«Εύχομαι ο Θεός να σώσει το μωρό μας». Αυτό είπε η γιαγιά του τεσσάρων μηνών βρέφους που κακοποιήθηκε από τον πατέρα του στη Μεσσηνία και χαροπαλεύει στο νοσοκομείο Παίδων.
Η γιαγιά του μωρού αποκάλυψε τα μαρτύρια που βίωνε το μωράκι
Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» είπε πως η κόρη της είχε σχέση με τον πατέρα του μωρού της τον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου. Όπως είπε, αρχικά ήταν φίλοι στη συνέχεια έκαναν σχέση και προέκυψε η εγκυμοσύνη.
«Δεν ξέρω αν η κόρη μου την ήθελε την εγκυμοσύνη. Δε μου έλεγε πολλά πράγματα. Την πίεζα για να μου μιλήσει γιατί την έβλεπα δυσαρεστημένη, αλλά δε μου ανοιγόταν», είπε η γιαγιά του βρέφους.
“Ήταν αδιάφορος και ειρωνικός ο μπαμπάς”
«Ήταν αδιάφορος και ειρωνικός. Ασχολιόταν ελάχιστα με το παιδί. Η κόρη μου τον αγαπούσε και μου έλεγε να μην του λέω τίποτα γιατί τα έπαιρνε στραβά και ξεσπούσε σε εκείνη», είπε.
Το καρούμπαλο στο κεφαλάκι του μωρού
Σε ερώτηση για το αν είχε παρατηρήσει κάτι ύποπτο στο μωρό τον τελευταίο καιρό η γιαγιά απάντησε:
«Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα ότι το μωρό ήταν λίγο ταραγμένο και μερικές φορές όταν πήγαινα να την αγγίξω έβαζε τα κλάματα. Είχα παρατηρήσει κι ένα καρούμπαλο στο κεφάλι, αλλά δεν ήμουν σίγουρη ότι ήταν κάτι κακό, γιατί σκέφτηκα ότι μπορεί να μεγάλωνε το κεφαλάκι της».
Η ίδια δήλωσε συντετριμμένη από το κακό που βρήκε το βρέφος και είπε ότι δε σταματά να προσεύχεται για να γίνει καλά.
Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι γονείς του βρέφους
Προθεσμία να για απολογηθούν, την Τετάρτη, έλαβαν οι γονείς του βρέφους από την Κυπαρισσία, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».
Το βρέφος έπεσε θύμα βάναυσης συμπεριφοράς από τον 20χρονο πατέρα του, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας.
Τι ισχυρίστηκε ο πατερας
Όπως μετέδωσε ο Alpha, ο 20χρονος αρχικά φέρεται να ισχυρίστηκε στις αστυνομικές αρχές ότι το βρέφος έπεσε από την κούνια και ότι ο ίδιος το βρήκε όταν είχε πλέον πέσει. Ο ισχυρισμός του δεν έπεισε τις αρχές, οι οποίες είχαν ήδη ενημερωθεί από το νοσοκομείο για την κατάσταση της υγείας του μωρού. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο είπε και στη μητέρα του βρέφους.
Σύμφωνα με τον συνήγορό του, πάντως, η εκδοχή του πατέρα για το περιστατικό – που υποστηρίζει και η μητέρα – είναι ότι το μωρό είχε μια κρίση με έντονο κλάμα και λόγω του ότι είναι άπειρος δεν ήξερε να διαχειριστεί την κατάσταση του βρέφους και μάλλον το κακομεταχειρίστηκε προσπαθώντας να του αλλάξει θέση.
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε και η μητέρα του άτυχου παιδιού, η οποία θα απολογηθεί επίσης την Τετάρτη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερη, καθώς κατηγορείται για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα.
Mάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει το μωράκι .
Σύμφωνα με την ΕΡΤ όλα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου, όταν οι γονείς του το μετέφεραν, από χωριό του δήμου Τριφυλίας στο οποίο διαμένουν στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καθώς το παιδί είχε σπασμούς, από εκεί διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας χθες το βράδυ.
Ο 20χρονος Αλβανός πατέρας του βρέφους, ο οποίος μετέφερε απο την Κυπαρισσία το 4μηνων μωρο της οικογένειας στην Αθήνα, συνελήφθη και κρατείται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι κατά την απουσία της συζύγου του, πήρε στην αγκαλιά του και ταρακούνησε το τεσσαρων μηνών κοριτσάκι τους επειδή έκλαιγε. Σε αστυνομικό έλεγχο κατασχέθηκαν στην οικία τους φυτό κάνναβης, ένα πιστόλι και σφαίρες που κατείχε παράνομα.
Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έκριναν ότι το παιδί έπρεπε να διασωληνωθεί και να φύγει άμεσα για Νοσοκομείο της Αττικής, όπως και έγινε. Παράλληλα, ειδοποίησαν και τις αστυνομικές αρχές καθώς διαπίστωσαν πως το παιδί έπασχε από σύνδρομο ανατάραξης και έφερε μώλωπες στο σώμα του.
Ο 20χρονος πατέρας του παιδιού, υπήκοος Αλβανίας, ταξίδεψε μαζί με το βρέφος στην Αθήνα ωστόσο λίγο αργότερα συνελήφθη από τις αρχές.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΤΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ;
- Υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια συλλογή αίματος μεταξύ της επιφάνειας του εγκεφάλου και της σκληρής μήνιγγας (η σκληρή, ινώδης εξωτερική μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο). Αυτό συμβαίνει όταν οι φλέβες που γεφυρώνουν τον εγκέφαλο με τη σκληρά μήνιγγα τεντώνονται πέρα από την ελαστικότητά τους, προκαλώντας ρήξεις και αιμορραγία.
- Υπαραχνοειδής αιμορραγία. Η υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι αιμορραγία μεταξύ της αραχνοειδούς (δικτυωτή μεμβράνη που περιβάλλει τον εγκέφαλο και είναι γεμάτη με νωτιαίο υγρό) και του εγκεφάλου.
- Άμεσο τραύμα στην ίδια την εγκεφαλική ουσία. Το τραύμα αυτό προκαλείται όταν ο εγκέφαλος προσκρούει στις εσωτερικές επιφάνειες του κρανίου.
- Θλάση της εγκεφαλικής ουσίας τόσο στο φλοιό όσο και σε βαθύτερες στιβάδες.
- Εάν το παιδί σταματήσει να αναπνέει κατά τη διάρκεια του κουνήματος τότε η έλλειψη του οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εγκεφαλικές βλάβες.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ;
Άλλες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο ανατάραξη μωρού είναι οι εξής:
- Αιμορραγίες του αμφιβληστροειδούς που κυμαίνονται από λίγες διάσπαρτες αιμορραγίες έως εκτεταμένες αιμορραγίες που περιλαμβάνουν πολλαπλά στρώματα του αμφιβληστροειδούς.
- Κατάγματα κρανίου που προκύπτουν από πρόσκρουση όταν το μωρό πέφτει πάνω σε σκληρή ή μαλακή επιφάνεια.
- Κατάγματα σε άλλα οστά, συμπεριλαμβανομένων των πλευρών, της κλείδας και των άκρων- μώλωπες στο πρόσωπο, το κεφάλι και ολόκληρο το σώμα.
ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ;
Το σύνδρομο αυτό παρατηρείται κυρίως σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να εμφανίζεται πριν από τα πρώτα γενέθλια του μωρού. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν μωρά μεταξύ τριών και οκτώ μηνών. Ωστόσο, παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών έχουν πέσει θύματα αυτής της κακοποίησης.
Ο δράστης της κακοποίησης είναι συνήθως άτομα του περιβάλλοντος του παιδιού (ο πατέρας, ο φίλος της μητέρας, μπέιμπι σίτερ ή η ίδια η μητέρα). Οι γονείς που βιώνουν άγχος λόγω περιβαλλοντικών, κοινωνικών, βιολογικών ή οικονομικών καταστάσεων μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητική και βίαιη συμπεριφορά. Όσοι εμπλέκονται με ενδοοικογενειακή βία ή/και κατάχρηση ουσιών μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν αυτή την κακοποίηση.
Το Εθνικό Κέντρο για το σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού εκτιμά ότι υπάρχουν 600 έως 1.400 περιπτώσεις στις ΗΠΑ ετησίως. Το σύνδρομο αυτό είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου και μακροχρόνιας αναπηρίας σε βρέφη και μικρά παιδιά που πέφτουν θύματα παιδικής κακοποίησης.
Ποια συμπτώματα είναι ύποπτα για σύνδρομο της ανατάραξης του μωρού;
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και οφείλονται κυρίως στις βλάβες του εγκεφάλου και μπορεί να είναι κάποιο/α από τα πιο κάτω:
- Μεταβαλλόμενο επίπεδο συνείδησης
- Υπνηλία συνοδευόμενη από ευερεθιστότητα
- Κώμα
- Σπασμοί
- Διασταλμένες κόρες που δεν ανταποκρίνονται στο φως
- Μειωμένη όρεξη
- Εμετός
- Οπισθότονος – Στάση κατά την οποία το κεφάλι είναι λυγισμένο προς τα πίσω και η πλάτη καμπυλωτή
- Ανωμαλίες στην αναπνοή, π.χ Ασυνήθιστα αργή και ρηχή αναπνοή
- Καρδιακή ανακοπή
Ο γιατρός που θα εξετάσει το μωρό μπορεί να δει ένα ή περισσότερα από τα πιο κάτω σημάδια:
- Αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς
- Ραγάδες
- Μώλωπες στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, τα χέρια, την κοιλιά ή την πλάτη
- Οίδημα μαλακών μορίων που μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα στο κρανίο ή σε άλλα οστά
- Τραυματισμοί στην κοιλιακή χώρα
- Τραυματισμοί στο στήθος
- Ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση
- Πρόσθια πηγή (μαλακό σημείο του κρανίου) να προεξέχει/προβάλλει
Ποια είναι η πρόγνωση του συνδρόμου της ανατάραξης του μωρού;
Η πρόγνωση για τα θύματα του συνδρόμου της ανατάραξης του μωρού ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, αλλά γενικά είναι κακή.
Πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρες ή οδηγούν σε σοβαρά νευρολογικά ελλείμματα. Ο θάνατος προκαλείται συνήθως από ανεξέλεγκτα αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση από εγκεφαλικό οίδημα, αιμορραγία εντός του εγκεφάλου ή ρήξεις στον εγκεφαλικό ιστό.
Ωστόσο, ακόμη και μωρά με τραυματισμούς που φαίνονται ήπιοι μπορεί να παρουσιάσουν αναπτυξιακές δυσκολίες.
Συνήθως, τα επιζώντα μωρά με αυτό το σύνδρομο μπορεί να αναπτύξουν κάποια από τις ακόλουθες αναπηρίες:
- Εγκεφαλική παράλυση
- Απώλεια όρασης ή τύφλωση
- Νοητική καθυστέρηση
- Επιληψία