Το Πατρινό Καρναβάλι διοργανώνει διαγωνισμό κόμικ για εφήβους!

Το Πατρινό Καρναβάλι διοργανώνει διαγωνισμό κόμικ για εφήβους!

Παρά το γεγονός, ότι οι υγειονομικές συνθήκες και φέτος να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση του Πατρινού Καρναβαλιού με την μορφή που όλοι γνωρίζουμε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζονται οι προετοιμασίες εκδηλώσεων (όπως η τελετή έναρξης) αλλά και διαφόρων άλλων δράσεων.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι και η διενέργεια πανελλήνιου διαγωνισμού comics με τίτλο «Ανάδειξη του καλύτερου Καρναβαλικού comics εφήβων 2022 για το Πατρινό Καρναβάλι».

Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με το Καρναβάλι με πρωτότυπο τρόπο μέσα από την τέχνη των comics.

Οι δημιουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακά ή ψηφιακά μέσα και το έργο μπορεί να είναι χιουμοριστικό, σουρεαλιστικό ή σοβαρό.

Ο σκοπός είναι να αναδειχθούν οι έφηβοι της Ελλάδας που αγαπούν να δημιουργούν comics και να τους δοθεί κίνητρο να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτή τη μορφή τέχνης. Άλλωστε βασικά χαρακτηριστικά του Πατρινού Καρναβαλιού όπως η φρεσκάδα, η ζωντάνια, το χρώμα, το κωμικό στοιχείο, η σάτιρα, η ανατροπή, η φαντασία αλλά και η ελευθερία της επιλογής του τρόπου έκφρασης και δημιουργίας συναντώνται και στην τέχνη του comics.

Το comics θα πρέπει να σχεδιαστεί σε μία με δύο σελίδες Α4 με θέμα το καρναβάλι. Το ύφος και η τεχνική σχεδίασης είναι ελεύθερη. Format / Ανάλυση: Το comics θα πρέπει να έχει ανάλυση 300 dpi, color mode CMYK, format pdf ή tif και απαραίτητα να επισυνάπτεται και ένα αρχείο jpg σε χαμηλή ανάλυση έως 1 MB για χρήση web. Προαιρετικά, η κάθε πρόταση μπορεί να συνοδεύεται με ένα σύντομο κείμενο επεξήγησης / υποστήριξης της ιδέας.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο Διαγωνισμό έχουν όλοι οι έφηβοι της Ελλάδας από 11 έως και 17 ετών εφόσον καταθέσουν την πρόταση τους εντός της χρονικής προθεσμίας.

Για την κρίση της Κριτικής Επιτροπής θα ληφθεί υπ’ όψη ο βαθμός προσέγγισης στους ακόλουθους τεθέντες στόχους, οι οποίοι έχουν ισοδύναμη βαρύτητα: τα αισθητικά χαρακτηριστικά της πρότασης, η συμβολή στην προώθηση των μηνυμάτων του φετινού Π.Κ. όπως αυτά προκύπτουν από το δημιουργικό σκεπτικό , η καλλιτεχνική πρωτοτυπία της πρότασης.

Τα τρία comics που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις-βραβεία .

Παράλληλα στο πρώτο νικητή θα δοθούν τα δύο τεύχη του συλλεκτικού comics «Ο Κρυμμένος Θησαυρός των εντόμων» του Πατρινού δημιουργού comics Γιώργου Μελισσαρόπουλου. Στο δεύτερο και τρίτο νικητή θα δοθούν αναμνηστικά δώρα από το πωλητήριο της Κ.Ε.ΔΗ.Π. Καρναβάλι Πάτρας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν στα email τους ένα αναμνηστικό ευχαριστήριο σκίτσο για την συμμετοχή τους.

Όλα τα έργα των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν ψηφιακά στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr σε έκθεση online, ξεκινώντας την περίοδο του καρναβαλιού. Όλα τα έργα θα παραμείνουν εκεί όσο υπάρχει η σελίδα, ως καταγραφή.

Τα έργα θα κριθούν από μια τριμελή κριτική επιτροπή δημιουργών κόμικ.

Η τριμελής κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους Γιώργο Μελισσαρόπουλο (σκιτσογράφο/animator, με συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, www.meliss.gr), Άκη Μελάχρη (σκιτσογράφο/animator, βασικός συνεργάτης των εκδόσεων ΑΓΚΥΡΑ, www.toonmel. com) και Νικόλα Στεφαδούρο (σκιτσογράφο, με εμπειρία στη διδασκαλία και πλήθος συνεργασιών, www.stefadouros.gr).

Πηγή: Εφημερίδα «Πελοπόννησος»

Διαβάστε επίσης:

Χαμόγελα μετά την τραγωδία στην Άρτα: Βγαίνει από τη ΜΕΘ ο 16χρονος – Γεννάει η μαμά του

«Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει» και άλλες 29 παροιμίες για τους Γιάννηδες

Γιώργος Λεμπέσης – Σοφία Τραντίδου: Ζουν το θαύμα – Μετά από πέντε εξωσωματικές ήρθε ο γιος τους