Ο παιδίατρος εξηγεί: Πρέπει τα παιδιά να φοράνε μάσκες; Τι ισχύει για τα μωρά; Ποια μάσκα είναι κατάλληλη;

Μαζί με την κοινωνική απόσταση, η μάσκα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας θέλοντας να ενημερώσει τους γονείς για το πώς θα πρέπει να γίνεται η σωστή χρήση μάσκας από τα παιδιά, πώς να διδάξουν στα παιδιά να την υιοθετήσουν εφεξής στην καθημερινότητά τους αλλά και να τους εξηγήσει σε ποιες περιπτώσεις η μάσκα δεν είναι απαραίτητη έκανε μια κατατοπιστική δημοσίευση που βάζει τα πράγματα στη θέση τους και δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με σαφές και εμπεριστατωμένο τρόπο.

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά

Πρέπει τα παιδιά να φορούν μάσκες;

• Το CDC δεν συνιστά μάσκες για παιδιά κάτω των δύο ετών.

• Εάν τα παιδιά είναι στο σπίτι με τους συνήθεις συγκάτοικους, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα, και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα COVID-19.

• Εάν τα παιδιά μπορούν να κρατηθούν τουλάχιστον 2 μέτρα μακριά από άλλα άτομα και να μην έρχονται σε επαφή με επιφάνειες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τον ιό, τότε δεν χρειάζονται μάσκα για την προστασία του εαυτού τους ή άλλων.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας βόλτας σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον τα παιδιά μπορούν να διατηρήσουν κοινωνική απόσταση μεγαλύτερη από 2 μέτρα και να μην αγγίζουν τραπέζια, βρύσες, εξοπλισμό παιδικής χαράς ή άλλα πράγματα που μπορεί να έχουν αγγίξει τα μολυσμένα άτομα, τότε δεν θα μολυνθούν και δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες.

• Ειδικά για τα μικρότερα παιδιά που μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί δεν μπορούν να τρέχουν προς άλλα άτομα ή να αγγίζουν πράγματα που δεν πρέπει, η καλύτερη προσέγγιση είναι να τα κρατήσετε σπίτι και σε χώρους μακριά από άλλα άτομα και κοινές επιφάνειες.

• Μέρη όπου ένα παιδί θα επωφεληθεί από τη χρήση μάσκας είναι μέρη όπου είναι πιθανό να έρθει κοντά με άλλους ανθρώπους σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Για παράδειγμα, εάν πρέπει να μεταφέρετε το παιδί σας στο γιατρό ή στο φαρμακείο ή το παντοπωλείο και δεν μπορείτε να το αφήσετε στο σπίτι, η χρήση μάσκας θα μπορούσε να είναι επωφελής.

• Παιδιά με πυρετό ή αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχας, μπούκωμα, ρινική καταρροή, διάρροια ή έμετο δεν πρέπει να φύγουν από το σπίτι.

• Παιδιά με σοβαρές γνωστικές ή αναπνευστικές διαταραχές μπορεί να δυσκολεύονται να ανεχθούν μια μάσκα προσώπου, οπότε μπορεί να απαιτούνται ειδικές προφυλάξεις με αυτά τα παιδιά, όπως παρακολούθηση με παλμικό οξύμετρο, εάν υπάρχει, και / ή διατήρηση μεγαλύτερης φυσικής απόστασης από άλλους εκτός του σπιτιού τους .

Καταστάσεις στις οποίες τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα περιλαμβάνουν

  • Παιδιά κάτω των 2 ετών, λόγω κινδύνων ασφυξίας.
  • Εάν το μόνο διαθέσιμο κάλυμμα προσώπου αποτελεί πιθανό κίνδυνο πνιγμού ή στραγγαλισμού.
  • Εάν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή με το κάλυμμα προσώπου ή είναι αναίσθητο, ανίκανο ή με άλλο τρόπο δεν μπορεί να αφαιρέσει το κάλυμμα χωρίς βοήθεια.
  • Εάν φορά το κάλυμμα προσώπου, το παιδί αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό επειδή αγγίζει το πρόσωπό του πιο συχνά.

Τι γίνεται με τα βρέφη ή τα παιδιά με ειδικές ανάγκες υγείας;

 • Εάν πρέπει να πάτε έξω ή σε μέρος όπου δεν είστε σε θέση να ασκήσετε κοινωνικές αποστάσεις με ένα βρέφος, καλύψτε το καροτσάκι του με μια κουβέρτα, η οποία βοηθά στην προστασία του μωρού, αλλά εξακολουθεί να τους δίνει τη δυνατότητα να αναπνέουν άνετα. Μην αφήνετε την κουβέρτα στο καροτσάκι μέσα στο αυτοκίνητο ή οποιαδήποτε στιγμή όταν το μωρό και οι άλλοι δεν είναι σε άμεση θέα.

• Τα παιδιά που θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή είναι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένα ενθαρρύνονται να φορούν μάσκα N95 για την καλύτερη προστασία τους.

• Οι οικογένειες παιδιών με υψηλότερο κίνδυνο ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν μια τυπική χειρουργική μάσκα εάν είναι άρρωστα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας σε άλλους.

Τι γίνεται αν ένα παιδί φοβάται να φορέσει μάσκα ή είναι πολύ μικρό για να καταλάβει;

Εάν το παιδί σας φοβάται να φορέσει μάσκα, οι γονείς θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες, ώστε το παιδί σας να μην αισθάνεται μόνο του.

Μερικές άλλες ιδέες για να κάνουν τις μάσκες να φαίνονται λιγότερο τρομακτικές είναι:

 • Ενώ φοράτε μάσκες, κοιτάξτε στον καθρέφτη και μιλήστε για αυτό.
 • Βάλτε μια μάσκα σε ένα αγαπημένο γεμιστό ζώο.
 • Διακοσμήστε μια μάσκα ώστε να είναι πιο εξατομικευμένη και διασκεδαστική.
 • Δείξτε στο παιδί σας φωτογραφίες άλλων παιδιών που φορούν μάσκες.
 • Σχεδιάστε μια μάσκα στον αγαπημένο τους χαρακτήρα βιβλίου.

• Εκπαιδεύστε το παιδί σας πως να φοράει μάσκα πρώτα μέσα στο σπίτι.

• Για παιδιά κάτω των 3 ετών, είναι καλύτερο να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους με απλά λόγια σε γλώσσα που κατανοούν. Εάν τα παιδιά ρωτούν για άτομα που φορούν μάσκες ή άλλα καλύμματα προσώπου, οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν ότι μερικές φορές οι άνθρωποι φορούν μάσκες όταν είναι άρρωστοι και όταν είναι όλα καλύτερα, σταματούν να φορούν τη μάσκα.

• Ένας σημαντικός τρόπος για να καθησυχάσετε τα παιδιά είναι να υπογραμμίσετε πώς λαμβάνετε μέτρα για να παραμείνετε ασφαλείς. Τα παιδιά αισθάνονται ενδυναμωμένα και λιγότερο φοβισμένα όταν ξέρουν τι να κάνουν για να διατηρηθούν ασφαλή.

• Για παιδιά άνω των 3 ετών, δοκιμάστε να εστιάσετε σε μικρόβια. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν ότι κάποια μικρόβια είναι χρήσιμα για το σώμα μας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παραμένουν στο σώμα μας. Οι μάσκες βοηθούν στη διατήρηση των δικών μας μικροβίων. Μερικά μικρόβια είναι καλά, μερικά είναι κακά – δεν μπορούμε πάντα να πούμε ποιο είναι καλό ή κακό, γι ‘αυτό πρέπει να φοράμε μάσκα. Μερικά μικρόβια μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κρατάμε αυτά τα μικρόβια μακριά από το σώμα μας.

• Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις με το να φορούν τα παιδιά μάσκες σχετίζεται με το να «αισθάνονται διαφορετικά» ή άρρωστα. Εάν η χρήση μάσκας γίνει συνολικά από όλα τα παιδιά, θα τα βοηθήσει να μην αισθάνονται απομονωμένα ή να ξεχωρίζουν από τα άλλα.

Τι είδους υλικό είναι καλύτερο για μια μάσκα για το μέσο άτομο να φορέσει;

• Η απλή χειρουργική μάσκα είναι η καταλληλότερη για χρήση. Οι σπιτικές ή αγορασμένες υφασμάτινες μάσκες είναι επίσης κατάλληλες για το μέσο άτομο που τις φορά. Για ένα παιδί, ειδικά για ένα μικρό παιδί, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η σωστή εφαρμογή.

• Οι πτυχωτές μάσκες με ελαστικό είναι πιθανό να λειτουργούν καλύτερα για τα παιδιά, αλλά το σωστό μέγεθος είναι σημαντικό. Οι μάσκες για ενήλικες είναι συνήθως 6×12 ίντσες και ακόμη και μια μάσκα 5×10 ιντσών μεγέθους για παιδιά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη για μικρά παιδιά. Προσπαθήστε να βρείτε το σωστό μέγεθος για το πρόσωπο του παιδιού σας και φροντίστε να την προσαρμόσετε για ασφαλή εφαρμογή.