Προσοχή στο Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες σύνδρομο – Τα “ύποπτα συπτώματα” που εμφανίζονται στα παιδιά

Προσοχή στο Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες σύνδρομο - Τα "ύποπτα συπτώματα" που εμφανίζονται στα παιδιά

Σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί το σύνδρομο MIS-C, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες συνδρομο, όπως ανακοίνωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν το παιδί μας νοσήσει με κορωνοϊό

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας μαζί με την Ένωση Ελ. Παιδιάτρων Λάρισας με ανακοίνωση τους ενημερώνουν ότι η νόσηση από κορωνοϊό στα παιδιά είναι συνήθως ήπια. Όμως σε σπάνιες περιπτώσεις τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν σοβαρά με κλινικές εκδηλώσεις πολύ διαφορετικές από τους ενήλικες.

Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο MIS-C είναι μία σπάνια επιπλοκή της covid-19 που προσομοιάζει με τη νόσο Kawasaki ή με το τοξικό σύνδρομο και εμφανίζεται 2 έως 6 εβδομάδες (συνήθως 4) ακόμα και μετά από μία ασυμπτωματική ή ήπια λοίμωξη από κορωνοϊό.

Η ΠΟΛΥΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ MIS-C, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΕΩΣ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΟΣΗΣΗ

Το MIS-C μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία από τη νεογνική ζωή έως και την εφηβεία, αλλά και σε νεαρούς ενήλικες. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά που ήταν προηγουμένως υγιή μεταξύ των ηλικιών 6 – 12 ετών. Οι περιπτώσεις MIS-C αυξάνονται αρκετές εβδομάδες μετά την κορύφωση της επιδημίας της covid-19 στην κοινότητα.

Θεωρείται ως μία μη φυσιολογική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό με υπερέκκριση κυτταροκινών στον οργανισμό, αφού η οξεία λοίμωξη έχει πλέον περάσει.

Τα περισσότερα παιδιά με MIS-C έχουν θετικές ορολογικές δοκιμασίες για covid-19 με αρνητικό μοριακό έλεγχο (PCR)

Νοσ. Παίδων: Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 11χρονος που ακρωτηριάστηκε

Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Οι κλινικές εκδηλώσεις του συγκεκριμένου συνδρόμου περιλαμβάνουν επίμονο πυρετό, γαστρεντερικά συμπτώματα (πόνος στομάχι, εμετοί και διάρροιες), συμπτώματα από καρδιοαναπνευστικό (αρρυθμίες, γρήγορους παλμούς, ταχύπνοια, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, καρδιογενές σοκ), συμπτώματα από δέρμα και βλεννογόνους (εξανθήματα, κόκκινα μάτια, ερυθρότητα ή πρήξιμο χειλιών, γλώσσας, χεριών και ποδιών) αλλά και συμπτώματα από ΚΝΣ (πονοκέφαλος, ζάλη).

Περισσότερα από 6.000 παιδιά έχουν εμφανίσει MIS-C από το Μάιο του 2020 και 55 από αυτά έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το CDC. Στην Ελλάδα έχουν νοσηλευθεί περίπου 119 παιδιά MIS-C με στα νοσοκομεία της χώρας, έχει καταγραφεί ένας θάνατος παιδιού ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ 3 παιδιά.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του CDC 2 δόσεις των εμβολίων mRNA παρέχουν υψηλή προστασία της τάξης του 91% έναντι του MIS-C στους εφήβους. Τα εμβόλια mRNA είναι απολύτως ασφαλή για τα παιδιά και πέραν της προστασίας για το MIS-C παρέχουν υψηλή προστασία και έναντι του long covid syndrome.

Το Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες σύνδρομο έχει καλή έκβαση αν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Αν ένα παιδί εμφανίσει μετά την covid-19 επίμονο πυρετό, σοβαρό πόνο στο στομάχι, δυσκολία αναπνοής, χλωμό γκρι ή μπλε χρώμα δέρματος, σύγχυση και γενικότερα σημεία κατάρρευσης με ασυνήθιστη υπνηλία θα πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν άμεσα παιδιατρική βοήθεια”.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Αγωνία για βρέφος 10 ημερών που νοσηλεύεται με κορωνοϊό

Κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από κοινού η μητέρα του 7χρονου Ανδρέα και ο σύντροφός της – Τι ισχυρίζονται

Τα βρέφη που οι μητέρες εμβολιάστηκαν για COVID-19 στην κύηση έχουν αντισώματα 6 μήνες μετά τη γέννηση

Πάτρα: Ιατρικό λάθος «βλέπει» ο πατέρας των τριών κοριτσιών