Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Συνεχίστε τις δραστηριότητες των παιδιών – Ψυχραιμία με τον κορονοϊό

Τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αναστάτωση σε πολλούς γονείς.

Ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, με μια ανάρτησή του προσπαθεί να εφησυχάσει τους γονείς καθώς ο κίνδυνος από τον πανικό είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο λόγω του ιού και τους συμβουλεύει με απλό και κατανοητό τρόπο για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν την έλευση και πιθανή διασπορά του κορονοϊού.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: “Αφήστε τα παιδιά να αθληθούν και να συμμετέχουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους. Δεν είναι τόσα τα κρούσματα ώστε να μπούμε όλοι σε περιορισμό. Δεν σημαίνει ότι επειδή εμφανίστηκαν τρία κρούσματα όλος ο κόσμος γύρω μας είναι μολυσμένος από τον ιό.

Τι συμβουλεύει τους γονείς ο παιδίατρος

Σήμερα κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας και διαπίστωσα ότι κάποιοι κυκλοφορούσαν με μάσκες. Επίσης δέχτηκα και κάποια τηλέφωνα από γονείς σε σχέση με τον κοροναϊό για την συμπεριφορά την δική τους και των παιδιών τους. Για να ξεαγχωθούμε όλοι και παρόλα τα τρία κρούσματα στην χώρα μας, που πολύ πιθανόν να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα, θέλω να σας πω τα εξής:

Τι ισχύει για τη χρήση ιατρικής μάσκας

  • Ο κορονοϊός δεν πετάει και άρα δεν μεταδίδεται με τον άνεμο. Μεταδίδεται όπως και η γρίπη σε επαφή με τα μικροσταγονίδια του βήχα ή του συναχιού του φορέα ή του πάσχοντα, ή όταν έρθουμε σε σωματική επαφή μαζί του (χειραψία, φιλί κλπ) ή αν πιάσουμε επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από υγρά του πάσχοντα.  Επομένως όταν κυκλοφορείτε στους δρόμους της πόλης είναι ανόητο να φοράτε μάσκα, εκτός κι αν θέλετε να προστατευτείτε από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Την μάσκα έχει νόημα να την χρησιμοποιήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας και όσοι ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αν κυκλοφορούν ή εργάζονται σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους που αναγκαστικά θα έρθουν σε πολύ κοντινή επαφή με κόσμο. Καλό είναι τα άτομα αυτά να μην συχνάζουν σε πολυσύχναστους χώρους για όσο χρόνο διαρκεί το πρόβλημα.

Μην πανικοβάλλεστε για τις δραστηριότητες των παιδιών

  • Αφήστε τα παιδιά να αθληθούν και να συμμετέχουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους. Δεν είναι τόσα τα κρούσματα ώστε να μπούμε όλοι σε περιορισμό. Δεν σημαίνει ότι επειδή εμφανίστηκαν τρία κρούσματα όλος ο κόσμος γύρω μας είναι μολυσμένος από τον ιό.

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι απαραίτητη

  • Επιμείνετε όμως στους κανόνες της υγιεινής συμπεριφοράς πχ να πλένουν καλά τα χέρια τους, να μην χρησιμοποιούν από κοινού αντικείμενα με άλλους, να φτερνίζονται και να βήχουν στο εσωτερικό του αγκώνα τους. Επίσης αν αρρωστήσουν να τα κρατάτε στο σπίτι, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας και να τα κρατάτε μακριά από ηλικιωμένους.Ακόμα κι αν κάποιος, που δεν ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου νοσήσει, ναι μεν θα περάσουν 15 ημέρες για να αναρρώσει πλήρως, αλλά δεν θα κινδυνέψει η ζωή του.

ΠΡΟΣΟΧΗ στους ηλικιωμένους

  • Το πρόβλημα επομένως δεν είναι για τον καθένα από εμάς προσωπικά αλλά για τους ηλικιωμένους, τα άτομα αυξημένου κινδύνου, και κυρίως για το σύστημα υγείας και την οικονομία της χώρας, αν και όταν αρχίσουν να εμφανίζονται πολλά κρούσματα.

Η διαχείριση της διασποράς

  • Η υψηλή μεταδοτικότητα και η δύσκολη ανίχνευση του ιού είναι αυτό που έχει ανησυχήσει τις χώρες και παίρνουν τα μέτρα. Γιατί αν για παράδειγμα εμφανιστούν 40, 80, 100 ή και περισσότερα κρούσματα, και αυτά χρειάζεται να απομονωθούν, τότε αρχίζει το πράγμα να γίνεται δύσκολο. Όπως δύσκολη θα είναι η κατάσταση αν χρειαστεί να νοσηλευτούν ταυτόχρονα πολλά άτομα σε εντατικές μονάδες και οι μεγάλες δυσκολίες που θα προκύψουν στην οικονομία και το εμπόριο αν εφαρμοστούν τα έκτακτα μέτρα. Ακόμα όμως απέχουμε πάρα πολύ από το σημείο αυτό και πιστεύω ότι με την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των περιστατικών δεν θα φτάσουμε ποτέ! Αυτό το νόημα έχει και η εγρήγορση όλων μας και η προετοιμασία της χώρας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Δείτε το post του παιδιάτρου

Σήμερα κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας και διαπίστωσα ότι κάποιοι κυκλοφορούσαν με μάσκες.Επίσης δέχτηκα και κάποια…

Gepostet von Costas Dalucas am Donnerstag, 27. Februar 2020