Τα 2 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητα του κορονοϊού

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία καθώς και ο αριθμός των νεκρών που αυξάνεται έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στη χώρα μας για την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος.

Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας  «Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη. Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση».

Με μια ανάρτησή του ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science, Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί με ψυχραιμία και επιστημονικά δεδομένα τα 2 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη μεταδοτικότητα και τη θνητότητα του κορονοϊού σε σύγκριση με την γρίπη.

Ηλίας Μόσιαλος:  2 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για τη μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητα του κορονοϊού

  • Πολλοί γονείς ανησυχούν και θέτουν ερωτήματα για τη μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητα του  κορονοϊού σε σύγκριση με την γρίπη. Η μεταδοτικότητα του νέου ιού φαίνεται ότι είναι λίγο μεγαλύτερη. Ο μέσος όρος νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο από το νέο ιό είναι 1.4-2.5 (οι εκτιμήσεις όμως βασίζονται σε μελέτες με μικρό αριθμό περιπτώσεων) ενώ στην περίπτωση της γρίπης είναι 1.3. Η θνητότητα στην περίπτωση της γρίπης είναι μικρή (0.1%, ενώ στις ΗΠΑ είναι ακόμα μικρότερη: 0.05%).
  • Ποια είναι η θνησιμότητα στην περίπτωση του νέου ιού; Εδώ οι εκτιμήσεις είναι αρκετά επισφαλείς γιατί ενώ γνωρίζουμε τον αριθμητή (αριθμός θανάτων) δεν γνωρίζουμε ποιος είναι πράγματι ο αριθμός των κρουσμάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρώτον, πολλοί φορείς του ιού είναι ασυμπτωματικοί όποτε δεν καταγράφονται και δεύτερον, είναι πολύ πιθανό πολλές περιπτώσεις ασθενών ειδικά στη Wuhan και στην περιφέρεια Hubei της Κίνας να μην έχουν καταγραφεί λόγω περιορισμένων διαγνωστικών μέσων. Έτσι η θνητότητα στις επαρχίες της Κίνας (εκτός της Hubei) ήταν 0.4% ενώ στη Hubei ήταν 2.9% (τα στοιχεία αντιστοιχούν στην περίοδο 31/12/2019- 11/02/2020). Είναι πιθανό λόγω του ατελούς εντοπισμού των περιπτώσεων η θνητότητα να είναι μικρότερη από αυτή που έχει καταγραφεί. Με βάση τα Κινεζικά δεδομένα η θνητότητα είναι μηδενική στις ηλικίες 0-9 ετών, 0.2% στις ηλικίες 10-39, 0.4% στους 40-49, 1.3% στις ηλικίες 50-59, 3.6% στις ηλικίες 60-69, 8% και 14.8% αντίστοιχα στις ηλικίες 70-79 και 80+.  Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε όσους νόσησαν και όχι στο σύνολο του πληθυσμού, αφορούν στο σύνολο της Κίνας (να θυμηθούμε ότι η θνητότητα εκτός Hubei είναι μόλις 0.4%) και ότι τα ποσοστά αντανακλούν ένα υποεκτιμημένο παρονομαστή (άρα καταγράφονται ως υψηλότερα από το τι πραγματικά συμβαίνει).

Δείτε το post του καθηγητή