Πώς να προστατεύσω το νεογέννητο από τις ασθένειες όταν το αδελφάκι του πηγαίνει σχολείο;

Δεν υπάρχει ευτυχέστερη στιγμή για την οικογένεια, από αυτήν της υποδοχής ενός νέου μέλους! Τα μεγαλύτερα αδελφάκια, που συνήθως αποζητούν ένα μωρό, τρελαίνονται από την χαρά τους και, όταν αυτό με το καλό έρθει, δεν θέλουν τίποτε άλλο από το να είναι συνέχεια μαζί του.

Και ποιος γονιός δεν βιώνει αυτές τις στιγμές αγνής αδελφικής αγάπης με συγκίνηση;

Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως όπως στα παραμύθια παραμονεύει πάντα η κακιά νεράιδα, έτσι και στην ζωή, παραμονεύουν οι ιώσεις, οι οποίες έχουν μια ιδιαίτερη «συμπάθεια» στα μικρά παιδιά, με το ανώριμο ακόμα ανοσοποιητικό τους σύστημα, πόσο μάλλον στα νεογέννητα!

Όταν το μεγαλύτερο αδερφάκι «δίνει» αγάπη, φιλιά και… βακτήρια!

Μια συχνή αγωνία των γονιών όταν ετοιμάζονται να υποδεχθούν το νεογέννητο, ειδικά κατά την σχολική περίοδο, είναι μη τυχόν αυτό νοσήσει από κάποια ασθένεια που θα «φέρει» το μεγαλύτερο παιδί στο σπίτι, είτε νοσώντας το ίδιο είτε απλά ως φορέας.

Τι πρέπει να κάνουν, λοιπόν, οι γονείς προκειμένου να προστατεύσουν το μωρό από έναν κίνδυνο που μπορεί ακόμα και στο νοσοκομείο να το οδηγήσει;

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, είναι απαραίτητο οι γονείς να λάβουν τα παρακάτω μέτρα προφύλαξης:

1.Δεδομένου, ότι ο ερχομός του μωρού φέρνει έτσι κι αλλιώς μεγάλη αλλαγή στη ζωή του μεγαλύτερου παιδιού, το οποίο αναπόφευκτα νιώθει κάπως να… παραμερίζεται, προσπαθούμε να μην το αποξενώσουμε από το μωρό, παρά να κάνουμε το αντίστροφο: Να απομονώσουμε το μωρό, προσπαθώντας να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο μεγάλο μας παιδί, όταν επιστρέφει στο σπίτι από το σχολείο.

Έτσι, προσπαθούμε να έχουμε το μωρό σε άλλο δωμάτιο από το μεγάλο μας παιδί, το οποίο φροντίζουμε να αερίζουμε συχνά.

2.Επειδή, βέβαια, είναι αναπόφευκτο τα παιδιά μας να περάσουν και χρόνο μαζί, φροντίζουμε κάθε τόσο να αποτρέπουμε την είσοδο των βακτηρίων στον οργανισμό του μωρού μας:

Προσπαθούμε να του πλένουμε τακτικά τα χέρια και να καθαρίζουμε τα παιχνίδια που βάζει στο στόμα και -κυρίως- καθαρίζουμε τη μυτούλα του από εκκρίσεις που μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνα βακτήρια στους αεραγωγούς του.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι με την χρήση ενός ασφαλούς αποσυμφορητικού, όπως το Physiomer Baby, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε ήδη από τις πρώτες μέρες του μωρού. Η μαλακή, ελαστική άκρη του, εφαρμόζει τέλεια στη μυτούλα του μωρού, το σύστημα ψεκασμού εκλύει όση ακριβώς δόση φυσικού θαλασσινού νερού απαιτείται, ενώ αμέσως μετά την εφαρμογή το μωρό νιώθει πολύ καλύτερα, αφού διευκολύνεται η αναπνοή του.

Χάρη στο Physiomer Baby, οι εκκρίσεις στη μυτούλα του μωρού απομακρύνονται εντελώς και μαζί με αυτές φεύγουν τα βακτήρια που επιχειρούν να εισβάλουν στον οργανισμό του. Έτσι αποτρέπονται σε μεγάλο ποσοστό ιώσεις και κυρίως επίπονες ωτίτιδες.

3.Εξηγούμε στο μεγαλύτερο παιδί μας, ότι την περίοδο των ιώσεων χρειάζεται να έχει όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με το μωράκι, για να μην του μεταφέρει κάποιο μικρόβιο που μπορεί να το κάνει να αρρωστήσει. Του θυμίζουμε πόσο δυσάρεστα νιώθει εκείνο κάθε φορά που είναι άρρωστο και το καλούμε να συμφωνήσει, ότι δεν θέλουμε να νιώσει έτσι και το αδερφάκι του.

4.Αναφορικά με το αν πρέπει ή δεν πρέπει να στέλνουμε τον πρώτο καιρό το μεγαλύτερο παιδί στο σχολείο, αυτό σίγουρα έχει να κάνει με την ηλικία του, αλλά και με την χρονική περίοδο.

Για παράδειγμα, αν το μεγαλύτερο παιδί ετοιμάζεται να ξεκινήσει ή πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, ίσως είναι προτιμότερο να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση ή αναβολή, ώστε να προληφθεί κάπως η μεταφορά πιθανών λοιμώξεων στο σπίτι. Αυτό είναι επιτακτικό αν την περίοδο εκείνη υπάρχει έξαρση κάποιας επιδημίας, π.χ. γρίπης, ή αν έχουν γίνει γνωστά κρούσματα στο σχολείο του μεγαλύτερου παιδιού.

5.Σε κάθε περίπτωση, επιστρέφοντας το παιδί από το σχολείο ή από οποιονδήποτε κλειστό χώρο έχει βρεθεί, είναι απαραίτητο πριν έρθει σε επαφή με το μωρό, να αλλάζει ρούχα, να πλένει καλά τα χέρια του και να μην το φιλά γύρω από το στόμα.

Εξυπακούεται, ότι αν το μεγαλύτερο παιδί νοσήσει, χρειάζεται να απομονώσετε το μωρό και φυσικά να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για περισσότερα μέτρα. Τέλος, χρειάζεται και εσείς να πλένετε τα χέρια σας και να αλλάζετε τακτικά ρούχα, όταν φροντίζετε το μεγαλύτερο παιδί που νοσεί.