Ψέριμος: 15χρονος έπιασε με το ψαροντούφεκο καλαμάρι 17 κιλών

Ο 15χρονος Παντελής Κυπραίος θα θυμάται για πάντα το γιγαντιαίο καλαμάρι των 17 κιλών που αλίευσε κάνοντας ψαροντούφεκο στη θαλάσσια περιοχή της Ψερίμου.

Σύμφωνα με το kalymnos-news.gr, το καλαμάρι ζυγίστηκε σε ψαροταβέρνα του νησιού και εντυπωσίασε ντόπιους και επισκέπτες.

Ένα καλαμάρι γίγας

Το καλαμάρι που προξενεί θαυμασμό λόγω του ασυνήθιστα μεγάλου του μεγέθους μπορεί να θυμίζει θράψαλο όμως σύμφωνα με το boatfishing.gr ανήκει στο είδος Thysanoteuthis rhombus, diamond squid, Ρομβοκαλάμαρο.

Είναι ένα μεγάλο και μυώδες καλαμάρι με μέσο όρο βάρους τα 20 κιλά. Ο μανδύας του μπορεί να φτάσει μήκος το ένα μέτρο και το μέγιστο βάρος τα 30 kg. Πήρε το όνομα του από τα μεγάλα, ημιδιαφανή, τριγωνικά του πτερύγια που καλύπτουν όλο τον μανδύα και σχηματίζουν ένα ρόμβο με ίσιες αποστάσεις μήκους – πλάτους.

Έχει σχετικά μικρούς περιστοματικούς βραχίονες με δύο σειρές μικρών και πυκνά διαταγμένων βεντουζών οι χιτινώδεις δακτύλιοι των οποίων φέρουν αιχμηρά δόντια σε όλη την περίμετρο τους.

Οι βραχίονες του ζεύγους ΙΙΙ έχουν αισθητά μεγαλύτερο μήκος και φέρουν μια μεγάλη μεμβράνη. Είναι ένα ωκεάνιο είδος που εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο  και ζει σε τροπικά έως υποτροπικά νερά αλλά και εύκρατες περιοχές όπου υπάρχουν ρεύματα με θερμά νερά (π.χ. ρεύμα Tsushima, στην Ιαπωνία και Golf stream στον Ατλαντικό). Το συναντάμε στον Ατλαντικό, Ειρηνικό, Ινδικό ωκεανό, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη θάλασσα.