Πώς να κρατήσετε το σπίτι δροσερό αν δεν έχετε air-condition

Το καλοκαίρι συνεπάγεται ζέστη, υγρασία, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και γενικά ένα κλίμα, το οποίο δύσκολα μπορεί να αντέξει κανείς.

Ειδικά μέσα σε κτίρια, τα οποία τα «βλέπει» ο ήλιος την περισσότερη ώρα της ημέρας και δεν έχουν κάποια μόνωση, η εξωτερική θερμοκρασία μοιάζει να διπλασιάζεται. Για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη αυτή ζέστη οι περισσότεροι από εμάς έχουμε προμηθευτεί με κλιματιστικά.

Τα κλιματιστικά, όμως, όπως αποδεικνύεται, φέρουν μέρος ευθύνης για την αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ συμβάλλουν αρνητικά στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνοντάς τον κατά πολύ.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να δροσιστείτε όσοι από εσάς δεν έχετε κάποιο κλιματιστικό στον χώρο σας ή δεν θέλετε να το λειτουργείτε πολλές ώρες μέσα στην ημέρα;

Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε ορισμένα tips, τα οποία θα σας λύσουν τα χέρια με το θέμα ζέστη – δροσιά – κλιματισμός.

Δροσερό δωμάτιο

  • Για να διατηρήσετε ένα δωμάτιο δροσερό πρέπει να το αερίζετε σωστά. Προτιμήστε να ανοίγετε τα παράθυρά τις πρωινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη, δηλαδή τις πολύ πρωινές ώρες και να τα κλείνετε όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ, όπως γίνεται τις μεσημεριανές ώρες.
  • Ξεφορτωθείτε ό,τι μπορεί να συλλέγει αρκετή σκόνη, όπως χαλιά και πολλά μαξιλάρια. Ο αέρας θα είναι καθαρότερος και θα παραμένει πιο δροσερός για περισσότερο.
  • Στα δωμάτια που ο ήλιος «αντικρίζει» για πολλές ώρες, κρεμάστε ανοιχτόχρωμες (προτιμήστε το λευκό) κουρτίνες σε χοντρό λινό ύφασμα. Τα συνθετικά υφάσματα «κλειδώνουν» περισσότερη ζέστη μέσα στον χώρο με αποτέλεσμα, ακόμα και σωστό εξαερισμό χώρου να κάνετε, το δωμάτιό σας να ζεσταίνεται αρκετά γρήγορα.

Ανεμιστήρες

  • Μην υποτιμήσετε την χρησιμότητα ενός ανεμιστήρα οροφής. Είναι φθηνοί, διακοσμούν τον χώρο και τον δροσίζουν αρκετά.
  • Φτιάξτε ένα δικό σας air-condition, τοποθετώντας μπροστά από τον μικρό ανεμιστήρα σας δοχεία γεμάτα με παγωμένο νερό. Ο ανεμιστήρας φυσά και ο κρύος αέρας από τα δροσερά μπουκάλια με το νερό απλώνεται σε όλο το δωμάτιο.

Σεντόνια

  • Όταν κάνει ζέστη ο ύπνος μπορεί να γίνει μαρτύριο. Γι’ αυτό χρησιμοποιήστε βαμβακερά σεντόνια, τα οποία απορροφούν την υγρασία και αφήνουν το δέρμα να αναπνεύσει καλύτερα.
  • Τοποθετήστε, επίσης, λίγη ώρα πριν ξαπλώσετε τα σεντόνια σας στο ψυγείο για λίγο και στρώστε το κρεβάτι σας με παγωμένα σκεπάσματα.

Αν έχετε κλιματιστικό

  • Οι ειδικοί προτείνουν, ότι η ιδανική θερμοκρασία για να κοιμόμαστε είναι οι 25 βαθμοί. Ρυθμίστε, λοιπόν, το air-condition σας σε αυτή τη θερμοκρασία και θα κοιμάστε καλύτερα τις ζεστές μέρες και, αν η συσκευή σας διαθέτει λειτουργία που της επιτρέπει να σταματά, όταν φτάνει τα όρια της επιτρεπτής θερμοκρασίας στον χώρο, ενεργοποιήστε την. Έτσι το δωμάτιό σας θα παραμείνει δροσερό και ο λογαριασμός του ηλεκτρικού δεν θα «φουσκώσει» πολύ.

Πηγή: Brightside.com