Όταν το παιδί έχει «αδυναμία» στον έναν γονιό: 6+1 έξυπνα tips για να το διαχειριστείτε

Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει πιο χαρμόσυνο γεγονός από τον ερχομό ενός μωρού στον κόσμο.Το να γίνει κάποιος γονιός είναι κάτι το εξαιρετικό, αλλά είναι και μία εμπειρία που μπορεί να αποκαλύψει ότι χρειάζεται να γίνει δουλειά στις σχέσεις των δύο συζύγων.

Δεν είναι λίγες όμως οι φορές που ο ερχομός του μωρού γεννά ζήλιες. Και όχι μονο από κάποιο μεγαλύτερο αδελφάκι, αλλά και… από τον έναν εκ των δύο γονέων. Το καλό είναι ότι ο κάθε γονέας βρίσκει τρόπους να διδάξει στο μεγαλύτερο παιδί του να ξεπερνά αυτό το αίσθημα ζήλιας. Τι γίνεται όμως, όταν ο ένας γονιός αρχίζει να νιώθει άβολα, όταν το μωρό «προτιμά» τον άλλον;

Ιδού μερικά tips για να διαχειριστείτε μία τέτοια περίπτωση.

Διασκεδάστε το παιδί

Ενώ όλοι οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα μωρά τους, υπάρχουν κάποιες λίγες στιγμές που εκείνα προτιμούν τον έναν γονέα περισσότερο. Είναι μία σκληρή αλήθεια, ομολογουμένως, που ορισμένοι νέοι γονείς θα πρέπει να το συνηθίσουν. Παρόλα αυτά μπορούν να δοκιμάσουν κάποιες εναλλακτικές. Για παράδειγμα, ο «αδικημένος» γονέας μπορεί να αναλάβει τη διασκέδαση του παιδιού, να του κάνει αστεία. Βρίσκοντας χρόνο να παίξει με τα παιδιά σίγουρα βοηθά πολύ.

Αντιληφθείτε ότι είναι απλά μία φάση

Είναι δύσκολο για έναν γονέα, όταν βλέπει να έχει αδυναμία το παιδί στον άλλον και ειδικά αν είναι εκείνος ο «απορριπτέος». Δείτε το όμως, διαφορετικά. Να θυμάστε, ότι είναι απλά μία φάση και δεν θα διαρκέσει για πάντα. Συμβαίνει συνήθως και είναι κάτι το περαστικό. Απλώς, δώστε λίγο χρόνο.

Δείτε τη θετική πλευρά

Σαφέστατα, η κατάσταση αυτή δεν είναι μία εύκολη πίστα. Το καλό, ωστόσο είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστούν οι γονείς αυτό που συμβαίνει. Ένα από αυτά είναι το να εστιάσουν στη θετική πλευρά του πράγματος. Εάν ένα μωρό δείχνει μία μεγαλύτερη αδυναμία στον άλλον γονιό, σημαίνει ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, παιρνά πολλές ώρες με το μωρό και κάνει πράγματα που αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με το παιδί. Η κατάσταση είναι παροδική, μην αγχώνεστε.

Μιλήστε στον εαυτό σας

Τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα για μία μαμά ή έναν μπαμπά, όταν νιώθουν ότι «δεν τους θέλει» τόσο πολύ το παιδί τους. Μία άλλη λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει, αν σας συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, είναι να μιλήσετε λίγο με τον εσωτερικό εαυτό σας. Να του υπενθυμίσετε ότι είστε ο γονέας που χρειάζεται το παιδί του, ακόμη κι αν τη δεδομένη στιγμή δεν το νιώθει.

Δείξτε κατανόηση

Οι γονείς που αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εκείνοι που προτιμά το παιδί τους έχουν κάθε δίκιο να νιώθουν πληγωμένοι. Ωστόσο, αντί να θυμώνουν μπορούν να δείχνουν μία κάποια κατανόηση. Όταν το παιδί ενοχλείται επειδή θέλει τον έναν γονέα, ο άλλος πρέπει να παραμένει ψύχραιμος και να τους εξηγεί ότι καταλαβαίνει τον λόγο που προτιμά τον άλλον. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τις μητέρες και τους πατέρες να επιτρέπουν στα παιδιά τους να ακούγεται η φωνή τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να ακούν τους γονείς τους, αλλά και το αντίστροφο.

Μην δείχνετε την ενόχλησή σας στο παιδί

Όταν βιώνετε μία τέτοια κατάσταση, ναι σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι είναι καλό να δείξουν στα παιδιά τους πως νιώθουν πληγωμένοι. Αλλά δεν είναι αυτό το κλειδί. Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που βρίσκονται σε αυτή τη θέση, θα πρέπει να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με τον σύζυγό τους, αντί με το παιδί.

Αφήστε τους χώρο

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον χώρο και το χρόνο του μερικές φορές. Τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Εάν αισθάνεστε, ότι το παιδί σας προτιμά τον άλλον γονέα, απλά δώστε του λίγο χρόνο. Όταν προσπαθείτε να του εκβιάσετε την προσοχή, ενδεχομένως να πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πηγή: babygaga.com