Πώς θα καλλιεργήσετε τα χαρίσματα του παιδιού σας;

Το πόσο σημαντικό είναι να ανακαλύψουμε και να καλλιεργήσουμε τα χαρίσματά μας και τα χαρίσματα του παιδιού μας τόνισε η Μάνια Ζηρίδη, Μ.Sc, MBPsS, MBA, Διευθύντρια Προσχολικής Εκπαίδευσης στη “Νέα Γενιά Ζηρίδη”στο πλαίσιο του σεμιναρίου του Infokids.gr με τίτλο «Ανακαλύπτοντας το χάρισμα του παιδιού μας».

Με πολλές ασκήσεις και βιωματικό τρόπο, η Μάνια Ζηρίδη καθοδήγησε όλους τους παρευρισκόμενους, γονείς και εκπαιδευτικούς, να ανακαλύψουν πρωτίστως τα δικά τους χαρίσματα, για να μπορέσουν μετά να ανακαλύψουν και τα χαρίσματα των παιδιών τους.

Ένα χάρισμά μας μπορεί να εκδηλωθεί νωρίς στη διάρκεια της ζωής μας, αργά ή και ποτέ. Όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες που επικρατούν, το περιβάλλον και τις ευκαιρίες που μας δίνονται.

Όμως είναι σημαντικό να εκδηλωθεί, γιατί μόνο αν ανακαλύψουμε και καλλιεργήσουμε τα χαρίσματά μας θα νιώσουμε ευτυχία, ολοκλήρωση, θετική ενέργεια, το νόημα και τον σκοπό στη ζωή και θα γίνουμε καλύτεροι.

Ο ρόλος των γονέων

Ο ρόλος των γονέων σε όλη αυτή τη διαδικασία της ανακάλυψης του χαρίσματος είναι πολύ σημαντικός.  Οι γονείς πρέπει να παρατηρούν τα παιδιά τους, να τους δίνουν ευκαιρίες και ενθάρρυνση, να τους δείχνουν αγάπη και να τα ακολουθούν σε κάθε όνειρο.

«Τα παιδιά χρειάζονται χώρο και αγάπη για να ανοίξουν τα φτερά τους», τόνισε η κυρία Ζηρίδη, ενώ αναφέρθηκε δύο φορές στο παράδειγμα του Μότσαρτ, ο οποίος πέρα από το έμφυτο ταλέντο του, είχε ιδιαίτερη ενθάρρυνση από τον πατέρα του στο να παίζει συνεχώς μουσική και να καλλιεργεί το μοναδικό χάρισμά του.

7 συμβουλές για να ανακαλύψουμε το χάρισμα του παιδιού μας

• Αποδεχόμαστε αυτό που θέλει το παιδί
• Σεβόμαστε την επιλογή του
• Δεν καπελώνουμε τα θέλω του
• Επαινούμε και επιβραβεύουμε
• Αισθανόμαστε υπερήφανοι όχι μόνο με την επιτυχία του παιδιού, αλλά και με την προσπάθειά του
• Φέρνουμε το παιδί σε επαφή με ειδικούς από τον χώρο που τον ενδιαφέρει.
• Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή του σε σχετικές δραστηριότητες και διαγωνισμούς.

XΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ