Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Γονείς, ψυχραιμία! Αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε σε περιόδους έξαρσης ιών

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας είναι γεγονός και πολλοί γονείς έχουν πανικοβληθεί υπό τον φόβο μήπως αρρωστήσουν τα παιδιά τους.

Με μια ανάρτησή του ο παιδίατρος Νίκος Βαράκης συνιστά ψυχραιμία και δίνει στους γονείς 10 απλές και σαφείς συμβουλές για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται περιόδους έξαρσης ιών και γρίπης. Οι συμβουλές δεν αφορούν αποκλειστικά την περίπτωση του κορωνοϊού αλλά κάθε λοίμωξη και ιό καθώς ο πανικός και η αναστάτωση κάθε άλλο παρά σύμμαχος είναι τέτοιων καταστάσεων.

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να κάνετε σε περιόδους έξαρσης ιών και γρίπης

1. Μη φοβάστε τον κορωνοϊό περισσότερο από ό,τι πραγματικά χρειάζεται. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Ευτυχώς, δε φαίνεται προς το παρόν να είναι επιθετικός με τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στους ηλικιωμένους.

2. Για τις ιώσεις όπως αυτές από κορωναϊό σαν τον 2019-ConV, δεν έχουμε συγκεκριμένη θεραπεία (τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα στους ιούς). Χρειάζεται συμπτωματική, ανακουφιστική αντιμετώπιση δηλαδή ξεκούραση, καλό φαγητό, πολλά υγρά (ειδικά πορτοκαλάδα και βιταμίνη C), καθαρισμό της μύτης, παυσίπονα-αντιπυρετικά κλπ.

3. Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα στους ιούς!

4. Να ανησυχείτε εάν η κλινική εικόνα είναι ανησυχητική, δηλαδή το παιδί δείχνει να πάσχει έντονα, να δυσπνοεί, να μην είναι καλά, όχι απλά αν κάνει πυρετό ή βήχει! Το να εξεταστείτε και να σας πούμε ότι έχετε μια ίωση (ακόμα και από τον κορωνοϊό) δεν αλλάζει κάτι στη θεραπεία του. Στις βαριές περιπτώσεις, μπορεί να έχουμε επιπλοκές που να χρειάζονται παρέμβαση.

5. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να βήχετε μέσα στον αγκώνα ή μέσα σε χαρτομάντηλο, να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να μαγειρεύετε καλά τα φαγητά, να πλένετε καλά τα χέρια σας, να μη βάζετε τα χέρια σας στο στόμα ή στην μύτη σας ή φτύνετε στο δρόμο και να πλένετε καλά τα χέρια σας. Ο ιος δε μεταδίδεται αερογενώς αλλά με μεγάλα σταγονίδια που τα φτύνουμε ή τα φταρνιζόμαστε ή τα πιάνουμε με τα χέρια μας, για αυτό να πλένετε καλά τα χέρια σας.

6. Αν εσείς ή το παιδί σας, πάσχετε από πυρετό και συμπτώματα από το αναπνευστικό, καθίστε στο σπίτι σας και τουλάχιστον αποφύγετε τις μαζικές συνευρέσεις στη δουλειά, στο σχολείο ή στη διασκέδαση, μέχρι τουλάχιστον 24 ώρες αφού περάσει ο πυρετός.

7. Μην πανικοβάλλεστε και αδειάσετε σουπερμάρκετ και βενζινάδικα! Ιός είναι και θα περάσει.

8. Ο ιός είναι εδώ, θα κάνει τον κύκλο του και θα φύγει (ήδη, στην Κίνα υπάρχει ύφεση της επιδημίας). Εδώ είναι και ο καλός καιρός της Ελλάδας που θα βοηθήσει στο να ξεπεραστεί πιο γρήγορα (το καλοκαίρι δεν έχουμε κορωναϊούς).

9. Δείξτε πολιτισμό και αλληλεγγύη βοηθώντας και προστατεύοντας τον συνάνθρωπο. Φορέστε μάσκα, πρώτα για να προστατέψετε τους άλλους. Ο ιος δε μεταδίδεται αερογενώς.

10. Να ενημερώνεστε έγκυρα και να σκέφτεστε τι διαβάζετε και από που το διαβάζετε. Το πρωί 3 νεκροί και μέχρι το μεσημέρι να γίνονται 5, είναι αιτία για ανησυχία. Είναι όμως διαφορετικό όταν μαθαίνεις πως πρόκειται για συνανθρώπους μας άνω των 80 χρονών που ήδη νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Ο Τύπος πουλάει με τον φόβο και τον πανικό.»

Το Post του παιδιάτρου

Επειδή ήδη βλέπω απελπισία και πανικό στο ιατρείο, θα ήθελα επιγραμματικά να σας συμβουλέψω:1. Μη φοβάστε τον 2019-ConV…

Gepostet von Nikos Varakis am Dienstag, 25. Februar 2020