Κορωνοϊός: Πότε απαιτείται rapid και πότε PCR – Τι ισχύει για τις οικογένειες που νοσούν

Τι αλλάζει στη διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία

Με την ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων να έχει παγιωθεί τις τελευταίες ημέρες σε πενταψήφιο αριθμό, ακολουθώντας πια ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, με την Όμικρον να σαρώνει τη χώρα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών να τρομάζουν για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να είμαστε όλοι μικροί και μεγάλοι σε επιφυλακή, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Αν παρολαυτά κολλήσετε καλό είναι να ξέρετε πότε απαιτείται rapid και πότε PCR για την καταγραφή σας ως κρούσμα ώστε να μπορέσετε να πάρετε το πιστοποιητικό νόσησης.

Γιατί δεν χρειάζονται PCR οι εμβολιασμένοι

Στην περίπτωση που εμβολιασμένος βρεθεί θετικός σε rapid test μπορεί να μην πραγματοποιήσει για επιβεβαίωση το PCR εκτός κι αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον εμβολιασμό του και χρειάζεται το πιστοποιητικό νόσησης.

Όπως διευκρινίζεται εκείνος που είναι εμβολιασμένος, έχει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού και συνεπώς για τους επόμενους εννέα μήνες εάν είναι κάτω των 60 ετών, έχει το πιστοποιητικό και πρόσβαση σε όλα τα σημεία, ακόμη και εάν στην πορεία έχει νοσήσει.

Μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν την θετικότητα ενός rapid test και με pcr. Το πιστοποιητικό νόσησης θα τους επιτρέψει για τρεις μήνες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία που έχουν και οι εμβολιασμένοι.

Self-test εδώ, self-test εκεί… πού είναι το self-test;

Τι ισχύει για οικογένειες με παιδιά

Μάλιστα όπως δήλωσε και στην ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας, η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε ερώτηση του Infokids.gr αν οικογένεια που νοσεί πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό τεστ “Δεν χρειάζεται συχνά PCR, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάνε οικογένειες να κάνουν PCR.

Κάνουμε ένα rapid test που έχει μια διατίμηση, επίσης που είναι φτηνό και εάν είναι θετικό το δεχόμαστε, αν είναι αρνητικό επίσης το δεχόμαστε.

Αν έχει πολύ έντονα συμπτώματα, τότε πάει κάποιος. Αλλά να πάει μια οικογένεια να κάνει PCR, πραγματικά δεν χρειάζεται να γίνει.

Γκάγκα: Δικαιολογημένη η απουσία εμβολιασμένων από την εργασία μόνο με θετικό rapid test

Μέσα στην ημέρα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να απουσιάζουν από τη δουλειά τους επιδεικνύοντας θετικό rapid τεστ, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Τι κάνουμε εάν κολλήσουμε την Όμικρον

Με την μετάλλαξη Όμικρον η νόσηση είναι μικρότερης διάρκειας γι΄αυτό και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μειώνονται οι ημέρες της καραντίνας από 10 σε 5 για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Για άλλες πέντε ημέρες όμως συνίσταται να φορούν ενισχυμένη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά και μέσα στο σπίτι τους, προστατεύοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Όποιος είναι τρεις φορές εμβολιασμένος – έχει κάνει και την αναμνηστική δόση – δεν μπαίνει καθόλου σε καραντίνα ως στενή επαφή κρούσματος. Απλώς για πέντε ημέρες συν ακόμη πέντε, χρησιμοποιεί την ενισχυμένη μάσκα και είναι μέσα στον κόσμο. Στο πενθήμερο επάνω θα δει εάν έχει κολλήσει.

Είναι οριστικό! Αλλαγή χρόνου με rapid test και οικογενειακά τραπέζια με self test - Τι ισχύει για τα παιδιά

Γιατί το rapid test βγαίνει αρνητικό στον κορωνοϊό και το PCR θετικό;

Με το κατά πόσο τα rapid test εντοπίζουν την παραλλαγή Όμικρον ασχολούνται ειδικοί, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το αποτέλεσμα δείχνει «ψευδώς αρνητικό» σε όποιον υποβάλλεται σε τεστ, ενώ στον μοριακό έλεγχο βγαίνει θετικό.

Οι αμερικάνικες υγειονομικές αρχές ανέφεραν χτες πως τα τεστ αντιγόνων για τον SARS-CoV-2, τα οποία έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα πως δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά, είναι λιγότερο ευαίσθητα στην παραλλαγή Όμικρον.

Αυτό σημαίνει πως τα τεστ αυτού του είδους είναι ενδεχόμενο να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Όμικρον.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η χρονική διαφορά μεταξύ θετικοποίησης της PCR και του rapid test, δηλαδή, του χρόνου που είναι θετική η PCR αλλά αρνητικό το rapid στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη, καθότι το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί η PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες, ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid test.

Η χρήση της PCR είναι σημαντική για την διάγνωση ατόμων, που έχουνε επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid tests, καθότι έχει παρατηρηθεί ότι σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα παραμείνει χαμηλό. Σε αυτές τις φάσεις η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει χαμηλή.

Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετική η PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid test. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς, καθότι η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο αυτά τα άτομα να μεταδίδουν.

Διαβάστε επίσης:

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική; Ο σωστός τρόπος

Παιδίατρος: “Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν νοσήσετε οικογενειακώς”

Μακρή: Η υφ. Παιδείας αποκάλυψε την πρώτη μεγάλη αλλαγή στην επιστροφή στα θρανία

Συγκινεί η παράκληση των γονιών της 3χρονης Λίας που “έσβησε” αιφνίδια πριν λίγες μέρες