Ο γιατρός του 5χρονου Βαγγέλη μιλάει για το πειραματικό εμβόλιο που «νικά» το νευροβλάστωμα

Ο γνωστός Έλληνας παιδοογκολόγος Δρ. Στέργιος Ζαχαρούλης, Διευθυντής στο τμήμα παιδοογκολογίας της Harley Street Clinic στο Λονδίνο, κατάφερε μαζί με την ομάδα του και μετά από σκληρές προσπάθειες ενός έτους, να απαλλάξουν τον 5χρονο Βαγγέλη από τον επίμονο καρκίνο που τον ταλαιπωρεί από τα δύο χρόνια της ζωής του, χωρίς όμως να μπορέσουν να εξαλείψουν τις πιθανότητες υποτροπής.

Με αφορμή την περίπτωση του μικρού αγοριού, για χάρη του οποίου συγκεντρώθηκαν μέσα σε τρεις ημέρες περισσότερα από 500.000 ευρώ, ο Δρ. Ζαχαρούλης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο Fm 104,9 για το πειραματικό εμβόλιο που γίνεται αποκλειστικά στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και σχεδόν δεκαπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης από το νευροβλάστωμα, έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ζαχαρούλης, έπραξε σαν να είναι παιδί του και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποκτήσει ο Βαγγέλης πρόσβαση σε αυτή την πειραματική θεραπεία, η οποία από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνεται να δεκαπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης και να εξαλείφει την υποτροπή.

«Σε εμάς ήρθε με σχετικά ανθεκτική νόσο κι ενώ υπήρχαν πολύ μικρές πιθανότητες να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο του, καταφέραμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια μετά από ένα χρόνο να μπει ο Βαγγέλης σε ύφεση, δηλαδή να είναι καθαρός από νευροβλάστωμα. Οι προσπάθειες έγιναν με τη χρήση και συμβατικών μεθόδων, όπως είναι οι χημειοθεραπείες, αλλά και με τη χρήση πιο εξελιγμένων μεθόδων, όπως μορφές ανοσοθεραπείας και πυρηνικής ιατρικής. Δυστυχώς, όμως, οι πιθανότητες μακροπρόθεσμης ίασης είναι πολύ μικρές, λόγω του ότι η βιολογία του συγκεκριμένου όγκου είναι πολύ επιθετική. Επομένως, το ζήτημα που ετέθη είναι εάν υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την υποτροπή. Κι έτσι ετέθη η ιδέα του εμβολίου».

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι σε κλινική μελέτη φάσης 2 και γίνεται αποκλειστικά στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center, το οποίο είναι ένα νοσοκομείο που έχει προβάδισμα σε καινούργιες πειραματικές θεραπείες, ειδικά στο νευροβλάστωμα, την τελευταία εικοσαετία. Τα πρώτα αποτελέσματα, δύο χρόνια αφότου έχει ξεκινήσει η κλινική μελέτη, είναι πάρα πολύ εντυπωσιακά:

«Ενώ σε ασθενείς όπως ακριβώς ο Βαγγέλης που έχουν μπει σε ύφεση, παλιά χωρίς κάποια περαιτέρω θεραπεία, οι πιθανότητες ίασης θα ήταν κάτω του 10%, τώρα βλέπουμε και παράταση ζωής και εξάλειψη της υποτροπής στους μισούς σχεδόν ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη με το εμβόλιο της ανοσοθεραπείας. Το ποσοστό επιβίωσης ήταν κάτω του 10% για το νευρωβλάστωμα προ της ύπαρξης του εμβολίου. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική μελέτη, το ποσοστό επιβίωσης πλέον πολλαπλασιάζεται γύρω στις 9-10 φορές. Αυτό είναι πάρα πολύ εντυπωσιακό και πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Βέβαια, αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα σε άλλα δύο χρόνια και σε μεγάλο αριθμό ασθενών για να είμαστε απόλυτα σίγουροι».