Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι “τρέμουν” να επιστρέψουν στα σχολεία αν δεν εμβολιαστούν

Από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν πολύ γρήγορα να μεταβούν από συνθήκες δια ζώσης σε ψηφιακά μαθήματα, προκειμένου να διατηρήσουν την επαφή με τους μαθητές τους και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η φετινή σχολική χρονιά, με τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση ανέβασε τον πήχη των απαιτήσεων λίγο πιο ψηλά. Οι εκπαιδευτικοί χρειάστηκε να εξοικειωθούν τάχιστα στις πλατφόρμες διδασκαλίας, να προμηθευτούν ηλεκτρονικές συσκευές, να βελτιώσουν την σύνδεση του διαδικτύου στα σπίτια τους και να διπλασιάσουν (τουλάχιστον) τον χρόνο εργασίας τους, προκειμένου να προετοιμάζουν τα μαθήματα κάθε μέρας, διορθώνοντας τις εργασίες των μαθητών ακόμα και σε μεταμεσονύχτιες ώρες. Ποιος δεν εκτίμησε την υπερπροσπάθειά τους αυτή, την οποία δεν υποστήριξε (παρά μόνο με επαινετικά λόγια) ούτε το ίδιο το υπ. Παιδείας;

Κι όμως, δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που νιώθουν ότι τους τελευταίους μήνες εισπράττουν την απόλυτη απαξίωση από το κράτος, το οποίο απλά ανοιγοκλείνει τα σχολεία, ανάλογα με την αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς όμως να λαμβάνει κάποιο άλλο μέτρο για να τους προφυλάξει και –το κυριότερο- χωρίς να τους δίνει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, προκειμένου να μην «τρέμουν» κάθε φορά που μπαίνουν σε μία μικρή τάξη με 25 μαθητές, οι οποίοι δεν είναι πια και τόσο συνεπείς στη χρήση μάσκας.

Η Σάρα, καθηγήτρια σε Γυμνάσιο της δυτικής Αττικής, λέει στο infokids.gr ότι δεν νιώθει ασφαλής να επιστρέψει στη σχολική τάξη, μην έχοντας κάνει το εμβόλιο κατά του Covid-19 πρώτα. Και έχει σοβαρούς λόγους γι’αυτό: «Πολλοί μαθητές ζουν σε οικισμούς με μεγάλη διασπορά του ιού, κυκλοφορούν με μέσα μαζικής μεταφοράς, γνωρίζω ότι συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, ενώ ακόμα και οι γονείς τους δεν θα έχουν πάρει τα μέτρα προστασίας όσο σοβαρά θα έπρεπε.»

«Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο», λέει η Μαρία, εκπαιδευτικός σε Δημοτικό σχολείο του Αγ. Δημητρίου, «είναι, ότι όταν εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και τον δισταγμό μας να επιστρέψουμε στα σχολεία, ακούμε από πολλούς ότι είμαστε τεμπέληδες και προτιμάμε να δουλεύουμε από το σπίτι και ότι δεν μας νοιάζει το καλό των παιδιών. Σαφώς τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο, όμως με τι μέτρα ασφαλείας;»

Τον Νοέμβριο του 2020, ο υπουργός Υγείας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, υποστήριζαν ότι «Οπωσδήποτε και οι εκπαιδευτικοί που έχουν ένα τόσο σημαντικό έργο θα είναι από τις ομάδες που θα συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες». Την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο, η κ. Θεοδωρίδου είπε, ότι οι εκπαιδευτικοί «δεν έχουν κανέναν αυξημένο κίνδυνο».

Ποιες χώρες έχουν δώσει προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών κατά του Covid-19;

Λίγες χώρες πάντως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Unicef προς τους πολιτικούς αρχηγούς: «Η UNICEF καλεί να δοθεί προτεραιότητα του στον εμβολιασμό των δασκάλων, αμέσως μετά το ιατρικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό θα βοηθήσει τους δασκάλους να προστατευθούν από τον ιό και να επιστρέψουν στην δια ζώσης διδασκαλία που έχουν ανάγκη τόσο οι ίδιοι όσο και οι μαθητές» και συνεχίζει «Τα κράτη πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν το μέλλον της επόμενης γενιάς. Αυτό ξεκινά από την διασφάλιση αυτών που είναι υπεύθυνοι να ανοίξουν αυτό το μέλλον…»

Η Κίνα, στις μεγαλύτερες τουλάχιστον επαρχίες της, έχει ήδη εμβολιάσει τους δασκάλους της, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα ασφαλείς πηγαίνοντας καθημερινά στα σχολεία. Στην Αμερική, έπειτα από έντονες πιέσεις των διδασκαλικών σωματείων, οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών ξεκινούν αυτή την εβδομάδα –αντίστοιχα και στην Τουρκία όπου οι εμβολιασμοί των δασκάλων θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Στο εξαιρετικά επιτυχημένο, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, Ισραήλ, οι δάσκαλοι πήραν προτεραιότητα, μαζί με τις ευπαθείς ομάδες –πλέον και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ηλικίας από 16 ετών και πάνω. Πλέον η χώρα ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown.

Στην Ευρώπη, ωστόσο, οι δάσκαλοι ακόμα περιμένουν και ανησυχούν. Στην Ελλάδα «θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα όταν ανοίξει η πλατφόρμα για τους 18-59 ετών», σύμφωνα τουλάχιστον με τα λεγόμενα του Βασίλη Κικίλια στις 27 Ιανουαρίου. Από αυτούς θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή. Μέχρι τότε, μοναδικό πραγματικό μέτρο προστασίας τους τα κλειστά σχολεία…