Παιδίατρος: “Καλύτερα να έδιναν τα 150 ευρώ για να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά για τη μηνιγγίτιδα Β”

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη χορήγηση voucher ύψους 150 ευρώ σε εμβολιασμένους ηλικίας 18-24 ετών το οποίο θα καλύπτει ταξίδια, ή επισκέψεις σε μουσεία και πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα αφορά όλους τους νέους αυτής της ηλικιακής ομάδας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν εντός του 2021 έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Πολλοί δηλώνουν ότι δεν χρειαζόταν οικονομικό κίνητρο για να συνεχιστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να πεισθούν οι νέοι να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους ενώ αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το κονδύλι αυτό θα έπρεπε να διατεθεί για άλλους τομείς που επίσης χρήζουν άμεσης διευθέτησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόταση του παιδιάτρου Κώστα Νταλούκα που σε ανάρτησή του σχολιάζει ότι τα λεφτά που θα δοθούν για την εν λόγω δράση θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν για να εμβολιαστούν τα αγόρια με το εμβόλιο HPV (καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) ή με το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β όλα τα παιδιά. Πολλοί έσπευσαν να συνταχθούν με τη θέση του καθώς λόγω πανδημίας το ενδιαφέρον έχει εστιαστεί στον COVID-19 και τα υπόλοιπα παιδιατρικά ζητήματα έχουν τεθεί σε δεύτερη μοίρα.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου

Δεν θα μπω στην κριτική της απόφασης για τα 150 ευρώ σε όσους νέους θα εμβολιάζονται για τον κορωνοϊό. Θέλω να πω όμως τούτο.

Τα 140 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν, θα μπορούσαν να δοθούν για να εμβολιαστούν τα αγόρια με το εμβόλιο HPV (καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) ή με το εμβόλιο εναντίον του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Τα εμβόλια αυτά δεν καλύπτονται από την πολιτεία (για τον HPV καλύπτεται μόνο για τα κορίτσια και έχει κόστος 150 ευρώ η δόση).

Κε Πρωθυπουργέ δεν είναι ακόμα αργά για να το αποφασίσετε και να δώσετε τα χρήματα αυτά για τον εμβολιασμό των παιδιών για τα δύο αυτά πολύ σοβαρά νοσήματα. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που προκαλεί προβλήματα. Υπάρχουν και αυτά τα νοσήματα. Τα εμβόλια που υπάρχουν για να προληφθούν πολλοί γονείς δεν μπορούν να τα πληρώσουν από τσέπη τους!!! Κάντε το και όλοι θα σας χειροκροτήσουμε!!!

Το post του παιδιάτρου