Παιδίατρος Α. Παρδάλη: «Το επαναληπτικό εμβόλιο κατά του κοκκύτη πρέπει να γίνεται ΚΑΙ στους ενήλικες»

Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2020 να υπάρχουν μωρά που κινδυνεύουν από κοκκύτη κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα για τα μόλις 1,5 μήνα δίδυμα, τα οποία δίνουν μάχη για τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες στο Παίδων.

Η δε μητέρα τους, η οποία βρίσκεται μέρα νύχτα στο πλευρό τους, ξέσπασε χθες μιλώντας στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του STAR: «Περιμένεις κάτι τόσο μαγικό να σου συμβεί στη ζωή σου και αυτό εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη. Είναι τόσο δυνατές οι στιγμές και οι πόνοι που περνάνε τα μικρά σου… Να βλέπεις ένα μωρό να βήχει και να βγαίνουν τα μάτια του έξω… η ψυχούλα του… να το τρυπάνε με τις βελόνες… Δεν μπορώ να περιγράψω τη φρίκη που περνάω για ένα εμβόλιο!»

Η μητέρα αναφέρεται στο γεγονός, ότι ο γυναικολόγος της δεν της πρότεινε να κάνει το εμβόλιο κατά του κοκκύτη, ενώ ήξερε ότι ήταν απαραίτητο.

Να σημειωθεί, ότι το μικρόβιο του κοκκύτη μπορεί να προκαλέσει βαριά πνευμονία και εγκεφαλοπάθεια. Και δεν είναι τυχαίο, ότι στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, ο εκπρόσωπος τύπου του υπ. Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη συνέχισης των εμβολιασμών, ώστε να μην αναζωπυρωθούν σχεδόν ξεχασμένες ασθένειες.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την παιδίατρο κ. Άννα Παρδάλη, η οποία γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, προκειμένου να μας εξηγήσει γιατί βρέθηκαν τα μωράκια σε αυτόν τον κίνδυνο και τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς.

Παιδίατρος Άννα Παρδάλη: «Οι ενήλικες δεν είναι εμβολιασμένοι με το επαναληπτικό εμβόλιο του κοκκύτη και έτσι μεταφέρουν το μικρόβιο στα μικρά παιδιά»

Όπως μας εξήγησε η κ. Άννα Παρδάλη, το εμβόλιο κατά του κοκκύτη είναι μέρος του τριπλού εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη.

«Πρέπει όλοι οι ενήλικες, μετά τα 12 έτη που είναι η τελευταία δόση του βασικού εμβολιασμού, να ανανεώνουν το εμβόλιο αυτό κάθε 10 χρόνια, γιατί τόσο διαρκεί η ανοσία που αυτό προκαλεί», τονίζει η παιδίατρος.

Δυστυχώς, όμως, είναι ελάχιστοι οι οικογενειακοί γιατροί και δη οι γυναικολόγοι που ενημερώνουν για την ανάγκη αυτή και που επιμένουν, ειδικά στις εγκύους, να κάνουν το εμβόλιο!

Έτσι, όπως και στην παραπάνω περίπτωση των διδύμων, ο ενήλικας που έρχεται σε επαφή με ένα μωρό μπορεί χωρίς να το γνωρίζει να είναι φορέας κοκκύτη (με ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα), να μεταφέρει το μικρόβιο στο μωρό ή το μικρό παιδί με το αθωράκιστο ανοσοποιητικό σύστημα και άθελά του να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Η κ. Παρδάλη υπογραμμίζει, ότι ειδικά οι έγκυοι, αλλά και όλοι οι ενήλικες που συναναστρέφονται νεογέννητα έως 3 μηνών, επιβάλλεται να κάνουν το επαναληπτικό εμβόλιο κατά του κοκκύτη, ακόμα κι αν οι ίδιοι περνούν τη νόσο ήπια. Μάλιστα, η έγκυος μπορεί να κάνει το εμβόλιο αυτό χωρίς κανέναν κίνδυνο στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Πρόκειται για το μοναδικό εμβόλιο που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια και στην ενήλικη ζωή, καθώς μπορεί μεν η ζωή του ενήλικα να μην κινδυνεύει από κοκκύτη ή από διφθερίτιδα, ο τέτανος, όμως, όπως λέει και η κ. Παρδάλη, μπορεί να σκοτώσει. Εξάλλου, πρόκειται για ένα εμβόλιο που συνταγογραφείται κανονικά από τον οικογενειακό γιατρό και μπορεί κανείς να το κάνει δωρεάν.

Ας αναρωτηθούμε, τώρα, πόσοι νέοι γονείς το γνωρίζαμε αυτό και πόσοι κάναμε το εμβόλιο πριν φέρουμε στον κόσμο τα μωρά μας; Γιατί οι γυναικολόγοι δεν ενημερώνουν και δεν συνιστούν στις εγκύους αυτό το εμβόλιο;

Η κ. Παρδάλη επαναλαμβάνει, ότι κάθε γυναικολόγος θα έπρεπε να είναι τόσο καλά ενημερωμένος ώστε να επιμένει να κάνει η έγκυος και το περιβάλλον της το εν λόγω εμβόλιο, ενώ και οι νέοι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο και να ζητούν τη γνώμη γυναικολόγου και παιδιάτρου.

Αναφορικά με τα δίδυμα κοριτσάκια στο Παίδων, το ένα από τα δύο δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα, καθώς κατάφερε να αποσωληνωθεί, όμως το άλλο παραμένει διασωληνωμένο στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε η τύχη να είναι με το μέρος του και πολύ σύντομα τα παιδάκια να είναι καλά και να επιστρέψουν στο σπίτι τους!