Ποιες μάσκες πρέπει να φορούν τα παιδιά στο σχολείο από τη Δευτέρα;

Ποιες μάσκες πρέπει να φορούν τα παιδιά στο σχολείο από τη Δευτέρα;

Η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον έχει σαρώσει τα πάντα στη χώρα και παγκοσμίως,  ενώ τα παιδιά καλούνται σε λίγες μέρες να ξαναμπούν στις τάξεις με πρόσθετα μέτρα προστασίας.

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς γονείς είναι οι μάσκες που πρέπει να φορούν τα παιδιά κατά την παραμονή τους στο σχολείο για μεγαλύτερη προστασία.

Μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία

Η Μέγκαν Σρίνιβας, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, παραδέχεται ότι η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της φορούν τις KN95. Όπως υποστηρίζει ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας έχει πέντε στρώσεις προστασίας και πιο καλή εφαρμογή, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την είσοδο και την έξοδο σωματιδίων.

Μάλιστα, συνιστά τις συγκεκριμένες μάσκες και σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία. Αν δεν είναι διαθέσιμες, τότε προτείνει χειρουργική μάσκα μιας χρήσης. «Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο και να του εξηγήσουμε ότι οι μάσκες διαφορετικής ποιότητας προσφέρουν διαφορετική προστασία», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής στο τμήμα πρόληψης λοιμώξεων στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ Γκρέιχαμ Σνάιντερ υποστηρίζει ότι προστατευτικά λειτουργεί κάθε μάσκα που προσφέρει αποτελεσματική σφράγιση και φοριέται σωστά, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα από το CDC σχετικά με τον τρόπο εξάπλωσης της Omicron, καθώς και το εάν η μετάδοση σχετίζεται με τους τύπους μασκών. Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία του αφορά στον αριθμό των πολιτών που δεν φορούν μάσκες οποιουδήποτε τύπου.

Η σύγκριση αποτελεσματικότητας των μασκών

Η WSJ παρουσιάζει γράφημα, στο οποίο δείχνει τον χρόνο που απαιτείται για τη μετάδοση μολυσματικής δόσης ιού από άτομο που νοσεί με Covid σε άτομο που φορά υφασμάτινη μάσκα, χειρουργική μάσκα, μάσκα N95 ή καθόλου μάσκα.

Αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, είναι πολύ πιθανό η μετάδοση να γίνει μέσα σε 15 λεπτά. Αν ο ένας φορά υφασμάτινη μάσκα και ο δεύτερος δεν φορά, η μετάδοση μπορεί να γίνει σε 20 λεπτά. Αν και οι δύο φορούν χειρουργική μάσκα, χρειάζεται μία ώρα για να μεταδώσουν.

Με τη χρήση υφασμάτινης μάσκας, οι χρόνοι μετάδοσης περιορίζονται από 20 λεπτά έως και 3,3 ώρες, ενώ με την απλή χειρουργική μάσκα, από 30 λεπτά έως και 5 ώρες. Αν, ωστόσο, και οι δυο φορούν KN95 (N95), με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες ώστε να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Διαβάστε επίσης

Το Πατρινό Καρναβάλι διοργανώνει διαγωνισμό κόμικ για εφήβους!

Πόσες μέρες πρέπει να μείνει το παιδί στο σπίτι σε περίπτωση κρούσματος;

14χρονος με αρνητές γονείς… προσφεύγει στον εισαγγελέα για να εμβολιαστεί