Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Τι χρειάζεται το παιδί μας για να κοιμάται καλύτερα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου, βρήκαμε όσα θα βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμάται κάθε βράδυ σαν… πουλάκι.

Το παιδικό δωμάτιο δεν είναι μόνο χώρος παιχνιδιού, αλλά και χώρος ξεκούρασης και… ονείρων. Αν, λοιπόν, στα άμεσα πλάνα σας είναι η ανανέωση του δωματίου του παιδιού σας ή αν περιμένετε το μωράκι σας και θέλετε να φτιάξετε το βρεφικό δωμάτιο, τότε η Άνοιξη αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να κάνετε τις σκέψεις σας πράξη και να δημιουργήσετε ένα πραγματικό καταφύγιο γαλήνης για πραγματικά ποιοτικό ύπνο.

Πώς να διαλέξω βρεφική κούνια

Ξεκινώντας από τις πολύ μικρές ηλικίες, μία κούνια που παρέχει ένα προστατευμένο περιβάλλον ύπνου στο οποίο το μωρό είναι απόλυτα ασφαλές, αποτελεί την ιδανική επιλογή, ειδικά τους πρώτους μήνες ζωής.

Πριν επιλέξετε την κούνια του μωρού σας, φροντίστε να ελέγξετε ότι τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη δεν είναι τοξικά και επιτρέπουν την κυκλοφορία του αέρα, ενώ οι άκρες της είναι λείες, χωρίς αιχμηρές γωνίες.

Επιπρόσθετα, ελέγξτε ότι η κούνια του μωρού έχει τη δυνατότητα αλλαγής ύψους του στρώματος. Έτσι θα εξασφαλίσετε από τώρα ότι το μωράκι σας δεν θα διατρέχει άμεσο κίνδυνο να σκαρφαλώσει και να πέσει από την κούνια του, όταν θα έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε να στέκεται όρθιο.

Αναφορικά με το στρώμα της κούνιας, επιβάλλεται να είναι στις σωστές διαστάσεις (να “εφαρμόζει” στην κούνια) για να μην δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα ξύλα και το στρώμα, μέσα στα οποία το παιδί μπορεί να πέσει και να σφηνώσει ή να τραυματιστεί.

Προτιμήστε, λοιπόν, να αγοράσετε το βρεφικό στρώμα μαζί με την κούνια για να ταιριάζουν άψογα. Επιλέξτε, επίσης, προϊόντα που αφήνουν τον αέρα να κυκλοφορεί ανάμεσα στα υλικά τους και συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ύπνου του μωρού.

Πώς να διαλέξω παιδικό κρεβάτι

Αν το μωράκι σας μεγάλωσε και χρειάζεται πλέον κανονικό κρεβάτι, τότε επιλέξτε ένα που να ταιριάζει καλύτερα στην ηλικία του. Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 7 ετών χρειάζονται κρεβάτια με στρογγυλεμένες άκρες, απαλλαγμένα από μικρά κομμάτια που ίσως ξεκολλούν ή ξεβιδώνουν εύκολα και με εύλογο κενό ανάμεσα στα κάγκελα και τα ξύλα, για να μην παγιδεύονται τα μικροσκοπικά χεράκια και ποδαράκια τους.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, από 8 ετών και άνω, οι προδιαγραφές ασφαλείας αλλάζουν και εστιάζουμε περισσότερο στις δραστηριότητες και τον χαρακτήρα των παιδιών. Έπιπλα τα οποία ταιριάζουν αρμονικά στον χώρο και βοηθούν τα παιδιά να εκφράσουν την προσωπικότητά τους εγγυώνται ότι αυτά θα περνούν εκεί πολλές ευχάριστες ώρες. Κουκέτες, κρεβάτια με αποθηκευτικούς χώρους, κρεβάτια-βιβλιοθήκες ή κρεβάτια-σοφίτες είναι κάποιες μόνο ιδέες για να διαλέξετε μαζί με το παιδί σας. Φυσικά, δεν ξεχνάμε τα υλικά να είναι φιλικά προς το παιδί και το περιβάλλον, απαλλαγμένα από τοξικές ουσίες.

Πώς να διαλέξω τα πιο όμορφα και ασφαλή παιδικά λευκά είδη

Αφού, λοιπόν, επιλέξετε το σωστό κρεβάτι και στρώμα για τα παιδιά σας ήρθε η ώρα για τα λευκά είδη. Σεντόνια, μαξιλάρια, κουβερτούλες, ακόμα και λούτρινα παιχνίδια θα αγκαλιάζουν το μωρό σας και θα του χαρίζουν τα πιο όμορφα όνειρα.

Στις βρεφικές κούνιες τα σεντόνια πρέπει να εφαρμόζουν στο στρώμα και να είναι σταθερά. Συνήθως, οι γονείς επιλέγουν εκείνα με τα λάστιχα στις γωνίες, τα οποία αγκαλιάζουν το στρώμα και δύσκολα μετακινούνται στη διάρκεια της νύχτας, ακόμα κι αν το μωράκι σας κάνει πολύ ανήσυχο ύπνο.

Τα απαλά, βαμβακερά σεντόνια, χωρίς χρωστικές ή άλλες βλαβερές ουσίες, που απομακρύνουν ή απορροφούν την υγρασία και διατηρούν μια σταθερή θερμοκρασία στη διάρκεια του ύπνου επιλέγονται από γονείς παιδιών κάθε ηλικίας, καθώς το ζητούμενο είναι ο ήρεμος, ήσυχος και ασφαλής ύπνος του παιδιού.

Το ίδιο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε και στην επιλογή μαξιλαριών, παπλωμάτων και καλυμμάτων, καθώς αυτά είναι τα προϊόντα με τα οποία έρχεται το παιδί σε άμεση επαφή!

Πώς να διακοσμήσω το παιδικό δωμάτιο

Τέλος, μετά τα βασικά βήματα στην ανανέωση ή δημιουργία του παιδικού δωματίου – την επιλογή κρεβατιού, στρώματος και λευκών ειδών – έρχεται το ακόμα πιο ευχάριστο κομμάτι της διαδικασίας που… δεν είναι άλλο από τη διακόσμηση του χώρου.

Χρώματα, εικόνες, παιχνίδια, αυτοκόλλητα, έπιπλα, λούτρινα αρκουδάκια, χαλάκια, φωτιστικά, κομοδίνα, ραφάκια και κουτάκια είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που μπορεί να περιέχει το παιδικό δωμάτιο για το αγόρι ή το κορίτσι σας.

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε μερικές ιδέες διακόσμησης για το παιδικό και βρεφικό δωμάτιο από το www.ikea.gr

Χαρίστε στο μωράκι σας ένα περιβάλλον γεμάτο χρώμα και λούτρινους φίλους που θα του κρατούν συντροφιά ακόμα και στον ύπνο του.

Μαλακά παιχνίδια που συμβάλλουν στην νοητική ανάπτυξη, τη διασκέδαση και την ξεκούραση του μωρού θα γίνουν οι καλύτεροί του φίλοι.

Η εμπειρία του παιδικού δωματίου γίνεται πιο ονειρική τη νύχτα, υπό το φως ενός πρωτότυπου φωτιστικού που θα δείξει τον δρόμο για το πιο όμορφο ταξίδι των ονείρων!

Επιλέξτε για το δωμάτιο του παιδιού σας αξεσουάρ που ταιριάζουν στην προσωπικότητά του και χαρίστε του έναν χώρο για να παίζει, να διαβάζει, να ακούει την αγαπημένη του μουσική, να περνά χρόνο με τους φίλους του και να κοιμάται νιώθοντας ασφάλεια και γαλήνη.