Νεκτάριος Ντουντουλάκης: Ο πλαστικός χειρουργός που έγινε… παραμυθάς!

Χρειάστηκε να κοιτάξω δύο και τρεις φορές για να επιβεβαιώσω το όνομα και να διασταυρώσω ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο, όταν διάβασα το όμορφο παραμύθι του Νεκτάριου Ντουντουλάκη στη free press «Η Πόλη Ζει» πριν λίγο καιρό. «Ένας πλαστικός χειρουργός που… γράφει παραμύθια;», αναρωτήθηκα και αμέσως μου γεννήθηκαν δεκάδες ερωτήματα, στα οποία ο πολυτάλαντος αυτός άνθρωπος (επιστήμων, θεατρικός συγγραφέας μα και μπαμπάς) δέχτηκε να απαντήσει. Αξίζει να τον γνωρίσουμε…

Γνωρίζουμε πως είστε ένας καταξιωμένος πλαστικός χειρουργός, ακολουθείτε τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας και είστε γενικά πολύ δραστήριος στον τομέα σας. Πώς προέκυψε η ενασχόληση με την συγγραφή παιδικών παραμυθιών και κυρίως… πώς το προλαβαίνετε;

Έγραφα ιστορίες και παραμύθια από παιδί, σχεδόν μόλις έμαθα γραφή. Το πρώτο παραμύθι που έγραψα συνειδητά, θυμάμαι, ήταν για τον ανιψιό μου τον Αντωνάκη, όταν έκανα τη στρατιωτική μου θητεία. Έπρεπε να κάνει μια μικροεπέμβαση σε ηλικία τριών ετών και λόγω στρατού δεν μπορούσα να παραβρεθώ και να στηρίξω και αυτόν και τον αδερφό μου. Του έγραψα λοιπόν ένα παραμύθι και το έστειλα για το διαβάσουν οι γονείς του. Ήταν ο τρόπος που βρήκα για να με νοιώσουν και να είμαι κοντά τους.

Πότε δεν ένιωσα να πιέζομαι ανάμεσα στη δουλεία μου, τη συγγραφή και το παιδί μου. Κάθε ένα από αυτά έχει ξεχωριστή θέση και τη ζωή και στην καρδία μου. Μπορεί να μην ιεραρχούνται το ίδιο στις προτεραιότητες μου, όμως νιώθω τυχερός που αυτά που αγαπάω δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αντίθετα συνδέονται και συνδυάζονται.

Για παράδειγμα, ένα από τα παραμύθια μου «Η άμυαλη βιολέτα» (φωτο) έγινε θεατρική παράσταση για φιλανθρωπικό σκοπό, την αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή μίας γυναίκας με οικονομικά και ασφαλιστικά προβλήματα.  Ήταν μία πρωτοβουλία που αγκάλιασαν και στήριξαν 33 οργανώσεις και σύλλογοι υγείας και ασθενών, και στήριξαν τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος, το Ινστιτούτο Παστέρ, όσο και η Έυρωκλινική χάρη στην οποία πραγματοποιηθήκαν και οι τρείς χειρουργικοί χρόνοι της επέμβασης. Τη γυναίκα αυτή είχα τη χαρά να την χειρουργήσω ο ίδιος και να δεχθεί την υποστήριξη από την ομάδα του ιατρείου μου.

Με την πρωταγωνίστρια της “Άμυαλης Βιολέτας” Σοφία Κουρτίδου.

Επίσης σε λίγες μέρες, στις 13/7 γίνεται η παρουσίαση του πρώτου μου βιβλίου με τίτλο «Τα παραμύθια της Αγάπης» στην Αίθουσα βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με την υποστήριξη της Κεντρικής Κλινικής, ενός οργανισμού υγείας που συνεργάζομαι στενά τα τελευταία χρόνια και διακρίνεται για την κοινωνική του δράση και προσφορά. Η έκδοση αυτή γίνεται για τη στήριξη τριών κοινωνικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φροντίδας και υποστήριξης παιδιών και οικογενειών: Το Home-Start , τη Μ.Κ.Ο ΓΟΝ.ΙΣ και τη Μ.Κ.Ο Ρίζες.

Ταυτόχρονα η γέννηση των παραμυθιών μου, όχι μόνο δεν μου στερούν χρόνο από το παιδί μου, αλλά είναι μία εμπειρία που μοιραζόμαστε μαζί. Πίστευα και πιστεύω πάντα, ότι τα πράγματα που αγαπάμε και πορεύονται από την ανάγκη μας και την θέλησή μας για προσφορά βρίσκουν πάντα, σχεδόν «μαγικά», χώρο στη ζωή μας και τρόπο να συμβαίνουν.

Παιδί – συγγραφή – ομορφιά: Πώς συνδέονται αυτές οι έννοιες για εσάς; Πού γέρνει η εσωτερική ζυγαριά σας;

Όλοι οι άνθρωποι, καλούμαστε καθημερινά να διαδραματίσουμε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, δραστηριότητες, πλαίσια και στιγμές. Το ίδιο φυσικά κάνω και εγώ. Η αλήθεια είναι ότι η ομορφιά, σε όλες τις εκφάνσεις της, είχε για μένα πάντα ιδιαίτερη σημασία. Πάντα με συγκινούσε, και δεν αναφέρομαι στην εξωτερική ομορφιά, αλλά στην ομορφιά που μας προσφέρει η τέχνη, η δημιουργία, οι αληθινές σχέσεις, η προσφορά και φυσικά η ομορφιά που αντικρίζουμε μέσα από τα μάτια και το χαμόγελο ενός παιδιού.

Η αγάπη μου για την ιατρική και την πλαστική χειρουργική ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα, όταν κλήθηκα να επιλέξω μεταξύ καλών τεχνών και ιατρικής, στα δεκαπέντε μου, προκειμένου να προετοιμαστώ για τις Πανελλήνιες. Ευτυχώς δεν το μετάνιωσα ούτε για μία στιγμή. Η ομορφιά, η ιατρική, η τέχνη, είναι ένα με την καθημερινότητά μου και το γεγονός αυτό μου επιτρέπει να νιώθω γεμάτος και δημιουργικός.

Για εμένα δεν τίθεται θέμα επιλογής ανάμεσα στην αγάπη για τη δουλειά μου, τα παραμύθια και το παιδί μου. Για να είσαι πλήρης ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος, για να μπορείς να προσφέρεις, να δώσεις στο παιδί σου, θα πρέπει πρώτα να έχεις εσύ ο ίδιος.

Έχουμε ανάγκη από την αγάπη, τη φιλία, τη συντροφικότητα, την οικογένεια, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα μας, για να γεμίζουμε εσωτερικά και στη συνέχεια να μπορούμε να δώσουμε στους άλλους, ειδικά στα παιδία μας.

 Τι σας δίνει έμπνευση για τα παραμύθια σας;

Πάντα γεννιόνταν ιστορίες στο μυαλό μου, πηγάζουσες είτε από κάποιο ερέθισμα είτε αυθόρμητα. Με τον τρόπο αυτό έγραψα κάποια παραμύθια σε άσχετο χρόνο, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, απλά γιατί γεννήθηκαν στο μυαλό μου και δεν ήθελα να τις ξεχάσω.

Κομβικό σημείο για μένα, σε πολλά επίπεδα ήταν ο ερχομός της κόρης μου στη ζωή. Αρχικά της έγραφα παραμύθια που θα ήθελα να της πω όταν θα γεννιόταν. Στη συνέχεια, επειδή της άρεσαν οι ιστορίες που έφτιαχνα μόνο για αυτή, άρχισα να τις γράφω για να μην τις ξεχνάω.

Υπάρχουν παραμύθια, τα οποία και αγαπάω ιδιαίτερα, που τα φτιάξαμε μαζί. Ξεκινούσε πρώτη, δίνοντας το αρχικό ερέθισμα, πρόσθετα εγώ, έβαζε εκείνη τις δικές της πινελιές και φτιάχναμε με αυτόν τρόπο το δικό μας, μοναδικό παραμύθι. Αυτό το παραμύθι γινόταν ευκαιρία διαλόγου, μοιράσματος σκέψεων και συναισθημάτων. Ένας δικός μας νοητικός και συναισθηματικός κώδικας.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή μου δίνεται η δυνατότητα να μαθαίνω, να κατανοώ τον τρόπο που σκέφτεται, να τοποθετούμεθα και να αντιπαραθέτουμε τις απόψεις μας με αφορμή τους ήρωες των παραμυθιών μας και τις καταστάσεις ή τα διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. Εγώ μαθαίνω από αυτήν και γι’ αυτήν και εκείνη από εμένα.

Διηγούμαστε παραμύθια σχεδόν καθημερινά. Μέσα από αυτά μου δίδεται η ευκαιρία να της εξηγήσω και να της μάθω πράγματα, να της μεταφέρω αξίες, να δώσω το ερέθισμα να σκεφτεί και να μου μεταδώσει τις σκέψεις της. Μέσα από τα παραμύθια που φτιάχνουμε μαζί μπορώ να αντιληφθώ τις ανάγκες της, τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο, και κάθε φορά δεν μπορώ να μην θαυμάσω πόσο όμορφος, καθαρός και αυτονόητος είναι ο κόσμος ενός παιδιού. Όλα αυτά συμβαίνουν αυθόρμητα και αβίαστα, καθημερινά, σα παιχνίδι.

Πόσο αλλάζει τη ζωή του άνδρα η πατρότητα;

Οπωσδήποτε, η γέννηση της κόρης μου, όπως συμβαίνει πιστεύω σε όλους μας, με άλλαξε, με έκανε να δω με διαφορετικό μάτι τα πάντα.

Ο κόσμος ενός παιδιού, ειδικά του παιδιού σου, είναι μαγικός. Σε συνδέει με το εσωτερικό παιδί που έχεις ξεχάσει ή παραμελήσει και σε αναγκάζει να δεις καθαρά πολλά πράγματα και αξίες που θεωρούσες δεδομένα με άλλη οπτική προσέγγιση.

Το παιδί έχει πάντα πρώτιστη σημασία και αξία στη ζωή μας, είναι πιστεύω στη φύση μας αυτό και είναι αδιαπραγμάτευτο. Για να μπορέσεις όμως να ανταποκριθείς με επιτυχία στο ρόλο του πατέρα, πρέπει να είσαι γεμάτος, να έχεις ισορροπία. Απαιτείται καθημερινή δουλειά με εσένα τον ίδιο ώστε να μπορέσεις να δώσεις, όσο γίνεται, πιο σωστές συμβουλές και έμπρακτα παραδείγματα στο πλάσμα που εξαρτάται από εσένα, και αυτά που εσύ θα του μάθεις, σωστά ή λάθος, θα τα κουβαλάει για όλη του τη ζωή. Είναι μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση αυτό.

Ποια είναι η σημαντικότερη συμβουλή ζωής που θα δίνατε στο παιδί σας για τη ζωή του;

Αυτή είναι μία πραγματικά πολύ δύσκολη ερώτηση. Προσπαθώ όσο μπορώ να της μάθω να είναι αυτόνομη και αυτάρκης, να στηρίζεται στον εαυτό της και να ακούει τα θέλω της. Θέλω να μπορέσει να κάνει η ίδια τις δικές της επιλογές για τη ζωή της, όποιες κι αν είναι αυτές.

*Το πρώτο βιβλίο του Νεκτάριου Ντουντουλάκη με τίτλο «Τα παραμύθια της Αγάπης» κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.