Πόσο δύσκολη είναι η απώλεια βάρους μετά το τέλος της εγκυμοσύνης;

Η γυναίκα μετά τον τοκετό δεν θα πρέπει να περιμένει να επανέλθει γρήγορα στο αρχικό σωματικό της βάρος, ιδίως όταν το επιπλέον βάρος που αποκτήθηκε κατά την εγκυμοσύνη είναι μεγάλο, οπότε και η απώλειά του απαιτεί δυσκολότερη προσπάθεια. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να έχει δυσμενείς επιδράσεις στο θηλασμό.

Γράφει ο Dr. Χ. Κασίμης MD PhD, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα αποθέματα του λίπους της μητέρας αυξάνονται φυσιολογικά κατά 2-5 κιλά (το 30% περίπου του αποκτηθέντος σωματικού βάρους πέραν αυτού που προϋπήρχε της εγκυμοσύνης). Συνήθως, η μητέρα χάνει 7-8 κιλά στο διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Στην περίπτωση που η αύξηση βάρους κατά την κύηση ήταν φυσιολογική, το αυξημένο αυτό βάρος θα χαθεί μέσα στις επόμενες 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Ο θηλασμός είναι επίσης μια διαδικασία που συμβάλλει στη μείωση του λίπους που αποθηκεύτηκε στον οργανισμό της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα που θηλάζει έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά 550-650 θερμίδες ημερησίως, σε σχέση με μία που δεν θηλάζει. Αν λοιπόν η μητέρα εφαρμόσει μια ισορροπημένη δίαιτα με τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας και αυξήσει έτσι κατά το θηλασμό τις ημερήσιες προσλαμβάνουσες θερμίδες κατά 400-500, ο οργανισμός της θα κινητοποιήσει το διαθέσιμο αποθηκευμένο λίπος για τις παραπάνω ενεργειακές της ανάγκες και θα χάσει σταδιακά βάρος, με ρυθμό περίπου 0,5-1 κιλό/μήνα κατά τη διάρκεια των πρώτων 4-6 μηνών θηλασμού. Δηλαδή, πιο γρήγορα από τις μητέρες που δεν θηλάζουν, ενώ έτσι εξασφαλίζει και την επάρκεια στο γάλα της.

Σε περίπτωση που κατά την κύηση επήλθε μεγάλη αύξηση βάρους, συνίσταται σωστή και ισορροπημένη ήπια υποθερμική δίαιτα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους μέχρι 0,5 kg/εβδομάδα (2 kg/μήνα). Αυτή η απώλεια βάρους, σύμφωνα με τις πρόσφατες διεθνείς συστάσεις, δεν επηρεάζει την παραγωγή και τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι μητέρες που θηλάζουν δεν θα πρέπει να υποβάλλουν τον οργανισμό τους σε μονόπλευρα ή αυστηρά υποθερμικά διατροφικά σχήματα, λόγω των αυξημένων αναγκών τους για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Απώλεια βάρους > 1 kg/εβδομάδα μπορεί να μειώσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και να θέσει σε κίνδυνο τη διατροφική κατάσταση και την υγεία τόσο της μητέρας και του βρέφους.