Ο ΕΟΠΥΥ αλλάζει τα έντυπα γνωμάτευσης μετά το σκάνδαλο με την έγκριση ογκολογικών φαρμάκων

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και τον ΕΟΠΥΥ, ύστερα από την καταγγελία ότι ένα ογκολογικό φάρμακο υψηλού κόστους δεν δόθηκε σε καρκινοπαθή, ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ, από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την καταγγελία του ΙΣΑ, η Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους του ΕΟΠΥΥ ζήτησε με έμμεσο τρόπο την πιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης ενός ασθενούς με καρκίνο του προστάτη από τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη θεραπεία του.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνέχεια της επιστολής του, δυνάμει της οποίας είχε ζητήσει διευκρινίσεις αναφορικά με την αναγραφή στη συνταγή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή, επιβεβαίωσε μετά την έρευνα που πραγματοποίησε δια μέσου της Νομικής του Υπηρεσίας, την ύπαρξη Πρότυπου Γνωμάτευσης που έχει εκδοθεί από τον ΕΟΠΥΥ, για τη χορήγηση συγκεκριμένου φαρμάκου και την έγκρισή του από την Επιτροπή φαρμάκου εξωτερικού και υψηλού κόστους ΕΟΠΥΥ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και προσθέτει ότι θεωρεί απαράδεκτη αυτή την οδηγία και απαιτεί την άμεση και ρητή απάλειψή της, προκειμένου να προστατευθεί ο ίδιος ο ασθενής και το κύρος του ιατρού κατά την άσκηση του λειτουργήματός του.

Από την πλευρά του, αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης. Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.

Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς/προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα, η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών. Ο ΕΟΠΥΥ διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης. Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο, την πλήρη κάλυψη των αναγκών κάθε πολίτη, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.