Οι μάσκες FFP2 και KN95 περιέχουν γραφένιο; Ο ΕΟΦ βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Οι μάσκες FFP2 και KN95 περιέχουν γραφένιο; Ο ΕΟΦ βάζει τα πράγματα στη θέση τους

Το τελευταίο διάστημα διακινείται ευρέως η “είδηση” ότι οι μάσκες FFP2 και KN95 είναι επικίνδυνες για τη χρήση τους καθώς περιέχουν γραφένιο που είναι τοξικό. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν όσοι αναπαράγουν την είδηση,  η χρήση μασκών τύπου FFP2 απαγορεύτηκε στη Γαλλία καθώς περιέχουν γραφένιο, αλλά στην Ελλάδα έγινε υποχρεωτική.

Ο ΕΟΦ απαντά τι ισχύει για τις μάσκες FFP2 και KN95

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεκαθαρίζει τι πραγματικά ισχύει σχετικά με τις μάσκες FFP2 και KN95. 

Οι μάσκες προστασίας τύπου FFP2, KN95, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/425 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Μαρτίου 2016, σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ).
Αρμόδια αρχή ελέγχου και εποπτείας αγοράς για τις μάσκες που εμπίπτουν στα ΜΑΠ είναι η Δ/νση Τεχνικής Βιομηχανικής Νομοθεσίας της Γ. Γ. Βιομηχανίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Οι ιατρικές μάσκες (Τύπου Ι, Τύπου ΙΙ/ΙΙR) εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/ 745 για τα Ιατροτεχνολογικά προϊόντα και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ). Οι ιατρικές μάσκες που κατασκευάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό, πληρούν τις απαιτήσεις ασφάλειας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, φέρουν τη σήμανση CE και έτσι μπορούν να κυκλοφορούν και να διατίθενται ελεύθερα στην ενωσιακή αγορά. Δεν έχουν κοινοποιηθεί στο Μητρώο Ιατροτεχνολογικών προϊόντων του ΕΟΦ ιατρικές μάσκες  (Τύπου Ι, Τύπου ΙΙ/ΙΙR) που να περιέχουν γραφένιο.

Δείτε το κείμενο τους ΕΟΦ εδώ

Διαβάστε επίσης:

Συγκινεί η παράκληση των γονιών της 3χρονης Λίας που “έσβησε” αιφνίδια πριν λίγες μέρες

Θεσσαλονίκη: 16χρονη διασωληνώθηκε με κορωνοϊό και δίνει μάχη στην εντατική

Κορωνοϊός: Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR – Τι ισχύει για τις οικογένειες που νοσούν