Οι ειδικοί της Google μάς δίνουν tips για να κρατήσουμε τα δεδομένα μας ασφαλή στο διαδίκτυο

Στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για τον καθένα να κατανοήσει τα βασικά της διαδικτυακής ασφάλειας. Παρακάτω θα βρείτε νέα στοιχεία για το πώς η Google προάγει την ασφάλεια με έξυπνο τρόπο, καθώς και μερικές πληροφορίες για τα συστήματα της Google που σας κρατούν ασφαλείς αυτόματα – χωρίς διακόπτες ή κουμπιά – στο Google και πέρα από αυτό.

Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να αναφερθεί ότι έρευνα που διεξήγαγε η YouGov για λογαριασμό της Google καταδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν, χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται πολλούς κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη “password”, το 14% ένα συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο, ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομα ή τα αρχικά τους. Συνολικά, το 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τούς έχουν μιλήσει ποτέ για τη διαδικτυακή ασφάλεια και τη σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου. Να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος.

Ξεγελώντας το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» για να προστατεύσετε το λογαριασμό Google

Μπορεί να είναι ένα e-mail που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).
Έχουμε θωρακίσει το Gmail έτσι ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα, πριν ακόμα τα δείτε στα εισερχόμενά σας. Εξετάζουμε ανώνυμα χιλιάδες σήματα σε όλο το Gmail: από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιον απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν, για να καθορίσουμε ποια μηνύματα είναι ασφαλή και ποια δεν είναι. Στην συνέχεια, φιλτράρουμε την πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου περιεχομένου. Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam.

Ασφάλεια στην Google… και ακόμα παραπέρα!

Χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία ασφάλειας για να διατηρήσουμε το Διαδίκτυο, τις εφαρμογές και συσκευές Android ασφαλέστερα. Για παράδειγμα, έχετε ποτέ πατήσει έναν σύνδεσμο και σας έχει εμφανιστεί μια κόκκινη προειδοποίηση σαν αυτή; Αυτή είναι η Ασφαλής Πλοήγηση (Safe Browsing) σε δράση, που σας υπενθυμίζει να μην επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα επειδή κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος». Κάπως, σαν τον τρόπο που σαρώνουμε το διαδίκτυο για να εμφανίσουμε αποτελέσματα αναζητήσεων, το Safe Browsing σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί απειλή για εσάς ή τη συσκευή σας. Μοιραζόμαστε δεκάδες εκατομμύρια προειδοποιήσεις Ασφαλούς Πλοήγησης κάθε εβδομάδα με πάνω από 2 δισεκατομμύρια συσκευές, σε μια ποικιλία προγραμμάτων πλοήγησης.

Οδηγίες για την ασφάλεια της οικογένειάς σας

Ως γονέας ή κηδεμόνας, γνωρίζετε τι είναι σωστό για την οικογένειά σας και με ποιο τρόπο μαθαίνουν τα παιδιά σας καλύτερα. Για να βοηθήσετε την οικογένειά σας να εξερευνήσει τις νέες τεχνολογίες, τα gadget και τις υπηρεσίες σε έναν διαδικτυακό κόσμο που διαρκώς αλλάζει, θα σας βοηθούσαν μερικές πρακτικές συμβουλές. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με ειδικούς στην ασφάλεια, γονείς, εκπαιδευτικούς και κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο, για να γνωρίζουμε πάντα ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.

• Μιλήστε με την οικογένειά σας για τη διαδικτυακή ασφάλεια
• Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία μαζί με τα παιδιά σας
• Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασής σας
• Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου & και τον έλεγχο διαμοιρασμού
• Τσεκάρετε τους περιορισμούς ηλικίας
• Διδάξτε στην οικογένειά σας να επικοινωνεί με σύνεση
• Μιλήστε με άλλους ενηλίκους
• Προστατέψτε τον υπολογιστή και την ταυτότητά σας
• Μη σταματάτε να ασχολείστε με τη διαδικτυακή ασφάλεια και υιοθετήστε τις εξελίξεις της τεχνολογίας

Εργαλεία για να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο Διαδίκτυο:

• Ενεργοποιήστε την Ασφαλή Αναζήτηση και διατηρήστε την ασφαλή λειτουργία κλειδωμένη
• Δώστε πρόσβαση στα παιδιά σας μόνο σε εγκεκριμένες εφαρμογές και παιχνίδια στο Android
• Ρυθμίστε το γονικό έλεγχο στο YouTube:
– Επισημάνετε αμφίβολο περιεχόμενο
– Ορίστε φίλτρο αποκλεισμού ακατάλληλου περιεχομένου
Διαχειριστείτε τα σχόλια
• Χρησιμοποιήστε γονικούς ελέγχους για το φιλτράρισμα εφαρμογών βάσει αξιολόγησης περιεχομένου στο Google Play
Αποφύγετε τυχαίες και ανεπιθύμητες αγορές