Πώς να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, το σώμα, την εφηβεία και άλλα δύσκολα θέματα

«Μαμά, τι είναι το σεξ;»

Αργά ή γρήγορα θα έρθει η στιγμή που το παιδί θα σας κάνει αυτή την ερώτηση και θα σας φέρει σε αμηχανία. Σχεδόν κανένας γονιός δεν είναι προετοιμασμένος για αυτή την κατάσταση,  καθώς δεν ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει και κυρίως πώς να απαντήσει.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να πάψει να είναι ταμπού

Τα παιδιά συνήθως κάνουν ερωτήσεις γύρω από το θέμα του σεξ γιατί κάτι άκουσαν στο σχολείο, στην τηλεόραση ή σε μία συζήτηση μεγάλων. Η αμηχανία, η επίπληξη και ο θυμός ως αντίδραση στις ερωτήσεις των παιδιών για θέματα σεξουαλικότητας μπορεί να μεταδώσουν λανθασμένα στο παιδί το μήνυμα ότι τα θέματα αυτά είναι «κάτι κακό». Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί είναι προτιμότερο να του δώσετε μία σωστή και ολοκληρωμένη απάντηση, παρά να του μεταδώσετε μία λάθος γνώση.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση δεν είναι –και δεν πρέπει να είναι– θέμα ταμπού, ούτε θα πρέπει να ξεκινάει στην εφηβεία. Ξεκινώντας την από νωρίς, βοηθάμε τα παιδιά να ανακαλύψουν το σώμα τους, να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να μάθουν πώς να προστατεύονται.

Tα τρία «A» της επικοινωνίας

• Mιλήστε στο παιδί με απλά λόγια, ανάλογα με την ηλικία του, ώστε να κατανοήσει όσα του λέτε.

• Aπαντήστε στις ερωτήσεις του παιδιού άμεσα, χωρίς υπονοούμενα.

• Mη φοβάστε και μην αποφεύγετε την αλήθεια, για να μη δημιουργηθούν στο παιδί περιττοί φόβοι.

«Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, πάντα πρωτοπόρες στον τομέα των παιδικών βιβλίων, μόλις κυκλοφόρησαν το βιβλίο «Ας μιλήσουμε για μελισσούλες και λουλουδάκια» έναν εικονογραφημένο οδηγό σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που θα βοηθήσει σημαντικά τους γονείς να βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις στα «δύσκολα» ερωτήματα που θα τους θέσουν τα παιδιά.

Γραμμένο σε απλή γλώσσα, με ξεκάθαρη εικονογράφηση και επιστημονικά ακριβείς πληροφορίες, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών σχολικής ηλικίας που αρχίζουν να εκφράζουν τις απορίες τους για το πώς γίνονται τα μωρά, σε τι διαφέρουν μεταξύ τους τα κορίτσια από τα αγόρια, ποια μέρη του σώματος πρέπει να τα κρατάμε κρυφά, πώς αλλάζει το σώμα μεγαλώνοντας αλλά και τι είναι αγάπη!

Διαβάζοντάς το, το παιδί θα γνωρίσει το σώμα του, θα το αγαπήσει, θα μάθει να προστατεύεται από φαινόμενα κακοποίησης και – το κυριότερο – θα μεγαλώσει απαλλαγμένο από τα κόμπλεξ που συνοδεύουν τις λέξεις που περιγράφουν μέρη του ανθρώπινου σώματος αλλά και τα σκίτσα του γυμνού σώματος. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι προσεγμένη ούτως ώστε να εξηγεί στο παιδί όλα όσα πρέπει να μάθει, σε απόλυτη όμως συνάρτηση με την ηλικία και το γνωσιακό του επίπεδο.

Στις σελίδες του, το παιδί θα έχει μια πρώτη επαφή με το τι είναι το σεξ, τα φύλα και οι σχέσεις και θα αρχίσει ενδεχομένως να θέτει ακόμα πιο δύσκολες ερωτήσεις σε μια προσπάθεια να κατανοήσει πλήρως τα όσα διάβασε. Nα είστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί στις ερωτήσεις αυτές, γιατί φανερώνουν την εξελικτική ωριμότητα του παιδιού.

Αξίζει να σταθούμε και στο τελευταίο μέρος του βιβλίου όπου περιλαμβάνεται ένας πλήρης οδηγός συμβουλών για γονείς ώστε να συνειδητοποιήσουν γιατί είναι σημαντική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από νωρίς, γιατί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και σε αυτό το κομμάτι της ανατροφής, αλλά και να μάθουν πώς θα ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτό το καθήκον του γονεϊκού τους ρόλου.

«Οδηγός εφηβείας για κορίτσια» και «Οδηγός εφηβείας για αγόρια» : Δυο βιβλία που λύνουν όλες τις απορίες για τα την εφηβική ηλικία

Η εφηβεία είναι η ηλικία όπου το σώμα «ξυπνάει» και η σεξουαλικότητα εκφράζεται πιο έντονα από κάθε άλλη περίοδο της ζωής. Ο έφηβος, ανεξαρτήτως φύλου, βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μεταβολών σε διάφορα επίπεδα (σωματικές, γνωσιακές, ψυχοκοινωνικές) και παλεύει να κατανοήσει όλα όσα του συμβαίνουν αλλά και όλα όσα αισθάνεται.

Τα ολοκαίνουργια βιβλία «Οδηγός εφηβείας για κορίτσια» και «Οδηγός εφηβείας για αγόρια» είναι η καλύτερη απάντηση στο τι πρέπει να περιμένει κάθε παιδί τώρα που θα μπει στην εφηβεία.

Με σύνθημα «Χαλάρωσε και απόλαυσε την εφηβεία σου!» τα βιβλία αυτά καλούν αγόρια και κορίτσια να αγκαλιάσουν τις φυσιολογικές αλλαγές που τους συμβαίνουν και να διαχειριστούν με ψυχραιμία τη μετάβαση από την παιδικότητα στον μοναδικό κόσμο της εφηβείας που είναι ο προθάλαμος της ενηλικίωσης.

Οι έφηβοι ανακαλύπτουν το σώμα τους

Μέσω των βιβλίων αυτών δίνεται στα παιδιά 10 χρονών και πάνω η δυνατότητα να λάβουν απαραίτητες γνώσεις και να υιοθετήσουν υγιείς συμπεριφορές για την πρόληψη της σωματικής, σεξουαλικής και ψυχικής τους υγείας.

Στις σελίδες τους θα βρείτε μια ευρεία γκάμα θεματολογίας δοσμένη με απλό και κατανοητό τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και παρεξηγήσεων. Τόσο η κοριτσίστικη όσο και η αγορίστικη εκδοχή αποκαλύπτουν στον αναγνώστη τα μυστικά της εφηβείας που αντιστοιχούν στο φύλο του, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μοιράζονται την ίδια ακριβώς προσέγγιση σε θέματα που άπτονται της διατροφής, του εκφοβισμού και της εξωτερικής εμφάνισης, της σχολικής ζωής και των οικογενειακών ζητημάτων.

Τα βιβλία αυτά δίνουν ιδανική αφορμή για να λυθούν οι απορίες ενός παιδιού που δεν τολμά να μιλήσει ανοιχτά με τους γονείς του για όλα όσα το απασχολούν. Εκτός από τις προφανείς απαντήσεις στο τι είναι η εφηβεία, πότε ξεκινάει και πώς θα αλλάξει το σώμα, ξεφυλλίζοντάς τα ο αναγνώστης θα μάθει όλα τα μεταβατικά στάδια που περνούν τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια, μέχρι να γίνουν νεαρές κοπέλες και νεαροί άνδρες αντίστοιχα.

Το δε στήσιμο του βιβλίου επιτρέπει στο παιδί να πηγαίνει κατευθείαν στο ζήτημα που το απασχολεί χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να έχει διαβάσει όλα τα προηγούμενα κεφάλαια.

Με ευρηματικούς τίτλους όπως «Ας μιλήσουμε για στηθάκια», «Τρίχες παντού», «Ας μιλήσουμε για το πέος», «Απρόβλεπτες στύσεις» και «Καψούρα: η καλή, η κακή και η ΑΑΑΧ!» που είναι προσαρμοσμένες στην αργκό των εφήβων, ο αναγνώστης νιώθει ακόμα πιο οικεία με το περιεχόμενο των όσων περιγράφονται και απενοχοποιείται να μιλά για αυτά τα ζητήματα με παρέες.

Με εικονογράφηση που παραπέμπει σε σημειωματάριο εφήβου, χρήσιμες συμβουλές και μικρά ευανάγνωστα κείμενα, τα δυο αυτά βιβλία είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να διαβάσει ένα παιδί για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και το σώμα του δίχως ντροπή, αμηχανία και προκαταλήψεις.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη στήλη «Θέλω να ρωτήσω» όπου δίνονται εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε απορίες πολλών παιδιών, καθώς και στο γλωσσάρι, στο τέλος του βιβλίου, όπου επεξηγούνται σημαντικές λέξεις που οφείλει να γνωρίζει το παιδί.

Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, το κορίτσι αλλά και το αγόρι θα είναι πλέον πανέτοιμο και πλήρως ενημερωμένο ώστε να ανέβει στο τρένο της εφηβείας και να απολαύσει αυτό το ανεπανάληπτο ταξίδι. Θα έχει πλέον επίγνωση του τι πρέπει να περιμένει και πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε όσα θα έρθουν μοιραία με την έναρξη της εφηβείας.

Ο σεξουαλικός αλφαβητισμός των παιδιών είναι σημαντικός!

Και να θυμάστε: Μιλώντας για το σεξ ανοιχτά με τα παιδιά μας, δεν τα παροτρύνουμε να το δοκιμάσουν «πριν την ώρα τους» – τουναντίον, τα καλά ενημερωμένα παιδιά είναι εκείνα που ξεκινούν τη σεξουαλική δραστηριότητα σε ηλικία μεγαλύτερη και διατρέχουν σαφώς μειωμένο κίνδυνο για εφηβική εγκυμοσύνη και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Αναμφίβολα, πρόκειται για δυο πολύτιμα βιβλία – οδηγούς εφηβικής ζωής που πρέπει να βρίσκονται σε περίοπτη θέση, σε κάθε εφηβικό δωμάτιο.