Παρασκευή 18 Απριλίου

Νεαρή ερευνήτρια από τη Θεσσαλονίκη στα πρώτα ονόματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η 31χρονη Δρ Αναστασία Σιάπκα, έχει ερευνητικό έργο γύρω πάνω στις νομικές και ηθικές προκλήσεις του ΑΙ

Το όνομά της είναι Δρ. Αναστασία Σάπκα είναι ερευνήτρια και δικηγόρος και φιγουράρει ανάμεσα στα 20 αστέρια σε παγκόσμια επίπεδο που ειδικεύονται στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι 31 ετών από το Κιλκίς και ο διεθνής οργανισμός Women in AI Ethics την συμπεριέλαβε στη σχετική του λίστα για το 2025 (Rising Stars in AI Ethics).

Η Ελληνίδα επιστήμων ειδικεύεται στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στις νομικές και ηθικές επιστήμες δίνοντας έμφαση στο μέλλον της Αριστοτελικής Ηθικής.

Η Αναστασία Σιάπκα, ερευνήτρια και δικηγόρος, έχει σπουδάσει νομικά στο ΑΠΘ, έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο δίκαιο, την τεχνολογία και την οικονομία, αλλά και ένα μεταπτυχιακό στο King’s College London.

Μετά τις σπουδές αυτές εργάστηκε στο κομμάτι της επικοινωνίας στη Νομική Σχολή του London School of Economics, ενώ στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό της στη νομική επιστήμη στο KU Leuven Centre for IT & IP Law (CiTiP) του Βελγίου, του οποίου είναι επιστημονική συνεργάτιδα, ερευνώντας τις ηθικές και νομικές προκλήσεις των νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο διεπιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο: «Εργασία, Τεχνητή Νοημοσύνη & Αριστοτέλης: Προς ένα Ευδαιμονικό Πρότυπο για το Μέλλον της Εργασίας». Παράλληλα, είναι επιστημονική συνεργάτιδα και στο Autonomy Institute στο Λονδίνο.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης με το Δίκαιο και τη Φιλοσοφία, κυρίως όσον αφορά το μέλλον της εργασίας και χρηματοδοτείται από το Research Foundation – Flanders (FWO).  Παράλληλα με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική της πορεία, έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την ισότητα και τη συμπερίληψη στον χώρο της τεχνολογίας.

Ο διεθνής οργανισμός Women in AI Ethics δημιουργήθηκε το 2018 στις ΗΠΑ, εκδίδοντας μάλιστα τότε τη λίστα με τις πρώτες «100 Brilliant Women in AI Ethics™», για να αναγνωρίσει τις ταλαντούχες γυναίκες, κυρίως δε αυτές που βρίσκονται στη… σκιά σε αυτό το πεδίο. Έκτοτε η εν λόγω λίστα δημοσιεύεται κάθε χρόνο για να αναδείξει τις πρωτοπόρες γυναίκες στο ΑΙ, όπως και τα ανερχόμενα αστέρια από διαφορετικά υπόβαθρα.

Τεχνολογία: Η σχέση αμηχανίας που έγινε σχέση λατρείας

Πριν ακριβώς από 11 χρόνια η Αναστασία Σιάπκα, στα 21της χρόνια, φοιτήτρια τότε στη Νομική του ΑΠΘ, είχε δημιουργήσει μαζί με την Μαρία Δερμεντζή μια διαφορετική κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, την «Code it like a Girl» (γράψε κώδικα όπως το κάνουν τα κορίτσια), με στόχο να εξοικειώσει τις γυναίκες με τον κόσμο του προγραμματισμού. Μάλιστα, το πρότζεκτ για την προώθηση δεξιοτήτων γραφής κώδικα για υπολογιστές στον γυναικείο πληθυσμό είχε επιλεγεί από το πρόγραμμα υποτροφιών Αγγελοπούλου Clinton Global Initiative University (CGIU) για το 2015 μαζί με άλλα 11, που ταξίδεψαν στο Μαϊάμι και χρηματοδοτήθηκαν. 

Τα δύο κορίτσια θέλοντας να φτιάξουν αρχικά μια ιστοσελίδα για να αναπτύξουν εφαρμογές μέσω αυτής, χωρίς όμως να έχουν λεφτά για προγραμματιστή, αναγκάστηκαν να μάθουν μόνες. Τότε η Αναστασία Σιάπκα δήλωνε πως η επαφή της με την τεχνολογία ξεκίνησε ως σχέση αμηχανίας και κατέληξε σε σχέση λατρείας.

Διαβάστε επίσης:

Μεσολόγγι: 19χρονη κατήγγειλε τη μητέρα και τον πατριό της για απόπειρα βιασμού της ίδιας και της 16χρονης αδερφής της

Καταγγελία: Σε σοβαρό κίνδυνο τα παιδιά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας

Ροή Ειδήσεων