Οι γενναίοι και περιπετειώδεις τύποι δεν είναι φτιαγμένοι από ατσάλι
Μπορεί να τον γνωρίσαμε στο πλευρό του μοναδικού Σρεκ, ωστόσο ο «Γάτος Σπιρουνάτος» έχει καταφέρει και μόνος του να γίνει αγαπημένος ήρωας των παιδιών μέσα από τις ταινίες που πρωταγωνιστεί ο ίδιος.
Στην ταινία «Ο Παπουτσωμένος Γάτος: Η τελευταία επιθυμία» ολοκληρώνει με επιτυχία τις αποστολές του, ωστόσο διδάσκει ταυτόχρονα, τόσο στους μικρούς, όσο και στους μεγάλους, ότι όλοι οι γενναίοι και περιπετειώδεις τύποι, δεν είναι φτιαγμένοι από ατσάλι, αλλά έχουν συναισθήματα, αγχώνονται και παθαίνουν ακόμη και… κρίσεις πανικού.
Ο γραφίστας της Dreamworks, Prashanth Cavale, ο οποίος δημιούργησε την κρίση πανικού, έγραψε στο Twitter: «Νιώθω ευγνώμων που δημιούργησα την σκηνή της κρίσης πανικού στην νέα ταινία “Γάτος Σπιρουνάτος: H Τελευταία Επιθυμία” και ενθουσιασμό που βλέπω όλη την αγάπη που έχει πάρει στα social media…».
Very fortunate to have animated the Panic attack bit on Puss in Boots: The Last Wish!
— prashanth cavale (@CavalePrashanth) January 18, 2023
Beyond thrilled to see all the love it has been getting on social media!
Perro is the kind of friend we all need 🙂#dreamworks #pussinbootsthelastwish #animation pic.twitter.com/Rd7MtPBuak
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο Perrito, ο φίλος του Γάτου Σπιρουνάτου, που είναι δίπλα του τη στιγμή που παθαίνει κρίση πανικού, είναι το «είδος του φίλου που όλοι χρειαζόμαστε».
Από την πλευρά του, ο Τζόελ Κρόφορντ, σκηνοθέτης της ταινίας, η οποία είναι και υποψήφια για Όσκαρ, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN: «Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς μας στόχους. Να βάλουμε το κοινό μας σε ένα ταξίδι που εκφράζει μία μεγάλη γκάμα συναισθημάτων της ζωής»
Πώς φέρνει στην επιφάνεια την κρίση πανικού η ταινία
Ο «Παπουτσωμένος Γάτος: Η τελευταία επιθυμία» λαμβάνει χώρα στο ίδιο παραμυθένιο σκηνικό με αυτό του Σρεκ, με ανθρωπόμορφα ζώα, που έχουν καρδιά από χρυσάφι.
Στη νέα ταινία ο Γάτος Σπιρουνάτος ανακαλύπτει πως το πάθος του για κίνδυνο και η αδιαφορία του για την ασφάλεια έχουν επιπτώσεις. Έχει σπαταλήσει τις έξι από τις επτά ζωές του, αν και ο ίδιος είχε πάψει να τις μετράει εδώ και καιρό.
Η επιθυμία να ξανακερδίσει τις χαμένες ζωές του οδηγεί τον Γάτο στην σπουδαιότερη περιπέτεια του. Ξεκινάει λοιπόν ένα επικό ταξίδι στο Μαύρο Δάσος για να βρει το μυθικό Αστέρι των Ευχών και να αποκαταστήσει τις χαμένες ζωές του.
Όλα εξελίσσονται φανταστικά και χιουμοριστικά μέχρι να συμβεί το αντίθετο. Σε μία σύντομη, αλλά πολύ κρίσιμη στιγμή ο Σπιρουνάτος κατακυριεύεται από φόβο και δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Ακόμη και ο Perrito δίνει μάχη για να τον ηρεμήσει. Μία συγκινιστική στιγμή σε μία κατά τα άλλα διασκεδαστική ιστορία.
«Ήταν επιτηδευμένο. Η στιγμή εκείνη δεν ήταν για γέλια και στόχος μας ήταν να δώσουμε μία ευάλωτη πλευρά των ηρώων», πρόσθεσε ο Κρόφορντ.
«Βλέποντας έναν animeted κόσμο είναι μία καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε», τόνισε ο σκηνοθέτης, ενώ σημείωσε, ότι τα κρίσιμα ζητήματα μπορούν να εξερευνηθούν μέσα από την ανακούφιση που προσφέρει η φαντασία.
Η διαδικασία ξεκίνησε με τους σεναριογράφους της ταινίας, Πολ Φίσερ και Τόμι Σουέρντλοου, οι οποίοι μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες για να αποτυπώσουν τον φόβο και τον πανικό στην ταινία. Ο animator Τέιλορ Μίτσαμ, πήρε έμπνευση από τις δικές του κρίσεις πανικού για να σχεδιάσει το πώς θα έμοιαζε ο Σπιρουνάτος με αντίστοιχο συναίσθημα.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε, ότι η σκηνή διεξάγεται σε αργό ρυθμό, έτσι ώστε να πάρει τον χρόνο του ο Σπιρουνάτος για να ηρεμήσει, να πάρει τις ανάσες του και να συνέλθει από την κρίση. «Η αντίθεση αυτή από την πολλή ένταση στην απόλυτη ηρεμία είναι άλλη μία στιγμή στην ταινία που ελπίζω να έχει πραγματικό αντίκτυπο στους θεατές», συμπλήρωσε.
Τι λένε οι ψυχολόγοι
Αυτό που βλέπει το κοινό στο “Puss in Boots: The Last Wish” είναι λιγότερο το πώς φαίνεται μια κρίση πανικού σε έναν παρευρισκόμενο και περισσότερο το πώς είναι να υποφέρεις από κάτι τέτοιο.
«Μια κρίση πανικού είναι συχνά ανεπαίσθητη σε όλους εκτός από το άτομο που τη βιώνει», επεσήμαναν οι ψυχολόγοι στο CNN.
Η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι το πρώτο παράδειγμα μίας δημοφιλούς παραγωγής που αποκαλύπτει την κρίση πανικού. Ο Τόνι Σοπράνο είναι ένας χαρακτήρας που έχει βιώσει μία τέτοια κατάσταση στη σειρά «The Sopranos», αν και θα λέγαμε είναι αρκετά μη ρεαλιστική, καθώς σπάνια λιποθυμά ένας άνθρωπος με κρίση πανικού.
Ακόμη κι αν μία κρίση πανικού στην οθόνη δεν είναι η οικουμενική αναπαράσταση της ψυχολογικής αυτής κατάστασης, το να βλέπεις έναν χαρακτήρα που αγαπούν τα παιδιά -όπως ο Σπιρουνάτος- να τη βιώνει, μπορεί να οδηγήσει σε μία συνειδητοποίηση της δικής τους εμπειρίας και της ανάγκης να αναζητήσουν βοήθεια από έναν ειδικό ή έναν αγαπημένο τους άνθρωπο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους.
Όταν μάλιστα ο ήρωας βρίσκει την ανακούφιση από τον φίλο του, ο οποίος τείνει το πατουσάκι του για υποστήριξη χωρίς να λέει ούτε μία λέξη, είναι ένα υπέροχο παράδεγμα για να ακολουθήσουν, όσοι γνωρίζουν, ότι οι αγαπημένοι τους υποφέρουν από κρίσεις πανικού.