Μακρή: Η υφ. Παιδείας αποκάλυψε την πρώτη μεγάλη αλλαγή στην επιστροφή στα θρανία

Πρόταση "βόμβα" να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία για τα Χριστούγεννα

Το ζήτημα της επιστροφής των μαθητών στα θρανία μετά τις σχολικές διακοπές καθώς και το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον μονοπωλεί την επικαιρότητα.

Ο προγραμματισμός είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου

Σε σημερινές της δηλώσεις στον ΣΚΑΙ η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός και η διάθεση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουάριου με τα πρωτόκολλα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί και πρόσθεσε ότι έχουμε δέκα ήμερες μπροστά μας για να αξιολογηθούν τα δεδομένα. 

Ικανοποίηση από τα πρωτόκολλα στα σχολεία

Η κ. Μακρή ανέφερε ότι τα πρωτόκολλα που είχαμε μέχρι τώρα απέδωσαν. Η υφυπουργός δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000.

Φιάσκο με τα "δωρεάν" rapid test σε τάξεις με κρούσματα - Γονείς πληρώνουν 150 ευρώ την εβδομάδα

Επιστροφή των μαθητών με rapid test;

Η υφυπουργός Παιδείας αποκάλυψε και ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά από την Επιτροπή των Ειδικών για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία των μαθητών μετά τις σχολικές διακοπές. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι ενδεχομένως η έναρξη των σχολείων θα μπορούσε να γίνει με ένα rapid test.

Βατόπουλος: Το θέμα των σχολειων θα συζητηθεί στην Επιτροπή

Μιλώντας, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επιβεβαίωσε ότι θα γίνει μια συζήτηση αυτές τις μέρες στην Επιτροπή και θα παρθούν αποφάσεις. «Τα σχολεία είναι ένας ελεγχόμενος χώρος ο κόσμος πρέπει να δει αν και πόσες συρροές είχαμε στα σχολεία, δηλαδή κρούσματα μέσα στο σχολείο.

Το πότε κλείνει το σχολείο εξαρτάται από το ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο ίσως αλλάξει, γιατί τώρα με την Όμικρον θα έχουμε ενδεχομένως πολύ περισσότερα κρούσματα πολύ πιο γρήγορα. Θα συζητηθούν τα θέματα», σχολίασε ο καθηγητής.

Aυτές είναι οι νέες τάξεις που έκλεισαν λόγω κρουσμάτων - Η λίστα του Υπ. Παιδείας

Η εκτίμηση των Σαρηγιάννη και Παυλάκη

Μιλώντας χθες στο MEGA, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τα σχολεία τη συνεχή τους καλή λειτουργία.

Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, η οποία ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση.

Από την πλευρά του, ο γιατρός και καθηγητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης που μίλησε στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε για το θέμα πως «εάν το τσουνάμι κορυφωθεί στα μέσα Ιανουαρίου εκτίμησε ότι δεν είναι σοφό να ανοίξουν τα σχολεία». «Τα μέτρα πρέπει να είναι ανάλογα της απειλής», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική; Ο σωστός τρόπος

Κλειστά σχολεία ή αλλαγή πρωτοκόλλου; Το δίλημμα του Υπουργείου Παιδείας

Παιδίατρος: “Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν νοσήσετε οικογενειακώς”