Οργή για τον γιατρό που χειρούργησε την 14χρονη Γωγώ και “έσβησε” – Καταδικάστηκε για 2 θανάτους – “Είναι φονιάς” ξεσπά ο ιερέας μπαμπάς της

«Είναι φονιάς»: Ο ίδιος γιατρός με τον γαστρικό δακτύλιο σκότωσε και τη 14χρονη Γωγώ, λέει ο πατέρας της

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταγγελία ότι ο γιατρός που έχει ήδη καταδικαστεί για το θάνατο μιας νεαρής κοπέλας μετά από επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, συνεχίζει να χειρουργεί ακόμα.

Καταδικάστηκε για 2 θανάτους και ακόμη χειρουργεί ανενόχλητος

Προχθές καταδικάστηκε και πάλι για το θάνατο του 24χρονου από την Κεραμωτή Καβάλας, ο οποίος έχασε τη ζωή του, τον Μάιο του 2017, λίγες μέρες αφότου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου, επειδή ήταν υπέρβαρος.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχους δύο γιατρούς για τον θάνατό του, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης 4 ετών και 20 μηνών, αντίστοιχα. Πρόκειται, από τη μία, για τον γιατρό που τοποθέτησε τον γαστρικό δακτύλιο σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης και, από την άλλη, για έναν συνάδελφό του από το νοσοκομείο της Καβάλας, όπου είχε διακομιστεί ο παθών μετά τις επιπλοκές που παρουσιάστηκαν στην υγεία του.

Για τον πρώτο αποφασίστηκε να μετατραπεί η ποινή του προς 5 ευρώ, την ημέρα, καθώς είχε προηγούμενη αμετάκλητη καταδίκη για ανάλογο περιστατικό ασθενούς, ενώ για τον δεύτερο αποφασίστηκε να ανασταλεί η ποινή επί 3ετία.

Το Πλημμελειοδικείο τούς έκρινε ενόχους για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, δια παραλείψεως.  Να σημειωθεί ότι ο γιατρός που καταδικάστηκε στην ποινή φυλάκισης των 4 ετών έχει μηνυθεί και για τον θάνατο της 14χρονης Γωγώς πέρυσι τον Ιούνιο, ύστερα από ανάλογο χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου

Η ιστορία της 14χρονης Γωγώς

Πρόκειται για τη 14χρονη Γωγώ, κόρη ιερέα από την Επανομή Θεσσαλονίκης η οποία έχασε τη ζωή της από ιατρικό λάθος, όπως αναφέρει στην καταγγελία του ο πατέρας της. Ο ιερέας Βησσαρίων Καντούνης έχασε την ανήλικη κόρη του από ιατρικό λάθος, μετά από χειρουργική επέμβαση σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Η έφηβη είχε μεταφερθεί εκεί προκειμένου να της τοποθετήσουν γαστρικό δακτύλιο, ώστε να χάσει βάρος. Όπως υποστηρίζει ο πατέρας της, ο γιατρός που διενέργησε την επέμβαση, έκανε πιθανόν κάποιο ιατρικό λάθος, αφού η 14χρονη πέθανε δύο ημέρες μετά. Η επίσημη ιατρική γνωμάτευση για την αιτία θανάτου είναι πολυοργανική ανεπάρκεια την οποία προκάλεσε σηπτικό σοκ.

«Είναι φονιάς»: Ο ίδιος γιατρός με τον γαστρικό δακτύλιο σκότωσε και τη 14χρονη Γωγώ, λέει ο πατέρας της

“ΜΠΑΜΠΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΧΟΝΤΡΗ”

Ο ιερέας πατέρας της 14χρονης είχε δηλώσει “Θέλαμε να κάνει την επέμβαση να του δώσουμε του παιδιού μας λίγη ποιότητα ζωής. Τα άλλα παιδιά του έκαναν bullying του κοριτσιού μου, επειδή είχε κιλά. Ξέρετε τι είναι αυτό;  Μου έλεγε το παιδάκι μου: «Μπαμπά με κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη μου! Μπαμπά με κάνουν παρέα μόνο για να τους κερνάω! Μπαμπά με λένε χοντρή». Μην ανησυχείς παιδί μου, έλεγα, εγώ θα σε βοηθήσω. Μου έλεγε ότι όταν τελείωνε το σχολείο, θα ήθελε να γίνει νοσηλεύτρια για να βοηθάει τους ανθρώπους στα νοσοκομεία. Τι να κάνω εγώ τώρα που μου έφυγε;»

ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

»Η εγχείριση ξεκίνησε, ο γιατρός τοποθέτησε το δακτύλιο στο στομάχι, όμως αυτός έκανε μια τρύπα και το γαστρεντερικό υγρό έπεσε στην κοιλιά ώστε σιγά σιγά έκαψε το συκώτι και τα νεφρά. Όταν ξύπνησε το κορίτσι, είχε έντονο πόνο, αλλά ο γιατρός έδιωξε την επόμενη ημέρα το παιδί στο σπίτι του λέγοντας πως είναι φυσιολογικό να πονάει, δίνοντας οδηγίες ότι θα βοηθούσε παίρνοντας μόνο αναβράζον παυσίπονο.

»Την Τετάρτη και την Πέμπτη η Γεωργία εξακολουθούσε να πονάει αλλά σε επικοινωνία που είχαν με το γιατρό οι γονείς, οι οδηγίες παρέμειναν οι ίδιες, με τη μόνη διαφορά ότι τους συνέστησε να κάνουν παυσίπονη ένεση με βολταρέν. Αξίζει, δε να σημειωθεί ότι ο εν λόγω γιατρός έδωσε τις οδηγίες τηλεφωνικά, διότι βρισκόταν στη Γερμανία…

»Την Παρασκευή η κατάσταση της Γωγώς χειροτέρεψε, οπότε μίλησαν ξανά με το γιατρό λέγοντάς του πως πονούσε αρκετά, δεν μπορούσε να κοιμηθεί και είχε ταχυκαρδία. Αυτός τότε τους είπε να μεταβούν στο Διαβαλκανικό να την εξετάσει κάποιος, μήπως είχε φλεγμονή. Έτσι έγινε και πήγαν. Βλέποντας την εικόνα της Γωγώς οι τρεις γιατροί που την εξέτασαν, είπαν κατευθείαν στους γονείς πως το παιδί έπρεπε να μπει ξανά στο χειρουργείο. Το γαστρικό υγρό έκαψε τα όργανα και αμέσως έβαλαν το παιδί στην εντατική.  Τα χαράματα τους ειδοποίησαν πως το παιδί τους «φεύγει» και γύρω στις πέντε η Γωγώ «έφυγε» για την αιωνιότητα. .

Η 14χρονη Γωγώ υπέγραψε για τη μοιραία επέμβαση γαστρικού δακτυλίου, ισχυρίζεται ο γιατρός

Η υπογραφή της 14χρονης Γωγώς που έχασε τη ζωή της λίγες ημέρες μετά την επέμβαση γαστρικού δακτυλίου που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2021, εμφανίζεται σε έγγραφο που δημοσιεύει το protothema.gr, το οποίο κατέθεσε ο γιατρός που κατηγορείται για τον θάνατό της και με το οποίο ισχυρίζεται ότι η οικογένεια είχε λάβει πλήρη γνώση των κινδύνων που μπορούν να προκύψουν από την επέμβαση για τη ζωή του παιδιού τους.

Τον ισχυρισμό αυτό αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή ο ιερέας και πατέρας της 14χρονης Γωγώς, Βησσαρίων Καντούνης, ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν κανένα τέτοιο έγγραφο, αλλά και ότι ουδέποτε τους ενημέρωσε ο ιδιώτης γιατρός για κινδύνους που μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση «ρουτίνας», όπως την παρουσίαζε ο κατηγορούμενος στους γονείς και την ίδια την ανήλικη.

Τι δείχνει το έγγραφο

Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου, με τίτλο «Δήλωση συγκατάθεσης για εγχείρηση και χορήγηση αναισθησίας», αναγράφεται ότι ο υπογράφων έχει πλήρη συνείδηση και κατανοεί το νόημα και το περιεχόμενο των εξηγήσεων που δόθηκαν σχετικά με την αναγκαιότητα, τον σκοπό, τη φύση, τις πιθανές επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες της συνιστώμενης από τους θεράποντες ιατρούς χειρουργικής επέμβασης ή της αναισθησίας. Ωστόσο, στο έγγραφο που δημοσιεύει το protothema.gr, είναι ξεκάθαρο ότι ουδέποτε έχουν συμπληρωθεί τα «στοιχεία του παρέχοντος τη συγκατάθεση», παρά μόνο το όνομα, το επώνυμο και το πατρώνυμο ασθενούς, ενώ απουσιάζουν από τα σχετικά κενά η ηλικία, η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου.

Οι πιθανές επιπλοκές και η υπογραφή της… 14χρονης

Στις πληροφορίες για τη σχετική επέμβαση τις οποίες είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει ο θεράπων ιατρός, αναγράφεται πως η αναγκαιότητα και ο σκοπός της ιατρικής πράξης είναι η «νοσογόνος παχυσαρκία» και ο τρόπος διενέργειας, είναι «τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου λαπαροσκοπικά». Στις πιθανές επιπλοκές, ο ιδιώτης γιατρός γράφει δύο πράγματα: Έμφραγμα και πνευμονική εμβολή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι η μόνη που εμφανίζεται να υπογράφει τις δύο σελίδες του σχετικού εγγράφου, να δίνει τη συγκατάθεσή της για την εγχείρηση και να δηλώνει πως έχει λάβει γνώση για τη διαδικασία, τους πιθανούς κινδύνους ή τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, είναι η ίδια η ασθενής, η οποία στις 18/6/2021 ήταν μόλις 14 ετών!

Η ταυτότητα της ανήλικης

Η υπογραφή, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο σχετικό έγγραφο της ιδιωτικής κλινικής είναι με «μονογραφή» και αμφισβητείται απόλυτα από την οικογένεια της ανήλικης ότι ανήκει στην ίδια. Άλλωστε, ο πατέρας της 14χρονης τονίζει, ότι το μόνο επίσημο έγγραφο που είχε υπογράψει ποτέ η ανήλικη κόρη του, ήταν για την έκδοση της ταυτότητάς της.

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στην ταυτότητα της 14χρονης που είχε εκδοθεί στις 08/04/2021, μόλις δύο μήνες, δηλαδή, πριν «υπογράψει» το σχετικό έγγραφο του ιδιωτικού κέντρου, είναι γραμμένη ολογράφως, το παιδί υπογράφει απλά με το ονοματεπώνυμό της στο επίσημο έγγραφο και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιεί «μονογραφή».

Διαταγή εισαγγελέα για γραφολογική πραγματογνωμοσύνη – Τι λέει ο πατέρας 

Η υπόθεση με την υπογραφή που παρουσιάζεται στο σχετικό έγγραφο του κατηγορούμενου ιδιώτη γιατρού, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, καθώς ο εισαγγελέας έχει ήδη διατάξει τη διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης.

«Στην δική μας περίπτωση δεν πρόκειται για αμέλεια και θεωρώ πως υπήρχε δόλος. Το λέω υπεύθυνα και δεν πρόκειται να πάψω να το φωνάζω. Ο άνθρωπος αυτός ερευνάται για πλαστογραφία, καθώς δεν μπορεί μία ανήλικη να υπογράψει δήλωση συναίνεσης για να χειρουργηθεί», αναφέρει ο πατέρας της 14χρονης.

«Εμείς ποτέ δεν κληθήκαμε ως γονείς μίας ανήλικης να υπογράψουμε και να συναινέσουμε σε ένα τέτοιο χαρτί. Γιατί θα έπρεπε να μας ενημερώσει αναλυτικά για τους κινδύνους της επέμβασης. Αν εμένα μου έλεγε ότι «άνθρωπέ μου καλέ, το παιδί μπορεί να πάθει έμφραγμα, ή πνευμονική εμβολή ή σηψαιμία», δεν θα υπέγραφα σε καμία περίπτωση», σημειώνει.

«Αυτός ο άνθρωπος παρουσιάζει ένα έγγραφο με μάρτυρα έναν αναισθησιολόγο, με το οποίο ισχυρίζεται ότι υπέγραψε η ανήλικη μπροστά στην μητέρα της. Από πότε μπορεί να υπογράψει μία ανήλικη; Μάλιστα, η δική μου η κόρη υπέγραφε ολογράφως, έχω και την ταυτότητά της φωτοτυπία. Γι’ αυτό έχει οριστεί γραφολόγος για να δούμε αν πλαστογράφησε ή αν παραπλάνησε μία ανήλικη να υπογράψει με μία μουτζούρα», τονίζει.

Ο κ. Καντούνης καταγγέλλει επίσης ότι τον γαστρικό δακτύλιο που χρησιμοποίησε ο γιατρός στην 14χρονη, όπως προκύπτει από τη μετάφραση του φυλλαδίου της γαλλικής εταιρείας στην οποία ανήκει, έχει ως σοβαρή αντένδειξη σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών. «Δηλαδή δεν έχει δόλο όλο αυτό; Θεωρούμε βέβαιο πως θα αποδειχθεί στο δικαστήριο», επισημαίνει.