Mόλις ανακοινώθηκε – Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι σχολικές εκδρομές

Mόλις ανακοινώθηκε - Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας οι σχολικές εκδρομές

Στην απόφαση να ανασταλούν οι σχολικές εκδρομές με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας προχώρησε η κυβέρνηση. Αυτό προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, η οποία περιλαμβάνει νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Γιατί αποφασίστηκε αναστολή των σχολικών εκδρομών

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ για τη λειτουργία των σχολείων “Αναστέλλεται η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο εντός και εκτός της Επικράτειας”. Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΦΕΚ ΜΕΤΡΑ ΣΧΟΛΙΚΈΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Οι σχολικές εκδρομές είχαν ενοχοποιηθεί για τα κρούσματα στη μαθητική κοινότητα καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών επιστρέφει από εκδρομές έχοντας νοσήσει.

Το ζήτημα με την αναστολή των σχολικών εκδρομών επιβεβαίωσε με χθεσινές του δηλώσεις και ο Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αναφέροντας ότι «Απαγόρευση των σχολικών εκδρομών είναι το μόνο που έχουμε συζητήσει. Εκκρεμούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διότι ο ιός έχει καινούρια χαρακτηριστικά, γι’ αυτό άλλαξαν και τα πρωτόκολλα καραντίνας. Άρα τα πρωτόκολλα στα σχολεία θα αναθεωρηθούν. Η γενική αρχή και επιθυμία όλων είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είναι όμως μια συζήτηση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα»

«ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών διακοπών και οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισαν στo Infokids.gr πως ακόμη τηρείται στάση αναμονής και δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για αλλαγή στα πρωτόκολλα. Τονίζεται ότι η διασπορά στα σχολεία κρατήθηκε χάρη στο αυξημένο testing σε χαμηλά επίπεδα και η τήρηση των μέτρων από πλευράς μαθητών και εκπαιδευτικών είναι υποδειγματική. Αν και εφόσον κριθεί επιδημιολογικά απαραίτητο θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο σχολείων και τμημάτων κατόπιν υποδείξεων των ειδικών..

Οι αποφάσεις για τα σχολεία

Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά. Αν και το περίφημο μέτρο “50+1” για να κλείσει μια τάξη λόγω κρούσματος είναι ένα από τα αιτήματα που ζητούν οι γονείς να αναθεωρηθεί εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων εντούτοις σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr το Υπουργείο Παιδείας δεν προκρίνει μια τέτοια λύση.

Βάσει δεδομένων το αυξημένο testing έχει αποδώσει και αυτό που συζητείται αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το testing. Bέβαια, η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα μέτρα που αφορούν αυστηροποίηση στον διαγνωστικό έλεγχο. Το επικρατέστερο σενάριο που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι η επιστροφή στα θρανία για όλους τους μαθητές με αποτέλεσμα από rapid test στο χέρι.

Πάντως όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr μπορεί η κυβερνητική γραμμή να υπαγορεύει “σχολεία ανοιχτά” αλλά ο ιός και η εξάπλωσή του θα κρίνουν τα πάντα.

Διαβάστε επίσης:

Μακρή: “Είμαστε πανέτοιμοι για την τηλεκπαίδευση” – Πόσο πιθανό είναι αυτό το σενάριο

Σχολεία: Τι αλλάζει στο πρωτόκολλο λειτουργίας – Πάνω από 10.000 τα κρούσματα σε παιδιά

Σχ.χρ. 2021 -22: Αυτά είναι τα σχολεία που αποκτούν ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό