‘Mums Vs Meningitis’: Μαμάδες με παιδιά που πέρασαν μηνιγγίτιδα φωτογραφίζονται και προειδοποιούν!

Την αποκαλούν ως εφιάλτη των γονιών και όχι τυχαία καθώς η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος εκδηλώνεται, συνήθως, αιφνίδια, χωρίς προειδοποιητικά σημεία, σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με μη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου και προσβάλλει, κυρίως, βρέφη, νήπια  καθώς επίσης εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα συνίσταται σε φλεγμονή των μηνίγγων, δηλαδή των μεμβρανών που περιβάλλουν και προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και είναι δυνατό να προκαλέσει βαρύτατες ισόβιες επιπλοκές ή ακόμα και το θάνατο.

Η νέα εκστρατεία της GSK για να αφυπνιστούν οι γονείς για τη μηνιγγίτιδα

Η GSK ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης με τον αντιπροσωπευτικό τίτλο Mums Vs Meningitis, η οποία υλοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της εν λόγω εκστρατείας, δραστηριοποιείται ένα κίνημα μαμάδων από όλο τον κόσμο, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των παιδιών από τη συγκεκριμένη νόσο μέσω ενεργειών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης κατά της Μηνιγγίτιδας. Στόχο της εκστρατείας αποτελεί, μέσω μίας ενιαίας και συντονισμένης πρωτοβουλίας, η εδραίωση στο ευρύ κοινό της κρισιμότητας του πρώτου 24ώρου για τη ζωή ενός παιδιού που έχει προσβληθεί από Μηνιγγίτιδα, δεδομένου ότι η νόσος εξελίσσεται ραγδαία.

24 μαμάδες που έζησαν τον εφιάλτη

Το κίνημα ‘Mums Vs Meningitis’ έλαβε ενεργό δράση όταν 24 μαμάδες συμμετείχαν σε μια φωτογράφιση της φημισμένης φωτογράφου και παγκόσμιας πρέσβειρας κατά της νόσου Anne Geddes, ενώ μοιράστηκαν και τις προσωπικές τους ιστορίες σχετικά με τη Μηνιγγίτιδα, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή τους.

Στις φωτογραφίες παρουσιάζεται μια ομάδα από 24 μητέρες, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Anne, που έμπρακτα στηρίζουν το κίνημα, σε συνδυασμό με πορτρέτα μαμάδων, των οποίων τα παιδιά έχουν νοσήσει από Μηνιγγίτιδα.

H Anne Geddes δήλωσε για τη συμμετοχή της στην εκστρατεία ‘Mums Vs Meningitis’: «Η εκστρατεία ενημέρωσης ‘Mums Vs Meningitis’ είναι μια εκστρατεία που προάγει το ρόλο της μητέρας και τη σημασία της μητρότητας, μέσω της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά. Να έχετε εμπιστοσύνη στο ένστικτο σας, και να ενεργείτε με βάση αυτό. Η Μηνιγγίτιδα εξελίσσεται με τρομακτική ταχύτητα, και αυτή η εκστρατεία ενημέρωσης στοχεύει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης για το πόσο σημαντικές είναι οι πρώτες 24 ώρες στη ζωή ενός παιδιού που έχει προσβληθεί από τη νόσο, παρέχοντας κατάλληλη πληροφόρηση για τον κίνδυνο και τη σημασία του εμβολιασμού».

Γονείς, προσοχή στα ύποπτα σημάδια

Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Πολλοί συχνά μπερδεύουν τα πρώιμα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας με τη γρίπη.  Γι αυτό είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να γνωρίζουμε τα  σημάδια της μηνιγγίτιδας, ώστε να ενεργήσουμε γρήγορα.

Τα συμπτώματα, λοιπόν, είναι τα εξής:

 • Σοβαρός επίμονος πονοκέφαλος
 • Δυσκαμψία του αυχένα και πόνος που καθιστά δύσκολο να κινήσετε το πηγούνι σας προς το στήθος σας
 • Ναυτία και έμετος
 • Σύγχυση και αποπροσανατολισμός
 • Υπνηλία ή νωθρότητα
 • Ευαισθησία στο φως
 • Ανορεξία

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν σπασμούς και κώμα. Στα βρέφη, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, κακή διατροφή και λήθαργο.

Άλλες πιθανά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου:

Τα πρόσθετα συμπτώματα της μηνιγγιτιδόκοκκικής λοίμωξης όταν έχει εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος είναι:

  • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Κρύα χέρια και πόδια
  • Δερματικό εξάνθημα
  • Πόνος στους μύες ή στις αρθρώσεις
  • Ταχεία αναπνοή
  • Ρίγη

Θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική περίθαλψη για τη μηνιγγίτιδα, άν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας ή κάποιος που γνωρίζετε έχει μηνιγγίτιδα.

“Είχε πυρετό και έκλαιγε, αλλά με έναν περίεργο τρόπο που δεν είχα ακούσει ξανά. Τα χέρια της είχαν γίνει λίγο μπλε. Τρέξαμε στα επείγοντα, αλλά μας είπαν ότι δεν είναι κάτι σόβαρο και μας έστειλαν σπίτι…” τα λόγια της μάνας που το παιδί της έχασε την ακοή του από τη μηνιγγίτιδα:

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας στο https://mumsvsmeningitis.tumblr.com/.