Περάσατε ήπια Covid-19; Δείτε τι μπορεί να σας έχει «αφήσει»

Περάσατε ήπια Covid-19; Δείτε τι μπορεί να σας έχει «αφήσει»

Η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως η συρρίκνωση και η ατροφία, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι βρήκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ασθενών πριν και μετά τη λοίμωξη από κορονωϊό.

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΟΣΟ COVID-19.

Ακόμη και μετά από μία ήπια νόηση, ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου εμφανίζει συχνά μια μικρή συρρίκνωση, με λιγότερη φαιά ουσία ιδίως στις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που σχετίζονται με την όσφρηση και τη μνήμη. Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο αυτές οι αλλαγές είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες – έστω εν μέρει – μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροαπεικόνισης Γκουενέλ Ντουό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν τον εγκέφαλο 785 ατόμων ηλικίας 51 έως 81 ετών, εκ των οποίων 401 ανθρώπων κατά μέσο όρο 4,5 μήνες μετά από τη διάγνωση τους με Covid-19 (ήπια στο 96% των περιπτώσεων, ενώ το 4% είχε νοσηλευθεί), καθώς και 384 ατόμων χωρίς κορονοϊό (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαβάστε τη συνέχεια στο Infokids.cy.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχονται αλλαγές στα self test των μαθητών – Στο «κόκκινο» τα κρούσματα στα σχολεία μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Κερδίστε 2 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Ταρτούφος» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (13/3)

Θάνατος 3 παιδιών: Η ανακοίνωση του νέου δικηγόρου της μητέρας που θα συζητηθεί – Τα κρίσιμα σημεία της έρευνας