Όταν τα παιδιά είδαν πρώτη φορά κουκλοθέατρο: Η ιστορία πίσω από την εκφραστικότερη φωτογραφία του κόσμου (εικόνα)

Όταν τα παιδιά είδαν πρώτη φορά κουκλοθέατρο: Η ιστορία πίσω από την εκφραστικότερη φωτογραφία του κόσμου (εικόνα)

Οι Γάλλοι έχουν τη φήμη των σωβινιστών, των αφ’ υψηλού. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ξεχάστε τη αυτήν την φήμη. Μπαίνουμε στη χρονομηχανή και γυρίζουμε πίσω, στο μακρινό 1963.

Ξεχάστε τους ψηλομύτηδες Παριζιάνους, τα πλήθη τουριστών που κατακλύζουν τo Παρίσι το καλοκαίρι, τις γειτονιές που μπορεί να μυρίζουν λιγάκι άσχημα (κοτζάμ πόλη δεν θα χει και τέτοιες;) και γενικά ξεχάστε κάθε αρνητική πλευρά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εστιάστε τα ράφια με τα βιβλία, τους ψαράδες και τους καλλιτέχνες δίπλα στον Σηκουάνα, τους ερωτευμένους που περπατούν αγκαλιά στους δρόμους, την Sacré Cœur, την Μονμάρτη, τα Ηλύσια Πεδία, τον Πύργο του Άιφελ ή την Αψίδα του Θριάμβου.

Από όλες αυτές τις εικόνες που συνθέτουν το Παρίσι, το Παρίσι του περασμένου αιώνα, όταν η πόλη αποτυπωνόταν σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ίσως καμία άλλη δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο διάσημη όσο αυτή του Alfred Eisenstaedt. Μία λήψη που έχει χαραχτεί στα μάτια, την μνήμη και την καρδιά, όσων την έχουν δει και εξακολουθούν να βλέπουν.

Είναι η εικόνα παιδιών να βλέπουν για πρώτη φορά κουκλοθέατρο, στην παράσταση με τίτλο «Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος», σε υπαίθριο θέατρο το 1963.

Ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» τον ενθουσιασμό, την έκπληξη, τον θρίαμβο του καλού έναντι του κακού που ένιωσαν τα παιδιά τη στιγμή που Άγιος Γεώργιος νικά τον δράκο σε ένα ενσταντανέ που μοιάζει τόσο επίκαιρο, παρά το γεγονός ότι έχει απαθανατιστεί πάνω από 50 χρόνια πριν.

Κι αυτή η εικόνα μάς διδάσκει πως είναι η αθωότητα αυτή που μπορεί να υπενθυμίσει ακόμη και στους πιο εξουθενωμένους τι ήταν κάποτε το να πιστεύει κανείς τις ιστορίες που ξεδιπλώνοντας μπροστά μας στη σκηνή ή στην οθόνη.

Ο ίδιος ο φωτογράφος είχε δηλώσει για τη φωτογραφία του: «Χρειάστηκε πολύς καιρός για να τραβήξω τη γωνία που μου άρεσε. Όμως, η καλύτερη ήταν αυτή που τράβηξα στην κορύφωση της δράσης. Μεταφέρει όλον τον ενθουσιασμό των παιδιών που ουρλιάζουν: Ο δράκος σκοτώθηκε»

Πηγή: LIFE Magazine

Δείτε την εκπληκτική φωτογραφία:

Και μερικά ακόμη ενσταντανέ από την εν λόγω παράσταση:

Διαβάστε επίσης:

Τριτοκοσμικές σκηνές… εν έτει 2022: Μαμά έλιωνε χιόνι για να δώσει νερό και γάλα στα παιδιά της!

«Οι μασχάλες μου πρήστηκαν από το γάλα»: Νέα μαμά μοιράζεται την εμπειρία της μετά τον τοκετό και ενημερώνει

“Το παλιό σπίτι”: Το αγαπημένο παραμύθι του Άντερσεν γίνεται κουκλοθεατρική παράσταση στο Θέατρο Radar (από 27/2)