ καλά ή καθόλου.

Εύχομαι τον καιρό που θα σε γνωρίσω να μην έχω καμία εσωτερική σύγκρουση που πρέπει να επιλυσω, κανένα απωθημένο και να είμαι πατέρας και οχι βοηθός. Έχω τις ίδιες ευθύνες με την μητέρα σου και οι δουλειές θα μας αναλογούν όπως πρέπει. Αν κάνω και καμια δουλειά παραπάνω δεν πειραζει, θα έχεις περισσότερη ώρα την μαμά σου. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορώ να κάνω στο σπίτι, ούτε υπάρχουν οι «αντρικές» δουλειές που δεν μπορεί να κάνει η μαμά.

Απο τη μέρα που θα γεννηθείς το σώμα σου θα είναι δικό σου.

Θα σου ανήκει και οι αποφάσεις για το ποιος θα το αγγίξει θα είναι πάντα δικές σου. Δικαιούσαι να μην φιλήσεις η να κάνεις αγκαλιά στη γιαγιά και στον παππού αν δεν το θες. Είσαι άνθρωπος με επιθυμίες και μπορεί να έχεις μια κακή μέρα και να μην το επιθυμείς.

Επειδή ο κόσμος δεν δέχεται το ΟΧΙ να μάθεις να το εκφράζεις με τη δύναμη της ψυχής σου.

Ίσως το ΟΧΙ σου κάποιες φορές να μην εισακουστεί και να έρθεις σε δύσκολη θεση.

Το πιο όμορφο μακιγιάζ είναι το χαμόγελο σου. Δεν υπάρχει ρούχο, αξεσουάρ, ή χτένισμα που θα σε κάνει να δειχνεις πιο όμορφη απο οτι το χαμόγελο σου.

Η αξιοπρέπεια σου είναι το πιο δυνατό σου όπλο. Μπορείς να γίνεις ό,τι θες στη ζωη σου, ό,τι αγαπάς, ό,τι ονειρεύεσαι, ό,τι βγαίνει απο μέσα σου. Δεν με νοιάζει αν εγραψες 12,15,17 στο διαγώνισμα σου, εμένα με νοιάζει να μην σταματάς ποτέ να προσπαθείς.

Τελος, στη ζωή σου θα θα αναλάβεις πολλούς ρόλους, της συζύγου, της μητέρας, της φίλης, της συναδέλφου, της μαμάς…

Μην χάσεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους άλλους. Φρόντισε να αγαπάς τον εαυτό σου τόσο όσο χρειάζεται για να είσαι αυθεντική αλλά δείχνε επίσης πάντα την αγάπη που θα σου δείξει ο μπαμπάς και η μαμά.

Χρίστος Χρυσοστόμου

Σχολικος/Εκπαιδευτικος Ψυχολογος