Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ξεσπά για τη μεγάλη αδικία στις άδειες εγκυμοσύνης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ξεσπά για τη μεγάλη αδικία στις άδειες εγκυμοσύνης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Οι διαφορές των εργαζομένων γυναικών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα είναι χαοτικές καθώς είναι αλήθεια ότι ο δημόσιος τομέας παρέχει πολλά προνόμια.

Με ανάρτησή του στο Ιnstagram ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος ανέδειξε την εν λόγω διαφορά με αφορμή το καθεστώς της άδειας εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, ο ηθοποιός γράφει: «Ελληνικός κρατικός ρατσισμός στις μητέρες. Άδεια εγκυμοσύνης στο δημόσιο, 1 χρόνος. Στον ιδιωτικό τομέα, 17 εβδομάδες! Γιατί; Υπάρχει κάποια διαφορά που δεν καταλαβαίνω;».

Ο ηθοποιός με την ανάρτησή του – πρόδωσε μάλλον και την εγκυμοσύνη της συντρόφο του – καθώς δεν μας είχε συνηθίσει σε αναρτήσεις για τέτοιου είδους θέματα.

Οι εργαζόμενες στο δημόσιο που κυοφορούν δικαιούνται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο μήνες πριν τον τοκετό (άδεια κυοφορίας) και τρεις μήνες μετά. Επίσης, παρέχεται η διευκόλυνση να ζητήσουν άδεια άνευ αποδοχών, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι ετών

Οι γυναίκες που απασχολούνται σε οποιοδήποτε εργοδότη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου δικαιούνται να λάβουν άδεια συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων, προσκομίζοντας στον εργοδότη πιστοποιητικό ιατρού που βεβαιώνει την πιθανή ημέρα τοκετού (Α. 7 της από 23/5/2000 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.). Όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού (άδεια τοκετού) και οι υπόλοιπες 9 εβδομάδες μετά το τοκετό (άδεια λοχείας). Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, μέχρι να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες, ενώ αν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια πριν τον τοκετό παρατείνεται μέχρι να πραγματοποιηθεί ο τοκετός, χωρίς η παράταση αυτή να οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση  του χρόνου της άδειας λοχείας, απλά στην περίπτωση αυτή η συνολική άδεια θα υπερβαίνει τις 17 εβδομάδες.

Δείτε τα  Insta stories του:

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος ξεσπά για τη μεγάλη αδικία στις άδειες εγκυμοσύνης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: Βρέφος 3 μηνών στην εντατική με κορωνοϊό – Δίνει μάχη για τη ζωή του

Υπ. Παιδείας: Πόσες ψηφιακές τάξεις λειτουργούν σήμερα (28/1) – Τι θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών

«Ένιωσα σαν να κουβαλάω το δικό μου παιδί»: Συγκινεί ο αστυνομικός που μετέφερε την 11χρονη στην Αττική Οδό