Ο εθνικός μας ποιητής φιγουράρει σε ψηφιδωτό στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Με έναν ξεχωριστό τρόπο τίμησαν ο Δήμος Τρικκαίων και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Το πορτρέτο του Διονύσιου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή, κοσμεί από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 τοίχο του σχολείου των Τρικάλων.

Οι Τρικαλινοί καλλιτέχνες Γιώργος Κουρμέτζας και Μιχάλης Κουφογιάννης, ανέλαβαν το σημαντικό αυτό έργο ήδη από τα τέλη του 2021. Έχοντας ήδη την εμπειρία από τη φιλοτέχνηση του πορτρέτου του Βασίλη Τσιτσάνη, στο ομώνυμο μουσείο στα Τρίκαλα, επίσης ως ψηφιδωτό, προχώρησαν σταθερά για τον Διονύσιο Σολωμό.

Οι εργασίες διήρκησαν αρκετό καιρό, καθώς δόθηκε έμφαση στη λεπτομέρεια, με τη συνεργασία των αντιδημάρχων Έφης Λεβέντη, Μιχάλη Λάππα, Γιώργου Καταβούτα να έχει ως μοναδικό στόχο, την ουσιαστική απεικόνιση του έργου. Πλέον, ο ανατολικός εξωτερικός τοίχος του σχολείου, που έχει επίσης αναβαθμιστεί ενεργειακά, κοσμείται από τον ποιητή που χάρισε τη δημοτική μας γλώσσα στην ποίηση, που έγραψε τον Εθνικό Ύμνο και αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Διακόσια ένα χρόνια μετά την εθνεγερσία και 165 από τον θάνατο του ποιητή, το έργο στέκει για να μας θυμίζει πως «Ο Λάμπρος», «Ο Κρητικός», οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», «Ο Πόρφυρας», «Η γυναίκα της Ζάκυθος» (που ανέβασε το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων) και τόσα άλλα έργα, στέκουν μνημεία της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ειδικά του Ζακυνθινού ποιητή, στον χώρο μάλιστα ενός δημοτικού σχολείου.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στην Καβάλα: «40 χρόνια ιατροδικαστής, σπάνια έχω δει να σκοτώσουν εν ψυχρώ 11 μηνών μωρό»

Γιατί είναι κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία της Αθήνας;

Ένας 16χρονος έκλεψε τις εντυπώσεις στο πρώτο Voice της σεζόν – Η σχέση του με την Έλενα Παπαρίζου