Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Αθήνας έκοψε την βασιλόπιτα – Τα αιτήματά τους για την προστασία του κλάδου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας (ΣΕΜΜΑ), κατά την οποία κόπηκε και η καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η βασιλόπιτα κόπηκε για όλα τα Μαιευτήρια, τα Νοσοκομεία και τους Φορείς όπου δραστηριοποιούνται μαίες και μαιευτές. Το φλουρί κέρδισε το Μαιευτήριο «Ιασώ» και το παρέλαβε η μαία κ. ΕλένηΤσουκαλά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χαρά Καφαντάρη.

Οι τρεις πολιτικοί απηύθυναν χαιρετισμούς, σημειώνοντας πως βρίσκονται κοντά στον κλάδο και αναγνωρίζουν το έργο και την προσφορά των μαιών/ μαιευτών.

Κατά την εκδήλωση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ειδικότητας των μαιών/ μαιευτών, με έμφαση τόσο στο νέο Νόμο 4999/2022 για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη, του Υπουργείου Υγείας, καθώς επίσης και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει το ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, μεταξύ αυτών και οι μαίες/ μαιευτές.

Μάλιστα με την ευκαιρία της παρουσίας της Αν. Υπουργού εκφράστηκαν οι διαφωνίες και οι ενστάσεις από την πλευρά του κλάδου των μαιών ως προς τα προαναφερόμενα ζητήματα, και ειδικότερα για την ένταξη των μαιών/ μαιευτών στην Β’ κατηγορία για την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Επιπλέον, κατά τη Γενική Συνέλευση ψηφίστηκαν ο απολογισμός του 2022 και ο προϋπολογισμός του 2023, ενώ διαβάστηκαν και τα πεπραγμένα του ΣΕΜΜΑ για το έτος 2022.

Η πρόεδρος του ΣΕΜΜΑ, μαία και αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ.Βικτώρια Βιβιλάκη, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο Σύλλογος μας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του διαλόγου τόσο με τους συναδέλφους μας, μαίες και μαιευτές, όσο και με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία ώστε να αναδεικνύουμε και να λύνουμε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.

Ήδη έχει γίνει πρόοδος, ωστόσο απαιτείται συνεχής διαβούλευση. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο νέος νόμος προβλέπει τη δημιουργία κέντρων φυσικού τοκετού υπό μαιευτική διεύθυνση και αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση της μαίας και του μαιευτή.

Επιμένουμε όμως στην άδικη κατηγοριοποίησή μας στην Β’ κατηγορία καταβολής επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας κι επιπλέον συνεχίζουμε τη δικαστική διεκδίκησή μας σχετικά με το κατοχυρωμένο επαγγελματικό μας δικαίωμα στη συνταγογράφηση.

Ευχαριστώ όλες και όλους τους συναδέλφους που παραβρέθηκαν στην ετήσια Γενική Συνέλευσή μας. Εύχομαι να έχουμε μια όμορφη και δημιουργική χρονιά και να αναγνωριστεί ο αγώνας των μαιών για την οικογένεια και τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Bullying και περισταστικά βίας στα σχολεία: Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της

Κατάληψη στην… κατάληψη από εξωσχολικούς σε Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι – Εικόνες βανδαλισμού

Εύα Καϊλή: Πάρτι μασκέ για την κόρη της στη φυλακή και ειδική γιορτή για τα 2α γενέθλιά της (video)