Παιχνιδαγωγείο: Το παιχνίδι γίνεται μέρος της μάθησης σε ένα ξεχωριστό Δημοτικό Σχολείο

Είναι χρόνια τώρα γνωστό, πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί είναι το παιχνίδι. Τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους, συγκεντρώνονται καλύτερα και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Άλλωστε, εδώ και 2.400 χρόνια έχει προταθεί από τον Πλάτωνα, να μορφώνονται τα παιδιά παίζοντας. Από τότε και μέχρι σήμερα, πολλοί φιλόσοφοι, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί ερευνητές έχουν τεκμηριώσει, ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν συμμετέχουν στη διαδικασία με όλες τους τις αισθήσεις, όταν παίζουν.

Ωστόσο, σε όλη τη διαδρομή κατασκευής εκπαιδευτικών θεωριών και συστημάτων το παιχνίδι βρίσκεται συνεχώς σε παράλληλο δρόμο με την τυπική εκπαίδευση, ενώ σπάνια συναντιούνται για «σοβαρό σκοπό».

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής εκπαιδευτική κοινότητα αναγνωρίζουν, ότι το παιχνίδι διευρύνει το πεδίο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι δεξιότητες των παιδιών και είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μάθηση, ανεξάρτητα από την ηλικία του μαθητή. Επιπλέον, οργανισμοί όπως η Διεθνής Ένωση για το Παιχνίδι (IPA), η UNICEF, η Επιτροπή Υπουργείων Παιδείας του Καναδά, το Εθνικό Σωματείο Εκπαιδευτικών της Μεγάλης Βρετανίας, εισάγουν στρατηγικές που ενθαρρύνουν περισσότερο παιχνίδι στα δημοτικά σχολεία.

Φαντάζεστε λοιπόν ένα σχολείο όπου το παιχνίδι και η έρευνα γίνονται μάθημα; Σκεφτείτε και εσείς πόσο όμορφα θα νιώθατε και με πόση χαρά θα πηγαίνατε για μάθημα, αν αυτό συμπεριελάμβανε εσάς, ως μέρος της διαδικασίας, και πολύ παιχνίδι.

Με χαρά μάθαμε, ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο λειτουργεί ένα τέτοιο σχολείο, το Παιχνιδαγωγείο. Το Παιχνιδαγωγείο έχει δημιουργήσει ένα νέο Δημοτικό Σχολείο, όπου τα παιδιά είναι ελεύθερα να εκφράζονται και να ακολουθούν την περιέργεια και τη φαντασία τους. Μπορούν να δημιουργούν μέσα σε ένα δομημένο και οργανωμένο πλαίσιο και να βρίσκουν τις διαδρομές προς όποια γνώση πρέπει ή θέλουν να κατακτήσουν.

Στόχος του; Να φέρει το παιχνίδι στη φυσική του θέση, στο κέντρο της μαθησιακής διαδικασίας.

Αν, λοιπόν, αυτό που φαντάζεστε φαίνεται πιο κοντά διαβάζοντας αυτό το άρθρο, θυμηθείτε ότι «το παιχνίδι είναι η αρχή» και επικοινωνήστε με το Παιχνιδαγωγείο για περισσότερες λεπτομέρειες!

Παιχνιδαγωγείο

Νηπιαγωγείο και Δημοτικό: Ομήρου 28, Ν. Ψυχικό

Παιδικός Σταθμός: Καλαβρύτων 1 και Παρίτση 17Α, Ν.Ψυχικό

Τηλέφωνα: 2106724288 – 2106711809

Ε-mails: info@paixnidagogeio.gr, dimotiko@paixnidagogeio.gr

Ωράριο επικοινωνίας   

Δευ- Παρ:  9:00 – 16:00