Κλειστά σχολεία ή αλλαγή πρωτοκόλλου; Το δίλημμα του Υπουργείου Παιδείας

Aρνητικό self test χθες - θετικό σήμερα: Τι ισχύει στην περίπτωση αυτών των μαθητών

Την ώρα που η παραλλαγή Όμικρον επελαύνει σε όλη τη χώρα, τις συζητήσεις γονέων και εκπαιδευτικών μονοπωλεί η συζήτηση σχετικά με το αν θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες στις 10 Ιανουαρίου καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Υπό το πρίσμα της τεταμένης επιδημιολογικής κατάστασης, συζητήθηκε σε πρώτη φάση από την Επιτροπή των Ειδικών πώς η αύξηση των κρουσμάτων αν συνεχιστεί – που όπως όλα δείχνουν θα συμβεί – θα μπορούσε επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων. 

Αποφάσεις  δεν πάρθηκαν, ωστόσο, μέλη της Επιτροπής φέρεται να ανέφεραν πως αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα εισηγηθούν την παράταση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων, ήτοι τα σχολεία να ανοίξουν την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, ωστόσο αυτό θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν ανοίξουν.

Οι ειδικοί επί του παρόντος στάθμισαν όλα τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα καθώς και την εικόνα που υπάρχει σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στις ηλικίες έως και 18 ετών.

«ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών διακοπών και οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.

Πηγές του Υπουργείου Παιδείας ξεκαθάρισαν στo Infokids.gr πως ακόμη τηρείται στάση αναμονής και δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για αλλαγή στα πρωτόκολλα. Τονίζεται ότι η διασπορά στα σχολεία κρατήθηκε χάρη στο αυξημένο testing σε χαμηλά επίπεδα και η τήρηση των μέτρων από πλευράς μαθητών και εκπαιδευτικών είναι υποδειγματική. Αν και εφόσον κριθεί επιδημιολογικά απαραίτητο θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο σχολείων και τμημάτων κατόπιν υποδείξεων.

Υποχρεωτική η μάσκα στα σχολεία και τη νέα σχολική χρονιά στην Ισπανία

Ποια πρωτόκολλα έχουν μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων

Το πρωτόκολλο του “50+1” για να κλείσει μια τάξη εφόσον εμφανιστεί κρούσμα είναι το μοναδικό που συγκεντρώνει τις πιθανότητες να αναθεωρηθεί αν και εφόσον παρθεί μια τέτοια απόφαση. Μια από τις προτάσεις που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η αντικατάσταση του από το 30% των μαθητών. Εν ολίγοις με τα σημερινά δεδομένα σε μια τάξη 25 μαθητών το τμήμα θα έκλεινε λόγω κρουσμάτων αν νοσούσαν ταυτόχρονα 13 μαθητές. Με την πρόταση για το 30% η τάξη αυτή θα κλείνει όταν νοσήσουν 8. Πάντως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Infokids.gr αυτό το σενάριο προς το παρόν δεν θεωρείται άμεσα υλοποιήσιμο.

Με rapid test η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Τις τελευταίες ώρες έχει έρθει στο προσκήνιο το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις σχολικές διακοπές και την τεράστια διασπορά που καταγράφεται στην επικράτεια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ προκρίνεται έντονα το σενάριο οι μαθητές να επιστρέψουν υποχρεωτικά στο σχολείο με την επίδειξη αρνητικού rapid test αντί αρνητικού self test.

Διπλή μάσκα: Φοράμε πρώτα την υφασμάτινη ή τη χειρουργική; Ο σωστός τρόπος

Με διπλή μάσκα οι μαθητές;

Σε ερώτηση του Infokids.gr στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, για το αν οι μαθητές επιστρέφοντας θα θρανία θα κληθούν να φοράνε διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας απάντησε ότι “Όσον αφορά τα σχολεία και αν θα βάλουμε ΚΝ95 δεν το έχουμε συζητήσει. Δεν το έχω δει και πουθενά να γίνεται αυτό.”

Το επικρατέστερο σενάριο για τα σχολεία

Πάντως η κα Παπαευαγγέλου έδωσε μια εικόνα για το πώς θα κινηθεί η συζήτηση στην Επιτροπή για το άνοιγμα των σχολείων τονίζοντας πόσο καλά έχουν αποδώσει τα υφιστάμενα πρωτόκολλα όπως φαίνεται και στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι “Είχαμε πολύ καλό έλεγχο της πανδημίας στα σχολεία. Είδαμε ότι ενώ στην κορύφωση του προηγούμενου πανδημικού κύματος, στα μέσα Νοεμβρίου, είχαμε 11.000 παιδιά την εβδομάδα, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία είχαμε κοντά 9.000 ή 8.500, δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο.

Είχε μειωθεί, δηλαδή, το φορτίο στα σχολεία. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι στα σχολεία γιατί είμαστε πολύ ικανοποιημένοι.

Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά υπήρχε ένα αυστηρό πλαίσιο, το οποίο περιελάμβανε δυο φορές την εβδομάδα self test, παραπάνω τεστ όταν υπήρχε ένα κρούσμα στο σχολείο, χρήση μάσκας.”

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών – Ανησυχία στους ειδικούς

Μια σημαντική υπενθύμιση για όλες τις μανούλες που γέννησαν πρόσφατα….

«Απλά και Διαφορετικά- το ημερολόγιο μου»: Ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους

Παιδίατρος: “Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν νοσήσετε οικογενειακώς”