Πλεύρης: “Το ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Όλα προς όφελος των παιδιών”

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τις 3.000 αναμονές χειρουργείων στο Παίδων

Πλεύρης: “Το ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Όλα προς όφελος των παιδιών”

Η σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – Ελπίδα» ως αυτοτελούς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και στο οποίο μεταφέρονται ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού εχει προκαλέσει αναβρασμό σε νοσοκομειακούς αλλά και γονείς παιδιών με καρκίνο.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) εκτιμά πως η αυτοτέλεια που επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «το μόνο που θα κάνει είναι να ανοίξει το δρόμο για παραπομπή των περιστατικών που εξυπηρετούν αυτά τα τμήματα στον ιδιωτικό τομέα» και  τονίζει ότι τα νοσοκομεία «ανήκουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας και τα ογκολογικά τμήματα τους λειτουργούν άριστα, χρόνια τώρα, με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουν εαυτό μέρα και νύχτα».

«Οι γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται με καρκίνο ετοιμάζονται για κινητοποίηση την ώρα που έπρεπε να βρίσκονται στο προσκεφάλι των παιδιών τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα». Ο σύλλογος εκφράζει την ανησυχία του «ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου “κέντρου”, καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων».

Πλεύρης: Το ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν θα ιδιωτικοποιηθεί

Σε συνέντευξη του παραχώρησε στην εκπομπή “Aλήθειες με τη Ζίνα” στο STAR o υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε εκτενώς στην μετατροπή του Κέντρου Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε ογκολογικό κέντρο, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του και όπως ξεκαθάρισε δωρεάν θα παραμείνει η περίθαλψη των παιδιών με καρκίνο.

Στόχος είναι αυτονομία του ογκολογικού κέντρου και όχι η ιδιωτικοποίησή του επεσήμανε ο υπουργός.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά  «Το αναβαθμίζουμε δίνοντάς του την αυτονομία να είναι ογκολογικό κέντρο. Το ογκολογικό αυτό κέντρο δεν ιδιωτικοποιείται. Το δημόσιο έχει και την εποπτεία και τοποθετεί και το Διοικητικό Συμβούλιο. Ρητώς χρηματοδοτείται από το δημόσιο, όπως χρηματοδοτούνταν και όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται, παραμένουν και είναι δωρεάν ακόμα και για αυτούς που είναι ανασφάλιστοι.

Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και επιπλέον οι εργασιακές σχέσεις παραμένουν οι ίδιες.

Αυτό σημαίνει ότι ιατροί οι οποίοι εργάζονται και οι νοσηλευτές παραμένουν με τη σχέση του Δημοσίου Δικαίου.

Αυτό όμως το οποίο κάνουμε και είναι προς όφελος των ασθενών, είναι ότι του δίνουμε μια ευελιξία ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στο δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις θεραπείες που κάνει τώρα με τους πόρους τους οποίους θα λαμβάνει είτε από δωρεές είτε και από την επιπλέον χρηματοδότηση που υπάρχει. Θα μπορεί αυτόνομα να είναι σε συνεργασίες με το εξωτερικό, να παίρνει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα που δεν είναι στο δημόσιο σύστημα και να τους πληρώνει, να βάζει περισσότερες κλινικές δομικές φαρμάκων, να βάζει περισσότερες θεραπείες».

Χαρακτήρισε «αισχρό ψεύδος» την πληρωμή των θεραπειών από τους γονείς

«Το λέω ευθέως, γιατί μόνο έτσι μπορώ να το απαντήσω. Όχι απλά δε θα πληρώνουν, θα έχουν περισσότερες δυνατότητες και πολύ απλά το λέτε, αυτή τη στιγμή έχουμε το δημόσιο λοιπόν το οποίο αντιστοίχως στο Παίδων δίνει τα χρήματα που αναλογούν. Παραμένει ο χαρακτήρας δημόσιος. Η ευελιξία που δίνεται είναι προς όφελος και εξηγώ γιατί: Σήμερα το Παίδων παίρνει κάποια χρήματα από το κράτος. Αυτή τη στιγμή αυτονομούμε την ογκολογική μονάδα και την κάνουμε ογκολογικό κέντρο. Με τις δωρεές τις οποίες έχει ή με τις συνεργασίες στο εξωτερικό δε στηρίζεται μόνο στα χρήματα τα οποία λαμβάνει από εμάς.

Αλλά μπορεί αύριο το πρωί αν κρίνει ότι πρέπει να έχει ένα επιπλέον μηχάνημα να μπορεί να το πάρει, αν θέλει να έχει σχέση με έναν γιατρό ο οποίος εργάζεται στο εξωτερικό και θέλει να έχει μία συνεργασία να μπορεί να την έχει.

Μπορεί να τον φέρει στην Ελλάδα, εάν θέλει να κάνει συνεργασίες απευθείας το ίδιο ως ογκολογική μονάδα με ογκολογικά κέντρα του εξωτερικού για να αλλάζουν τεχνογνωσία».

«Σήμερα για να φύγει ένα παιδάκι λόγου χάρη να πάει ενδεχομένως στο εξωτερικό ή να έρθει ένας γιατρός εδώ πέρα ακολουθείται μια διαδικασία μέσω ΕΟΠΥΥ ανώτατο υγειονομικού Συμβούλιο. Πλέον αν έχει μια αυτοτέλεια αυτό το όργανο μπορεί απευθείας να φέρνει το γιατρό ο οποίος δεν είναι γιατρός του ΕΣΥ, να μπορεί να έχει σύμβαση με το ίδιο το κέντρο, να κάνει πράξεις στο ίδιο το κέντρο, να αμείβεται και αυτό τελικά να είναι προς όφελος των ίδιων των παιδιών»

"Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το Πάσχα που το παιδί μου πάλευε με τον καρκίνο στο νοσοκομείο..."

οι υπηρεσίες που θα λαμβάνουν τα παιδιά θα είναι μεγαλύτερες, περισσότερες

«Αυτή τη στιγμή για να το πούμε σε νούμερα, ο παιδικός καρκίνος στη χώρα μας που παρουσιάζεται περίπου σε 300 παιδιά το χρόνο, είναι ένας αριθμός, μεγάλος αριθμός, είναι ιάσιμο στο κομμάτι του 80%. Δηλαδή σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες είναι στο 80%.

Για να πετύχεις να πας το 80% στα 100% γιατί μιλάμε για παιδιά, θέλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και να έρθουν εδώ πέρα περισσότερες θεραπείες.

Κρατάμε απόλυτα το δημόσιο χαρακτήρα του αλλά για να έχει μια ευελιξία το ίδιο, απευθείας να έρχεται σε επαφή με τα καλύτερα κέντρα που μπορεί να υπάρχουν παγκοσμίως, να φέρνει τεχνογνωσία, να φέρνει γιατρούς εδώ πέρα, του δίνουμε τη δυνατότητα να αξιοποιεί πολύ περισσότερους πόρους. Άρα γυρνάνε όλα αυτά πίσω στα παιδιά».

Διαβάστε επίσης:

Ξεσπά η σύντροφος του Καρβέλα: «Σε ποια χώρα είχε την ατυχία να γεννηθεί το παιδί μου;» – H φωτό του 11 μηνών γιου τους

Γνωρίστε τους Λαρισαίους μαθητές που απέσπασαν μετάλλια στην Μαθηματική Ολυμπιάδα

Οι μαθητές Δημοτικού Σχολείου «υιοθέτησαν» δημόσιο χώρο και έστησαν το δικό τους πάρκο!