Παιδίατρος: “Μετά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ας δοθεί δωρεάν στα παιδιά και αυτό για την μηνιγγίτιδα Β”

Παιδίατρος: "Μετά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ας δοθεί δωρεάν στα παιδιά και αυτό για την μηνιγγίτιδα Β"

Ο παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης με ανάρτησή του προτείνει στην κυβέρνηση μετά την απόφαση για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών έναντι του κορωνοϊού, να προχωρήσει και στην δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για την μηνιγγίτιδα τύπου Β που είναι σωτήριο για τα παιδιά και μέχρι στιγμής δεν καλύπτεται από το κράτος.

Πολλοί έσπευσαν να συνταχθούν με τη θέση του καθώς λόγω πανδημίας το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στον COVID-19 και τα υπόλοιπα παιδιατρικά ζητήματα έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η Μηνιγγίτιδα Β;

Η Μηνιγγίτιδα Β προσβάλλει από βρέφη και νήπια έως νεαρούς ενήλικες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε 24 μόλις ώρες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (1 στα 5 περιστατικά, περίπου), όπως μόνιμες αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Tι έγραψε ο παιδίατρος

Μια σκέψη για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 στα παιδιά 5-11 ετών στην Ελλάδα: Τα παιδιά 5-11 ετών στην Ελλάδα είναι 611.700 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ (https://bit.ly/3EnR2UE). Η κάθε δόση Pfizer κοστίζει 19,5 € (https://on.ft.com/32ptpNP), άρα η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει 23.856.300 € για τον εμβολιασμό των παιδιών αυτών.
Πόσα παιδιά, όμως, θα σώζαμε με την κίνηση αυτή; Ένα; Δύο; Ή μήπως κανένα;
ΟΚ, ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της COVID-19 φαίνεται ασφαλής και αποτελεσματικός. όμως, κακά τα ψέματα, γίνεται για την προστασία της κοινότητας.
Το όφελος είναι μεγάλο και μετρήσιμο, όντως. Από την άλλη πλευρά, κάθε χρόνο πεθαίνουν από πνιγμό 10 παιδιά στην Ελλάδα κατά μέσο όρο (https://bit.ly/3spCxxc). Θα μπορούσαν αυτά τα λεφτά να διατεθούν για να γίνουν κολυμβητήρια;
Για να σώσουμε ΕΝΑ παιδί πραγματικά. Ή ακόμα καλύτερα, να σωθεί ένα παιδί από μηνιγγίτιδα Β, που το εμβόλιο κοστίζει περίπου 200 € στις δυο δόσεις του και είναι σούπερ επιβαρυντικό για την ελληνική οικογένεια.
Όμως, θα σωζόταν σίγουρα ένα παιδί της ηλικιακής αυτής ομάδας (ίσως και 2) ανά έτος, αν το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β ήταν δωρεάν (https://bit.ly/3qbX05T).
Μήπως να αρχίσουμε να βλέπουμε ξανά το δάσος και όχι το δέντρο; Και ακόμα καλύτερα: να σώσουμε το δέντρο, να σώσουμε το δάσος και να γλιτώσουμε τη ζωή έστω ΕΝΟΣ παιδιού 5-11 ετών με τις κατάλληλες αποφάσεις.
Καλές γιορτές, εμβολιαστείτε και μείνετε ασφαλείς!

To post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Μαθήματα σεξουαλικής αγωγής σε παιδιά κρατικών δομών με τα πιο καινοτόμα μέσα

Χριστίνα Κουλουμπή: “Η φύση των ανθρώπων αποζητά το ΜΑΖΙ που η Τέχνη προσφέρει!”

Θρήνος στην Κοζάνη: “Έσβησε” η 26χρονη μητέρα που έπαθε ανακοπή καρδιάς – Αφήνει πίσω της 3 μηνών μωρό

Αγαπητοί γονείς, αν κάνετε αυτό, καταστρέφετε τις γιορτές των παιδιών σας