Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Έτσι θα σταματήσουμε το πάρτι μετάδοσης των ιώσεων και των ιών

Η εμφάνιση πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς και ο θάνατος 7 ασθενών στην Ιταλία έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες και στη χώρα μας καθώς πολλοί φοβούνται ότι πλησιάζει να παρουσιαστεί και εδώ κρούσμα.

Ο παιδίατρος, Στέλιος Παπαβέντσης, με μια ανάρτησή του στο Facebook παίρνει θέση για το γεγονός ότι πολλοί με συμπτώματα γρίπης υπό τον φόβο να έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό σπεύδουν να κάνουν τα τεστ διάγνωσης σε Νοσοκομεία και Ιδιωτικά Κέντρα έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μάλιστα, εξηγεί πώς πρέπει να διαχειρίζονται την γρίπη τους οι ασθενείς – απέχοντας από κοινωνικές εκδηλώσεις και εργασιακό χώρο- ώστε να περιοριστεί η διασποράς της εποχικής γρίπης και των ιών που αυτό το διάστημα είναι σε έξαρση.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Και όπως συμβαίνει και με τις γρίπες, έτσι και με τον νέο ιό, ΜΗΝ τρέχετε στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά κέντρα για να εξετάζετε την πιθανότητα κοροναιού με ακριβά τεστ και εξετάσεις, για μια απλή ρινίτιδα ή μύξα.

Ο πανικός, η υπερδιάγνωση, η ιατρικοποίηση και η πολυφαρμακία είναι γνωστά φαινόμενα ειδικά στην Ελλάδα.

Τι πρέπει να κάνει όποιος έχει ίωση

Ένα άτομο που είναι κλινικά υγιές ή έχει ελαφρά συμπτώματα ίωσης εφαρμόζει μέτρα υγιεινής, εφαρμόζει απομόνωση δεν πηγαίνει στην δουλειά άρρωστος ούτε τρέχει από την μια αναμονή νοσοκομείου ή ιδιωτικού ιατρείου στην άλλη ούτε στο παιδικό πάρτι που “δεν μπορεί” να αναβληθεί. Το πολύ ένα τηλ στο γιατρό του.

Μόνο άτομα με σημαντικά συμπτώματα ή επίμονα πρέπει να αναζητούν πλήρη κλινική εκτίμηση από κοντά, και μόνο άτομα με σοβαρά συμπτώματα πρέπει να απευθύνονται σε κλινικές και νοσοκομεία.

Μην μεταδίδετε τις ιώσεις κάνοντας του κεφαλιού σας

Αλλιώς το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επιταχύνουμε το πάρτι της μετάδοσης των ιώσεων αυξάνοντας τον κίνδυνο να μολυνθούν αυτοί που μπορεί να έχουν πραγματικά πρόβλημα, όπως οι νοσηλευόμενοι και οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Για άλλη μια φορά ας κάνουμε ως λαός τον κόπο την προσπάθεια να σκεφτόμαστε τους άλλους και το κοινωνικό σύνολο

Δείτε το post του παιδιάτρου